Multižánrová nedeľa na Mikulášskom Jazzovom Festivale.

Posledný festivalový deň na MJF zaznie progresívny rock a fusion, folk spojený s nežným ženským vokálom, ale aj stopercentný jazz.

Aj tohtoročná dramaturgia je dôkazom, že jediný jazzový festival na Liptove sa nedrží striktne jazzu, ale je žánrovo naozaj otvorený. A vo svete to nie je ani zďaleka ojedinelý fenomén. Veľké festivaly ako Montreux Jazz Festival (experimentuje napríklad s hip-hopom), či North Sea Jazz (kde tento rok vystúpia napríklad the Roots, Santana či Sting) sa snažia o žánrové presahy a nebráni sa im ani Mikulášsky Jazzový Festival. Dôležité je, že návštevníkom sa to páči.

Začiatok posledného večera doslova odpáli mocný groove formácie Cieľová skupina. Pripravte sa na kombináciu riadne našlapaného progresívneho rocku a fusion v podaní bratislavskej štvorice: klávesista a autor skladieb Matej Mikloš, dychár Marian Jaslovský (v Cieľovke hrá napríklad aj na nástroj AKAI EWI, ktorý do jazzu “priniesol” Michael Brecker), basgitaristka a grooverka Radka Rostoková a bubeník s masívnym setom bicích Milan Hlinka.

 

Po Cieľovke trošku zvoľníme a festivalom sa budú niesť pomalé (ale aj rýchlejšie) skladby skupiny Bloom. Azda najvýraznejšou postavou kapely je speváčka (jediná na tomto festivale) s nezameniteľnou farbou hlasu Barbora Drahovská. Spolu s ňou sa predstavia Lukáš Kyška (gitara), Jozef Yogi Graus (basgitara) a Igor Ajdži Sabo (bicie). Kapelu je ťažké žánrovo niekam zaradiť a preto o nej jej členovia hovoria ako o modernom akustickom pesničkárstve.

https://www.youtube.com/watch?v=cTA0ypWGtDg

Úplný záver 9. ročníka festivalu bude patriť triu Michala Bugalu, čerstvého držiteľa ocenenia Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka 2012. Michal je nepochybne jedným z najznámejších talentovaných mladých gitaristov, ktorý hral už s takmer všetkými významnými domácimi umelcami a tiež medzinárodnou špičkou. Sekundovať mu bude fenomenálny český kontrabasista Josef Fečo (známy napríklad z tria Otta Hejnica) a rytmiku bude mať na starosti nemenej známy bubenícky mág Martin Valihora.

Festival sa začína už tento piatok o 19:00 a potrvá až do neskorého nedeľného večera (19.-21.7.2013, Liptovský Mikuláš). Vstupenky je možné kúpiť v predpredaji na internete ešte počas celej stredy na https://predpredaj.zoznam.sk/predaj-listkov/252/, potom už len v mieste konania – reštaurácia Allimentum, alebo na mieste pred koncertom. Tešíme sa na stretnutie s vami!

Zdroj: Organizátor