Music club na November!

09.11. STRYGON (heavy metal) a REVOLTAGE (rock metal)

STRYGON – Púť kapely začala v novembri roku 2006, keď spevák Harvey oslovil najprv Demolatora na bicie a potom Matta na gitaru. Zostavu skompletizovala Lubkis na base a jediná zástupkyňa nežného pohlavia v kapele. Kapela koncertovala už po necelých štyroch mesiacoch existencie v bratislavskej „doombrafke“. Rozruch vyvolalo maskovanie speváka maskou ala fantóm opery a gumeným strigônskym nosom, čo sa stalo jedným z poznávacích znakov kapely. V júni 2008 sa STRYGON stáva medzinárodnou kapelou nakoľko na post Adama, ktorý sa rozhodol z kapely odísť, prichádza fínsky bubeník Harri Markkanen. V septembri 2009 opúšťa STRYGON basáčka Lubkis a v decembri 2009 prichádza klávesák Slepo a basák Rado. V tejto zostave hrá kapela dodnes. 11.11. 2011 vydali svoj debutový album Whitechapel. Po hudobnej stránke pripravil skladby z väčšej časti Matúš, ale po príchode Rada (basa) a Slepa (klávesy), prešli drobnými úpravami po stránke aranžmánov. Texty sú všetky Harveyho (spev), ale svojou mierou pri ich tvorbe prispeli všetci členovia, ktorí sa za 5 rokov v kapele vystriedali.

Spevák Harvey alias Michael von Rabensblut, občianskym menom Michal Havran sa narodil 2.11.1980 v Bratislave. Po štúdiách na strednej skole začal pracovať v turizme a hovorí plynule anglicky, nemecky a taliansky. Keďže sa od malička venoval spevu chcel v spievaní aj pokračovať, a tak sa stal jedným zo zakladajúcich členov heavy metalovej formácie STRYGON. Písaniu poézie sa venoval už od základnej školy. V jeho tvorbe prevažovali samota, odlúčenosť od života, lásky, ale taktiež niektoré veselšie námety, hlavne eroticky ladené básne ako Ona, Noc vášne, či satira na typického slovenského ignoranta s názvom Kosovo oblačno. V jeho tvorbe je badať vplyv romantikov, hlavne Lerrmontova a symbolizus E.A. Poea, ale cítiť uňho aj vplyv americkych pulpovych spisovatelov R.E.Howarda, H.P. Lovecrafta či C.A.Smitha. V júni tohto roku si kapela zahrala s kapelou KISS Forever na F-1 Rock Party v neďalekej Budapešti.

REVOLTAGE –  Hard and Heavy Band Revoltage o sebe napísali: „Na začiatku vraj bolo svetlo, my však vieme, že najprv bol Sadin, Ghost a B.K. Tri samostatné ostrovy, ktoré sa spojili v pevninu. Bez nich by nebol zvuk, bez nich by nebol Revoltage. Stačilo málo, myšlienka, náhle vnuknutie a vzniklo spojenie, ktoré pretrvalo a odolalo. Potom prišiel Achilleas, majster skla a pán ohňa a s ním prišla antická sila a umenie. Umenie, ktoré trvá, diela, ktorým čas neuberá na ich hodnote. Uprostred tohto víru starovekej mágie sa nakoniec objavil Alex, zabudnutý bojovník rockovej viery a majster piatich strún. Len s ním bolo dielo dokonané a my sme sa predrali cez hrubé múry nášho väzenia na denné svetlo.“ Na úplne novej a krásne a hard graficky spracovanej stránke si môžete vypočuť aj ich najnovšie skladby Criminal, Forever in Me a Tainted, ktoré by mali  tvoriť základ pripravovaného albumu Villains & Thieves.

Fanúšikovia metalu mi dajú určite za pravdu, že kapely STRYGON a REVOLTAGE majú čo ponúknuť a ich hudbu môžeme s určitosťou zaradiť k tej najlepšej na slovenskej metalovej scéne.

Vstupné: 3€

16.11. THE GROOVE TIME (west coast blues) a EGREŠ PROJECT (experimentálna akustika)

Kapelu THE GROOVE TIME tvoria Juraj Schweigert (harmonika, vokály), Zsolt Szitási (gitara), Michal Izakovič (double bass), a Matúš Roman (bicie). Kapela hrá u nás nie veľmi známy hudobný štýl West Coast Blues, čo je vlastne kombinácia bluesu a swingu. Jazzovo-bluesové štandardy a originálne kompozície striedané modernou harmonikou a džezovou gitarou a to všetko podložené solídnou rytmickou sekciou. Kapela má za sebou sériu niekoľkých úspešných koncertov.

EGREŠ PROJECT (experimentálna akustika) Začínajúci experimentálny projekt založený najmä na nepárnych rytmoch. Jakub Havlík – bicie, Juraj Havlík – gitara, Michal Izakovič – kontrabas.

Ak vás bavia odlišnosti a máte radi niečo neobvyklé, je tento koncert ako ušitý práve pre vás.

Vstupné: 3€

23.11. TRANSPORT PUZZLE (elektro-acoustic music) a LEaD (electro-acoustic ambient and noice music)

TRANSPORT PUZZLE je projektom sound-artistu Petra Stehlíka (1982), hudobníka zo Slovenska, ktorý v súčasnosti žije v Prahe. Hra na objektoch, elektronické modulovanie a procesovanie: Peter Čvirik Stehlík, gitara, objekty: Peťo Fillo, flauta, akordeón, spev: Sisa Sisovič.

LEaD vytvára zvukovým vrstvením a voľnou improvizáciou plochy prenášajúce poslucháča do sveta atmosfér a zvukových farieb zaplavujúcich priestor. Akustické nástroje a objekty, zladené spolu so syntetickými softwarovými zvukmi, preháňané efektovými modulátormi a nakoniec algoritmicky spracovávané počítačmi, vytvárajú mimozemské hudobné štruktúry, pri ktorých sami performeri objavujú nevšedné podoby hudobno-zvukového spektra. Amplifikovaním hudobných i nehudobných zvukov a ich následným elektronickým spracovaním vytvárajú zmes expetimentálnej hardcorovo-meditatačnej hudobnej pochúťky pre všetkých, čo hľadajú príjemný oddych pri kvalitnej elektronike.

V slovenskom znení účinkujú: Marián Zavarský (elektronické procesovanie, modulovanie, samplovanie), Matúš Wiedermann (perkusie), Lenka Novosedlíková (klarinet, spev)

Vstupné: 3€

Zdroj: KZP