Múzeá v návštevnosti stále vedú

Múzeá, patriace pod správu Slovenského národného múzea, sa aj tento rok tešia priazni návštevníkov. Vletných mesiacoch sú populárne hradné múzeá, ktoré ponúkajú množstvo festivalov, hier a exteriérových aktivít. V porovnaní s ostatnými kultúrnymi inštitúciami na Slovensku, majú múzeá stále najvyššiu návštevnosť.

Slovenské národné múzeum vo svojej stovke historických objektov pripravilo aj vtomto roku populárne stále expozície, nové výstavy, zábavné hry, poučné prednášky, pútavé nočné prehliadky, festivaly, koncerty, či divadelné predstavenia.

„Za prvých 7 mesiacov tohto roku múzeá Slovenského národného múzea navštívilo viac ako pol milióna návštevníkov. Najnavštevovanejším múzeom SNM bolo Múzeum Bojnice s počtom návštevníkov 99 540“ Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ SNM. Oproti minulému roku v tomto období vzrástla návštevnosť aj Prírodovednému múzeu, múzeám v bratislavskom Podhradí alebo Múzeu židovskej kultúry. Vďaka pútavej výstave o živote Evy Kostolányovej sa zvýšil počet návštevníkov aj v kaštieli v Dolnej Krupej, ktorý spravuje SNM-Hudobné múzeum. A o 20 percent narástla aj návštevnosť v Historickom múzeu na Bratislavskom hrade. Jeho rekonštruované priestory hostia množstvo výstav a s nimi súvisiacich aj viacero sprievodných podujatí.

V našich hradoch, zámkoch, kúriách, kaštieľoch, skanzenoch a ostatných múzejných objektoch vítame všetkých návštevníkov, po celý rok. „Aj v druhej polovici roka máme pre našich návštevníkov pripravených množstvo prekvapení v podobe nových výstav a podujatí. V sídelnej budove na Vajanského nábreží v Bratislave otvoríme výstavu najvzácnejších zbierok z múzeí SNM, ktorá je venovaná 120. výročiu vzniku Slovenského národného múzea, ktoré si pripomíname tento rok. Srdečne Vás pozývame,“ dodal Rastislav Púdelka.

Návštevníci múzeí môžu zažiť Alžbetin hradný trh v Historickom múzeu na Bratislavskom hrade. Svoje výrobky na trhu predvedú domovy sociálnych služieb

Zdroj: SNM