Muzikálový festival Jozefa Bednárika napísal už svoju 17. kapitolu

Milovníci klenutých melódií a veľkých hlasov našli na Terase muzikálovej slávy kúpeľov Brusno, kde sa dnes už legendárne podujatie pravidelne koná, opäť výber najlepších diel nášho hudobného teritória. Piatkový večer organizátori na čele s Jánom Kubišom venovali spomienkovému koncertu na muzikanta Vaša Patejdla.

Ten nazvali príznačne Zvláštny smútok víťazov, presne podľa jednej z jeho najpozoruhodnejších skladieb. Napriek tomu, že tohtoročný festival sa konal pri príležitosti prvého výročia úmrtia slovenskej legendy, smútok na javisku nahradili silné emócie a radosť z piesní, ktoré nám tu Vašo Patejdl zanechal.

Spomienka v podaní hudobných hviezd

Na letnej festivalovej mape zastáva Muzikálový festival Jozefa Bednárika svoje miesto dlhých sedemnásť rokov a zakaždým je plný osobností slovenskej i českej hudobnej scény. Uplynulý ročník si na Vaša v sprievode jeho kapely a prostredníctvom dnes priam ikonických hitov zaspomínala Andrea Zimányová, Leona Machálková, Tereza Králiková, Martin Vetrák a špeciálne aj syn tejto legendy, nemenej talentovaný Robo Patejdl. „Niektoré veci sú ťažšie, ale s otcovou výbornou kapelou som to zvládol a spievalo sa mi dobre,“ vyjadril sa bezprostredne po vystúpení Robo. Z najbližšieho okolia legendárneho muzikanta a skladateľa tu však nebol jediný.

Nechýbala ani milujúca vdova

Pozvanie totiž prijala, a z Prahy na festival do Brusna merala cestu, aj Miluška Patejdlová, vdova po Vašovi. Bála sa, že pri spomínaní na nebohého manžela prepadne plaču, no hoci sa jej na javisku triasol hlas, situáciu ustála a dokonca zaspomínala aj na úsmevné situácie, ktoré s ním zažila. „Keď to Vašo videl, stopercentne sa usmieval. Bála som sa, že to nedám, že neprídem, ale všetci ma podporovali. Hovorili, že je to pre Vaša, tak teda pre Vaša som prišla a som veľmi rada,“ vyznala sa.

Na javisku taktiež prezradila, že po mimoriadne aktívnom Vašovi v štúdiu ostalo niekoľko nevydaných skladieb. „Jednu z nich napísal špeciálne pre mňa. Prial si, aby uzrela svetlo sveta, tak som mu sľúbila, že sa o to postarám. Zatiaľ na to, žiaľ, nemám silu,“ priznala so smútkom i pokorou v hlase.

Jedinečná príležitosť pre mladé talenty

Špecifickou výsadou Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika je šanca pre mladé talenty odprezentovať tu svoje umelecké schopnosti. Tradíciu organizátori neporušili ani tentokrát. V samostatnom šansónovom programe sa pod vedením speváčky a pedagogičky Terezy Králikovej predviedli študenti Štátneho konzervatória v Banskej Bystrici. Na festivalovom pódiu zazneli i piesne slovenského muzikálu Povolanie Pápež, ktorý Nitrianske divadlo Andreja Bagara uviedlo prvýkrát v roku 2016. Na libreto Dana Heviera ho skomponoval Gabo Dušík. Hlavnú postavu Jána Pavla II. excelentne stvárnil Jan Gallovič.

Kto získal cenu Brusnianska brusnica?

Neodškriepiteľnou súčasťou programu sa stala tiež Slávnostná ceremónia, venovaná oceňovaniu významných osobností. Tentoraz si cenu Brusnianska brusnica vzácnou zhodou okolností odniesli obaja autori muzikálu Povolanie Pápež Gabo Dušík a Daniel Hevier. I keď Ján Kubiš tajil mená laureátov cien do poslednej chvíle, práve Dano Hevier priznal, že s tým tak trochu počítal. „Keď mi pán Kubiš trikrát v krátkom čase pripomenul, že si mám vziať aj sako, už som niečo tušil,“ prehodil spokojne libretista, básnik a autor obrovského množstva piesňových textov. Podľa vlastných slov sa ale ešte viac tešil z brusnice, ktorú získal jeho kolega a priateľ Gabo Dušík. Registrujeme ho nielen ako autora muzikálov, ale zaslúžil sa aj o vznik legendárnej skupiny Gravis. Rovnako je autorom mnohých hitov pre Mariku Gombitovú, Sonyu, Marcela Palondera či Katarínu Hasprovú. Muzikály tvorím takmer dvadsať rokov, čiže mi to padlo obzvlášť dobre. Som absolútne dojatý sám zo seba. Najdôležitejší je pre mňa vždy divák, ktorý si kúpi lístok do divadla. Bez neho by som nemohol fungovať,“ zhodnotil Gabo Dušík. Tabuľu slávy si zas vyslúžil český hitmaker a muzikálový producent František Janeček. Pre zdravotné problémy a horúce počasie, ktoré majstrovi neprospievajú, do Brusna síce neprišiel, no poďakoval za ňu sprostredkovane.

Pripomienka významného jubilea

Pozornosti organizátorov festivalu neunikli ani sedemdesiate narodeniny českej stálice Zdenka Bartáka. „Ako je u nás pri podobných príležitostiach zvykom, oslávili sme ich veľkolepým koncertom, ktorý sme nazvali Všechno jak má být. Najväčšie Zdenkove hity a muzikálové melódie mu zaspievali tí najlepší, ktorých máme. Marián Vojtko, Martin Chodúr i Ján Babjak,“ prezradil organizátor Ján Kubiš. Rovnakú radosť neskrýval ani Martin Chodúr. Ten sa na margo významnej pocty vyjadril slovami: Pre mňa bola česť spievať piesne priamo ich autorovi k narodeninám. Mne pán Barták na telo vybral Sen kovbojů zo seriálu Zdivočelá země a krásnu gospelovú pieseň Svým láskám stloukám kříž, ktorú kedysi napísal pre Karla Gotta.“

Nadšenie napokon neskrýval ani samotný Zdeněk Barták. „Ťažko hodnotiť samého seba, ale myslím si, že moje piesne hovoria za všetko. Mnohé sa podarili a prežili celé desaťročia. Som šťastný, že som od pána Boha dostal talent písať skladby, ktoré si ľudia pamätajú a majú radi,“ prezradil.

Veľká oslava na záver

Po skončení festivalu šéf Ján Kubiš avizoval pre oslávenca veľkú VIP narodeninovú party. Mnohých hostí príjemne zaskočilo, že na ňu pozval i divákov, ktorí sa tu mohli stretnúť so všetkými účinkujúcimi a majstrovi Bartákovi zablahoželať osobne. Počas programu, ktorým sprevádzali skúsení Milan Sedláček a Rado Kuric, vzniklo takisto niekoľko nezabudnuteľných okamihov. Český herec Pavel Nový, ktorý sem prišiel ako divák, spolu s Radom Kuricom zanôtili skladbu S tebou mě baví svět, má sladká Emčo, čím sa postarali o ďalšie z mnohých prekvapení tohto čarovného večera.

TS
FOTO – Patrik Ratajský