Muzikálový Robin Hood zavíta do Bratislavy a Košíc!

Keď riaditeľ Divadla Kalich Michal Kocourek, textárka Gabriela Osvaldová a skladateľ Ondřej Soukup rozmýšľali, akým projektom nadviažu na muzikál Johanka z Arku, padla ich voľba v jedno popoludnie na ďalšiu historickú a povesťami opradenú osobnosť – Robina Hooda, legendárneho zbojníka žijúceho v lesoch Sherwoodu.

ROBIN

Muzikálovej premiére predchádzala výnimočná kastingová televízna šou pod názvom Robin Hood – Cesta ku sláve. O jej víťazoch rozhodovali diváci, ktorí do hlavných úloh nominovali duo Jan Kříž a Martina Bartová. „Zo spolupráce s O. Soukupom a G. Osvaldovou na Johanke som si odniesol mimoriadne príjemné spomienky, preto som chcel ostať v kontakte s Divadlom Kalich naďalej. Keďže iná cesta, ako sa dostať do Robina Hooda nebola, vsadil som všetko na televízny konkurz,“ zaspomínal si Ján Kříž.

ROBIN

K úspechu muzikálu neprispelo iba jeho výrazné mediálne promo, ale v prvom rade exkluzívna autorská zostava. Osvedčená dvojica G. Osvaldová – O. Soukup opäť brilantným spôsobom vsadila do deja hudobné skvosty, ktoré zvýraznili použitím rozličných nástrojových inštrumentov, vďaka čomu dosiahli dobový zvuk a scénu premenili na autentickú arénu. „Spracovať tematiku Robina Hooda by ma nikdy nenapadlo, ale keď som dostal túto ponuku a začal si predstavovať, čo všetko mi z hudobného hľadiska ponúka, začalo ma to motivovať. V minulosti som totiž „keltskú“ hudbu nikdy nerobil a zrazu som stál pred lákavou možnosťou vcítiť sa do úplne iného hudobného sveta, čo sa nedalo odmietnuť,“ spomína na začiatky O. Soukup. Českí recenzenti sa tiež predbiehali v superlatívoch na choreografiu Jána Ďurovčíka. V jeho prípade mimoriadne oceňovali, že hercom vtlačil energický a uveriteľný prejav nabitý emóciami, čo v minulosti za riekou Moravou nebolo, podľa kritikov, vždy samozrejmosťou.

ROBIN

Robin Hood je mozaikou dynamického príbehu, skvelých melódií v rockovom nádychu a vtipných textov v prepracovanom scénickom a režijnom prevedení. Muzikálová púť zbojníka, ktorého asi najviac preslávil Kevin Costner, sa nesie vo voľnej dramatizácii. Základný historický status síce ostáva zachovaný, ale v detailoch si autori ponechali právo na vlastnú interpretáciu epizód zo života hrdinu anglických povestí.  

ROBIN

Príbeh Robina z Loxley začína jeho návratom z vojnového ťaženia kráľa Richarda Levie Srdce, ktorého sprevádza exotický spoločník Li. Doma však zistí, že pričinením šerifa z Nottighamu prišiel o rodinu a celý majetok. Táto skutočnosť ho privedie do sherwoodskych lesov, kde s partiou ďalších utečencov chystá pomstu. Dej graduje, keď sa na scéne objaví lady Mariana a prijíma Robinovu ochranu. Obaja sa do seba vášnivo zamilujú, no ich lásku čaká množstvo nástrah, ktoré nesú spoločný rukopis šerifa a čarodejnice. Rozuzlenie série nečakaných udalostí sa dozviete 12. – 14. decembra na Novej scéne v Bratislave a 16. – 17. decembra košickom Divadle CASSIA. Lístky sú v predpredaji v sieti Ticketportal.

Zdroj: Imrich Makó, PR a produkčný manažér / GRAND STUDIO, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET