Na 51. ročníku festivalu Červeník to roztočili kapely Horkýže Slíže aj Hex, nechýbal ani muzikál Cyrano z predmestia!

Výborná atmosféra, skvelá zábava a zmes všetkých hudobných žánrov! Jedinečný festival Červeník je už 51 rokov zárukou dobrej nálady a ani tentoraz nesklamal! Víkend na štadióne v Červeníku si prišli užiť všetky generácie, ktoré sa zabavili pri koncertoch kapiel Hex, Horkýže Slíže, Gladiator, Družina a so speváčkami Beatou Dubasovou a Zuzanou Smatanovou.

Kuko z kapely Horkýže Slíže si dokonca vymenil tričko so spevákom Martinom Harichom. Holandské speváčky z kapely Pussycat koncert kvôli dažďu neodohrali, prisľúbili však, že sa na Slovensko ešte vrátia. Fanúšikov očarila prvá slovenská rocková opera. „Cyrano z predmestia“ v podaní 25-členného Art Music Orchestra, sólistov Divadla Novej scény a Lúčnice. Tohtoročnou novinkou bola diskotéka na záver každého dňa, ktorá návštevníkov festivalu roztancovala až do rána.

IMG_1604

Program na Červeníku odpálili kapely Particles a Heľenine oči. Speváčka Beáta Dubasová zaspievala hity „Sme také, aké sme“, „Dievča z reklamy“, ale aj novú pesničku „Som“, na ktorú má výborné ohlasy.

„Spievalo sa mi úplne super, pretože publikum nesklamalo. Bolo to skvelé, prišli rôzne generácie, tak ako som čakala. Teším sa, že na moje pesničky tancovali aj mladí, som rada, že ďalej žijú. To je sen každého speváka, aby jeho pesničky zobrala aj ďalšia generácia,“ neskrývala radosť Beáta Dubasová.

Prvý večer na Červeníku poznačil dážď, ktorý prerušil vystúpenie Zuzany Smatanovej. Speváčka a skladateľka si to napriek počasiu užila.

„Našťastie lejak ustal, ľudia sa vrátili, dokonca prišli aj ďalší spod stanov, a ja som mohla dohrať svoj koncert. Fanúškovia so mnou spievali moju novinku „Horou“ a mňa to vždy veľmi teší, keď im môžem dať zaspievať refrén, je to celé také veľkolepé,“ vyznala sa Zuzana Smatanová.

IMG_1782

Po koncerte Zuzany Smatanovej sa už rozpršalo naplno a skupiny Pussycat, Chinaski a spevák Bystrík pozdravili publikum len zo šatne. Holandské speváčky z kapely Pussycat však prisľúbili, že sa na Slovensko ešte vrátia. Druhý deň odštartovala program festivalu skupina Družina vo vynovenej zostave.  

„Na Červeníku sa mi hralo výborne, bola super atmosféra, fanúšikovia boli skvelí. Mám pocit, že po štyroch rokoch má Družina väčší drive. Možno, že to bolo aj na niečo dobré, že som zostala na materskej dovolenke. V skupine je nálada perfektná, hrá sa nám veľmi dobre aj napriek tomu, že sa vymenili niektorí členovia kapely,“ povedala s úsmevom speváčka Družiny Danka Kurtíková Ferienčíková.

Po Družine nastúpil na pódium spevák Martin Harich a potom už areál dokonale naplnila kapela Horkýže Slíže. Tá dokáže fanúšikov nielen roztancovať a rozospievať, ale aj zabaviť. Na pódiu predviedli Slíže Nemocnicu na okraji mesta aj nafukovaciu Anču. A samozrejme hity „Maštaľ“ či „A ja sprostá“.

„Je to super festival a som rád, že si tu mohli Horkýže Slíže zahrať. A dokonca som si s Martinom Harichom vymenil aj tričko. Mal s nápisom – „Narodil som sa v 90-tych“ a hovorím, že dobré tričko, vymeníš? Tak som mu dal tričko Horkýže Slíže. A ja som si deviatku prelepil na sedmičku a hral som v tričku „Narodil som sa v 70-tych“,“ smial sa Peter „Kuko“ Hrivnák.

IMG_1684

Tento ročník pripravili organizátori prekvapenie v podobe prvej slovenskej rockovej opery. „Cyrano z predmestia“. Na pódiu sa predviedol 25-členný Art Music Orchestra, sólisti Divadla Novej scény a svetoznámy Spevácky zbor Lúčnica. Na Červeníku zaspievali skladby z muzikálu speváčka Mirka Partlová a spevák Braňo Vyskočil. Potom už fanúšikov dostala do varu skupina Gladiator, ktorá odpálila hity „Nemôžem dýchať“, „Láska“ či hokejovú hymnu „Slovensko“. Vrcholom festivalu bol koncert kapely Hex, ktorá roztancovala celý amfiteáter. Megahity „Keď sme sami“ či „Nikdy nebolo lepšie“ spievali doslova všetci.

„Je to jedna z najpríjemnejších letných akcií, ktoré hrávame. Tento festival máme vámi radi, pretože sa tu stretáva naozaj široké publikum od detí až po tých skôr narodených. Mne sa páči ako je to celé urobené, amfiteáter aj s tribúnami, dokonalý kotol,“ tešil sa líder HEX-u Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Tohtoročnou novinkou bola diskotéka na záver každého dňa, ktorá návštevníkov festivalu roztancovala až do rána. Červenícke slávnosti spevu, hudby a tanca prináša Agentúra Topfest.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Pavol Karell