Na Art Film Feste nebude chýbať ani sekcia Láska a anarchia.

Experimentálne, avantgardné, novátorské a svetové. Také budú snímky, ktoré prinesie do festivalových kín Art Film Festu divácky príťažlivá sekcia Láska a anarchia, ktorá už tradične ukazuje slovenskému publiku najnovšie trendy nezávislej kinematografie. Blížiaci sa Art Film Fest sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

„Výnimočnosť sekcie spočíva v tom, že jej diela ukazujú budúce cesty filmovej reči. Autenticita alebo chuť experimentovať sú ich tvorcom vlastné. Diváci Art Film Festu majú radi a vyhľadávajú nezávislú a nekomerčne orientovanú kinematografiu, ktorej je nedostatok v bežnej distribúcii,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Ciel.

„Pri jednotlivých filmoch nejde len o lásku a anarchiu v príbehoch, ale rovnako aj o lásku k filmu a anarchiu či inováciu pri práci s filmovými vyjadrovacími prostriedkami,“ dodal.

Tento rok bude leitmotívom sekcie láska v rôznych podobách: láska starých i mladých ľudí, láska v rodine, láska medzi ľuďmi rovnakého pohlavia aj láska hoci k hudbe. Diváci si budú môcť vychutnať európske, ruské, americké či ázijské snímky.

Diváckym hitom sa nepochybne stane jeden z najzábavnejších a najveselších dokumentov posledných rokov Punkový syndróm/Kovasikajuttu režisérov Jukka Karkkainena a J-P Passiho o mentálne postihnutých chlapoch plných humoru, ktorí založili úspešnú punkrockovú kapelu vo fínskom štýle.

Pozoruhodným novým dielom dnes už presláveného režiséra Pabla Larraína je najočakávanejší juhoamerický film minulého roka No, v ktorom sa fikcia neoddeliteľne mieša s dokumentom. Rozpráva o povestnom referende proti diktátorovi Pinochetovi v Čile v roku 1988, do ktorého sa zapojí cynický reklamný agent v podaní známeho herca Gaela García Bernala.

Skutočne nezvyčajným filmom v sekcii bude iránska surreálna snímka Fat Shaker/Larzanandeye chabri režiséra Mohammada Shirvaniho, ktorý vyhral tento rok spolu so slovenským filmom Môj pes Killer jednu z Hlavných cien na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame.

Zaujímavý aj mimoriadny bude i poľský debut Z diaľky to vyzerá pekne/Z daleka widok jest piekny režisérskej dvojice Anky a Wilhelma Sasnal o úpadku a totálnom rozvrate jednej malej dediny. Nezvyčajný zážitok budú mať diváci aj na premietaní meditatívneho mexického filmu Penumbra, ktorého režisér Eduard Villanueva sa inšpiroval Carravagiovými obrazmi.

Špecialitou sekcie bude kultové dielo enfant terrible filmovej réžie, talianskej filmárky Liny Wertmüller, ktorá bola prvou ženou navrhnutou na Oscara za réžiu. Film Láska a anarchia/Film d’amore e d’anarchia, ovvero ‚stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza… z roku 1973 vyrozpráva príbeh o anarchistoch a prostitútkach, ktorí pripravujú v bordeli atentát na fašistického vodcu Talianska Mussoliniho.

Art Film Fest 2013 – 21. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

Zdroj: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.