Na benefícií v Štóse sa rozdávali radosť, zážitky a „Veľa lásky“!

„Veľa lásky“ je posolstvo, aj názov prvého ročníka benefičného koncertu určeného pred deti a osoby s postihnutím z východného Slovenska, ktorý 28. novembra 2017 pod záštitou duchovného Mons., ICLic., Mgr. Rastislava Suchého a v spolupráci s miestnou samosprávou zorganizovalo v obci Štós Občianske združenie Milan Štefánik.

V malej dedinke rozdávali lásku svojim umením Kristína, orchester Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu ml., skupiny Peter Bič Project, Smola a Hrušky, zumba inštruktori Táňa Vargovčáková s Oumarom Chevara Camarom z Belgicka a moderátorskú taktovku nad podujatím držali zabávač Jožo Pročko a Daniela Sokolovičová.

Popoludnie plné úprimnej radosti odštartovali zumba inštruktori Táňa s Oumarom. Keď sa všetci dostali do správnej „prevádzkovej teploty“, moderátori Jožo Pročko a Daniela privítali na pódiu starostu obce Štós Antona Imlinga, duchovného Mons. Rastislava Suchého, predsedu OZ Milana Štefánika a Mgr. Igora Ladu, „otca“ a organizátora podujatia Charitánia, ktoré úspešne bavilo deti z domovov sociálnych služieb z Košického kraja v predchádzajúcich 21 rokoch. „Keďže k benefičným podujatiam patria aj prekvapenia, starostovi obce Antonovi Imlingovi venovalo naše občianske združenie darček – obraz s motívom koncertu, ktorý namaľovala pre deti maliarka Henrieta Rojková. Výnimočnosť tohto dielka bola určite v tom, že obsahovalo kúsky zlata,“ vysvetľovala Daniela Sokolovičová z Občianskeho združenia Milan Štefánik.

Bohatý program otvorili fantastickí muzikanti z Diabolských huslí pod vedením Jána Berkyho Mrenicu ml. Skvelá nálada zaplnila miestny kultúrny dom ako keby mávnutím čarovného prútika! Chytľavé melódie spojené s majstrovstvom všetkých hudobníkov sa dostali pod kožu bez výnimky každému. „Títo ľudia sú trochu izolovaní, a preto je táto akcia pre nich ako pohladenie na duši. Z darčekov, ktoré sme tu dostali, máme určite obrovskú radosť. U mňa doma majú čestné miesto a zároveň nám slúžia ako inšpirácia pre moju manželku, ktorá učí v MŠ a môže tak kreatívne tvoriť aj so zdravými detičkami,“ uviedol Ján Berky Mrenica.       

Po krátkej prezentácii firmy SPIG s.r.o. zdravotné pomôcky v podaní Radka Mečiara patrila scéna kapele Peter Bič Project s novou speváčkou Victóriou. „Stále radi prijímame pozvanie na túto benefíciu. Je to vždy pekné, keď sa robí niečo pre deti, lebo majú srdce na pravom mieste.“ potvrdili výbornú náladu Peter Bič a Victória, ktorí spolu s Jožom Pročkom ešte vyhodnotili najlepšie mávatká a transparenty.

S hitmi Pridaj si ma, Na čom záleží, Matura, Profesor lásky, Mary gradovala zábava v spoločnosti zostavy Smola a hrušky. Členovia kapely sa však činili aj mimo pódia, keď sa aktívne zapojili do workšopu enkaustiky. Hoci na benefičnom koncerte nevystupovali prvýkrát, vždy ich nadchne energia a dobrosrdečnosť, s akou sa im dostane prijatia od detí. „Myslíme si, že tlieskať by sme im mali my zdraví, lebo hrať pre túto skupinu ľudí je pre nás vždy povzbudzujúce,“ poďakovali sa Smola a hrušky.

Poslednou účinkujúcou bola speváčka Kristína. V jej play liste nechýbali piesne Si pre mňa best, Ta ne a samozrejme Horehronie, ktoré doprevádzal autor piesne Martin Kavulič na fujare. Pri jej skladbách sa tancovalo na parkete, i v zákulisí a bola to dokonalá bodka za podujatím, na ktorom sa rozdalo „Veľa lásky“ plným priehrštím! „Láska je potrebná v celom svete, nikdy jej nie je dosť a na tejto benefícii sú ľudia, ktorí ju potrebujú ešte viac. Som rada, že som sa jej mohla zúčastniť. Nálada bola skvelá, bavili sa všetky vekové kategórie. Nečakala som toľko darčekov, ani transparentov, tieto ceny ma vždy potešia,“ vyznala sa Kristína.

Zabudnúť nemôžeme ani na sprievodné tvorivé dielne, ktoré majú vždy obrovský úspech a výnimkou nebol ani Štós. Enkaustiku viedla Lenka „Slniečková“, ktorá zasvätila do maľby horúcim voskom aj viacerých umelcov a obidvoch moderátorov, deti zase pod jej taktovkou dokážu v sebe objaviť dovtedy nepoznané a je iba skvelé, keď zistia, že vedia kreatívne tvoriť. Maľovanie na plátno prebiehalo pod odbornou rukou maliarky Gabriely Bačovej. Táto tvorivá dielňa ponúkla tiež maľovanie na drevo, sklo a na tvár. Vo finále osem lektoriek zmiešalo dokopy veľké množstvo akrylových farieb, čím vytvorili na plátno obraz, ktorý pomenovali „Veľa lásky a venovali ho obci Štós.

„V Štóse sme prvýkrát a príjemnú atmosféru si užívame so všetkým, čo k tomu patrí, preto by sme sa aj touto cestou chceli poďakovať Milanovi Štefánikovi za zorganizovanie tohto podujatia. Okrem toho, že sa výborne bavíme, vidíme tu aj príležitosť nadviazať nové vzťahy a priateľstvá medzi jednotlivými sociálnymi zariadeniami, ktoré sa inak nepoznajú,“ zhrnuli svoje nadšené dojmy klienti  ZSS Egídius Bardejov.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc a tešíme sa na krásny koncert Veľa lásky aj v budúcom roku.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Milan Maršalka, Marek Vaco a Ján Koťo
Video: Igor Kolesár