Na Colours of Ostrava aj Lásky jednej plavovlásky a najnovšie predstavenie Cirku La Putyka.

Najnovšie predstavenie Batacchio novocirkusového súboru Cirk La Putyka a špeciálna verzia inscenácie Lásky jednej plavovlásky – Plavovlásky jednej lásky, upravená pre Gong, brnenského Divadla Husa na provázku v réžii Vladimíra Morávka – to sú hlavné lákadla tohtoročného divadelného programu na festivale Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 19. do 22. júla v industriálnych Dolních Vítkoviciach.

Okrem týchto dvoch predstavení, ktoré využijú majestátny priestor auly Gong, uvidia návštevníci aj legendy českej improvizácie, divadlo VOSTO5, ústecké Divadlo Demago s Jiřím Maryškou, ostravský improvizačný súbor Impéčko a radu ďalších menších predstavení pre deti a ich rodičov.

Pretože Provázek v budúcich sezónach oslavuje svoje päťdesiatiny a my sme sa ich rozhodli osláviť sériou päťdesiatich bezprecedentných udalostí – toto ostravské hosťovanie sme určili ako jeden z hlavných bodov osláv. Objednali sme kôli tomu nákladné auto a pohyb javiskových vozidiel, že z toho na chvíľu prešiel Martinovi Odrúšovi mráz po chrbte. Tretím zo štyroch prológov festivalu, že by sa s dovolením stal tento náš pobyt v Ostrave – Milošovi Formanovi a šesťdesiatym rokom a Provázku na počesť,” vysvetľuje režisér Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek. Inscenácia so živou hudbou kapely DiaBeatles je venovaná pánovi Milošovi Formanovi. Príbeh Lások jednej plavovlásky nie je len anekdotou o dievčati, ktorá viac verila než myslela, ale hlavne geniálnou metaforou o bláznivom fenoméne šesťdesiatych rokov. Diváci sa stávajú priamymi aktérmi deja, účastníkmi plesu, na ktorý sa všetci tak tešili a potom ľutovali, že tam vôbec liezli. Zadrhávajú sa smiechom, pripíjajú pivom a potom, úplne nakoniec, trápnosťou sa hrýzu do pier…

Inscenácia Batacchio súboru Cirk La Putyka, ktorá spája nový cirkus, tanec a iluzionizmus, sa inšpiruje poetikou starých kočovných divadelných spoločností, ktoré voľné spájali všemožné druhy ľudských schopností a výtvorov. Od cirkusových čísel, divadelných a hudobných scénok cez zázraky vtedajších nových technológií až po ukážky anatomických anomálií zvierat a ľudí. “Batacchio vás okúzli atmosférou dávnych šou plných magických trikov, dychberúcej akrobacie a humoru. Na scéne sa objaví sedem akrobatov a hercov v netradičnej kombinácii disciplín nového cirkusu s takými, ktoré na javisku už len tak neuvidíte,” láka principál súboru Rosťa Novák. Autorom a režisérom projektu je Maksim Komaro, fínsky režisér, ktorý so súborom Cirk La Putyka spolupracoval už na inscenáciách Slapstick Sonata a Play.

V predstavení Stand’artní kabaret súboru VOSTO5 predvedú chlapci Ondar, Petar, Tomina, Jura a Kurt svoj maximálny improvizačný štandard. Nič viac, nič menej. Celkom otvorený divadelno-hudobný improvizačný večer. Stand’artní kabaret zakaždým prežíva svoju premiéru aj derniéru a hudobne je sprevádzaný vlastnou kapelou SNAHA. Improvizované performance divadla Demago vychádza zakaždým z momentálnej súhry performera, Jiřího Maryšku, inštrumentalistu a majstra svetiel. Žánry sa spájajú a atmosféra hustne. Je to ako keď kaligraf plácha štetcom namočeným v saké. Súbor Impéčko Ostrava v inscenácii The Film improvizuje na plátne, s hudbou aj s hereckými výstupmi. Nikto nie je pripravený, scenár vzniká na mieste.

Na Colours of Ostrava 2017 zahrajú ako hlavní headlineri napríklad Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System, ale aj Nouvelle Vague.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2017 sú v predaji na www.colours.cz a v sieti Ticketpro. Aktuálna cena je 97.65 EUR. V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku, parkovanie alebo miesto pre karavan.

Zdroj: Zdenko Hanout