Na Devíne vystúpi Michael Nyman Band.

Michael Nyman predstaví na Hrade Devín prierez svojou 50-ročnou tvorbou. Zaznejú skladby z filmov Piano a Gattaca, ale aj komorná tvorba a minimalistické kompozície.

Na Slovensku sa v roku 2017 predstaví britský hudobný skladateľ a klavirista Michael Nyman. Jeden z najznámejších žijúcich skladateľov vážnej hudby odohrá aj so svojím 12-členným súborom Michael Nyman Band večerný koncert na Hrade Devín. Vystúpenie sa uskutoční 6. mája 2017, prvá várka najlacnejších vstupeniek je už teraz k dispozícii v sieti Eventim a na stránke www.orepole.sk.

michael-nyman-photo-fernando-aceves-16

Správa o potvrdení vystúpenia na Slovensku prišla symbolicky niekoľko hodín pred utorňajším koncertom v londýnskom Barbicane, na ktorom Michael Nyman Band oslávili 40 rokov svojej existencie. Koncert na Devíne by mal byť pritom veľmi podobný práve londýnskemu koncertu, v rámci ktorého zazneli nielen kľúčové Nymanove skladby, ale aj viaceré rarity.

Nyman, ktorý je od roku 2008 držiteľom Radu britského impéria, sa preslávil najmä soundtrackmi ku kultovým filmom Piano (1993) a Gattaca (1997), či k viacerým filmovým dielam Petra Greenawaya ako Topenie po číslach (1988), Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec (1989) alebo Prosperove knihy (1991).

Okrem toho sa však dlhé desaťročia venuje aj skladaniu komornej hudby, napísal aj viacero opier, ktoré, ako tvrdí, sú preňho osobne najdôležitejšie. Nyman je dnes jedným z najvýraznejších žijúcich predstaviteľov minimalistickej vážnej hudby, čo je termín, ktorý paradoxne sám aj vymyslel.

V rokoch 1964 až 1976 sa totiž živil aj ako hudobný publicista a práve on v roku 1968 ako prvý použil pojem „minimalizmus“ v súvislosti s hudbou. Toto pomenovanie tak „ušil“ nielen na jeho kolegov a priateľov ako Philip Glass, Henryk Górecki či Arvo Pärt, ale aj na seba.

sul-palco-_dsc9688

Michael Nyman spolupracoval s desiatkami známych mien vážnej aj populárnej hudby ako napríklad Steve Reich, Alexander Balanescu či Damon Albarn. Na konte má 27 štúdiových albumov a celkovo už takmer stovku diel.

Po vypredaní prvých 200 kusov 35-eurových vstupeniek sa dostane do predaja 300 lístkov v cene 45 eur a následne vstupné stúpne na 55 eur, pričom táto cena už zostane až do konca predpredaja.

https://youtu.be/_xijd4avqVM

FB-event: https://www.facebook.com/events/265403937190938/

Zdroj: Agentúra Ore Pole