Na jeseň sa v Bratislave uskutoční 12 zaujímavých kultúrnych akcií pod názvom TUCET.

V Bratislave máte v septembri špeciálnu príležitosť na kultúrne vyžitie,  spoločnosť Carlton Property pripravila v spolupráci s agentúrou Azyl Production projekt dvanástich podujatí zameraných na hudbu, humor a hovorené slovo pod názvom TUCET. Všetky eventy sa uskutočnia v priestoroch hotela Radisson Blu Carlton Hotel, reštaurácii Savoy,  ako aj v Mirror bare.

Program začne už 19. septembra špeciálnym koncertom komornej klasickej hudby – warm up – Hudba a jedlo – organizovaným v spolupráci s festivalom Konvergencie pod vedením Jozefa Luptáka. Venovaný bude skladbám od Mozarta, Schuberta, Haydna a ďalších autorov – k téme jedla a gurmánskeho zážitku z neho.  K odohraným skladbám bude v prestávkach prezentovaná tematická gurmánska lahôdka.

Nasledovať bude 25.9. predstavenie divadelno – improvizačnej skupiny Tri Tvorivé Tvory (3T), ktorú tvoria traja herci – Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stanislav „Stanley“ Staško. Skupina vznikla v roku 2004 v Žiline a počas 13 rokov odohrali viac ako 500 predstavení. Počas program budú ich improvizácie tvorené na mieste na základe vylosovaných tém od divákov a tí ich budú v priebehu hry svojimi reakciami meniť a usmerňovať.

V októbri, konkrétne 6.10. si nenechajte ujsť vystúpenie originálneho zoskupenia Paper Moon Trio. Ich repertoár tvoria prevažne britské a americké jazzové piesne z obdobia dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia, ale aj slovenské a české piesne z tohto obdobia. Dámske trio prispôsobuje nie len hudobnú interpretáciu, ale aj svoj imidž tomuto štýlu, ktorým dodá šarm a eleganciu, čím oživý celkový program v štýle zlatej éry. 

Október bude aj v znamení swingu, a to vďaka kapele Swingang, ktorá sa venuje swingovej muzike z 30. a 40. rokov 20. storočia, hudbe Manouche (inšpirovaná dvojicou Django Reindardt a

Stephane Grappelli) a samozrejme aj bežným jazzovým štandardom. Zoskupenie je v zložení spev, husle, dve autentické gitary a kontrabas. Roztancuje vás už 14.októbra.

Posledné októbrové podujatie ( 25.10.) s názvom More Chassidic Songs  /Chasidské piesne/, spojené s krstom nového CD, vám sprostredkuje fascinujúci pohľad na kultúru, ktorá dotvára pestrú mozaiku dejín strednej Európy. Projekt bratislavského rabína Barucha Myersa a známych slovenských interpretov (Jozef Lupták, Miloš Valent, Boris Lenko), ktorý vznikol v roku 2008, medzičasom zaznel na viacerých významných podujatiach na Slovensku (festivaly Konvergencie a Pohoda), ale tiež v Čechách, v Taliansku, Švajčiarsku aj v USA. Špeciálnym momentom koncertu bude prezentácia nového CD – ktoré je pokračovaním pôvodného albumu Chassidic Songs s názvom MORE Chassidic Songs.

Novembrové dlhé večery ozvláštni podujatie Jazz Night, ktoré už 27. novembra privíta dve výrazné osobnosti slovenskej jazzovej scény – saxofonistu Nikolaj Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka, ktorí opäť spojili tvorivé a interpretačné sily. Výsledkom ich intenzívnej spolupráce je novinka Altar. Samotný názov odkazuje na termín oltár. Ten obaja hudobníci postavili z deviatich obľúbených skladieb. Okrem vlastnej tvorby siahli aj po téme Leoša Janáčka, J.S. Bacha, či po parafráze známeho štandardu. K nahrávaniu vo dvojici inšpirovala Nikitina a Šrámeka tvorba mnohých velikánov. Novinka Altar má ambíciu reflektovať súčasnú európsku jazzovú hudbu, no bez obchádzania tradícii. Mimoriadne dôležitým prvkom nahrávok Nikolaj Nikitina a Ľuboša Šrámeka je zachovanie tvorivej a interpretačnej slobody. Výnimkou nie je ani čerstvý album Altar. Deviatka skladieb vtiahne poslucháča do unikátneho zvukového sveta, ktorý stojí na krehkej drobnokresbe jednotlivých kompozícií. 

Začiatkom decembra sa bratislavskému publiku predstaví unikátny slovenský hudobný projekt Ľudové Mladistvá, ktorý vznikol v r. 2016 a je zaujímavou novinkou len 24- ročného skladateľa, klaviristu a zakladateľa projektu Martina Majla Štefánika. Ten vo svojej tvorbe spája prvky folklóru, jazzu, vážnej a energickej modernej hudby. Fúzia zdanlivo nesúrodých prvkov je v aranžmánoch Martina Majla Štefánika, ojedinelá. Jeho skladby svojím jedinečným rukopisom prinášajú invenčný prístup k spracovaniu ľudových piesní. Táto 9-členná skupina okamžite po svojom vzniku vzbudila záujem širokej verejnosti a zaujme určite aj vás, už 4.decembra  v priestoroch hotela Radisson Blu Carlton Hotel. Hudobný projekt získal hneď niekoľko ocenení – na Radio_Head Awards 2016 ako objav roka, na Bratislavských Jazzových Dňoch ako jeden z Objavov roka a takisto v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. V apríli 2017 získali medzinárodnú cenu JazzFruit v Prahe.

Sprievodným podujatím počas troch mesiacov bude aj Literárny Cirkus KK Bagalu – cirkus, v ktorom sa bude žonglovať so slovami celú jeseň. Postupne sa vám prestaví tvorba 6 spisovateľov. V jednotlivých častiach programu vystúpia formou dramatizovaných a autorských čítani herci, autori, ako aj známe osobnosti kultúrneho života (Dado Nagy ,Tomáš Janovic, Daniela Kapitáňová, herci SND a bratislavských divadiel). Moderuje principál v klobúku – Koloman Kertész Bagala, vydavateľ súčasnej tvorby. Festival Literárny cirkus už 15 rokov kočuje po rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach s cieľom populárnou formou propagovať hodnotné diela. V Bratislave ho máte šancu vidieť v dňoch 25.9., 6.10., 14.10, 25.10., 27.11. a 4.12. – pred každým predstavením od 19,00 hod. v Mirror Bare v hoteli Radisson Blu Carlton Hotel. Vstup na túto časť podujatia je voľný.

Vstupenky na jednotlivé podujatia sú v predaji v sieti Ticketportal – https://www.ticketportal.sk/NEvent/TUCET.

Viac informácií a FB podujatia na https://www.facebook.com/Tucet-v-Carltone-232993523891769/

Zdroj: TS