Na Lýre v Bratislave zaznie aj unikátny duet Heleny Vondráčkovej a Miroslava Dvorského!

Vyše 70 účinkujúcich, plejáda najväčších hudobných mien slovenskej a českej hudobnej scény a slávne hity, ktoré si získavajú srdcia fanúšikov aj po polstoročí! Megakoncert „Mám rozprávkový dom – LÝRA 50“ bude veľkolepou spomienkou na slávnu Bratislavskú lýru. Zaznejú piesne, ktoré po prvý raz publikum počulo práve na autorskej súťaži a dnes sú z nich hity.

Spevák svetového formátu Miroslav Dvorský vystúpi v duete spolu s Helenou Vondráčkovou, majster Karel Gott sa chystá zaspievať až tri songy a Marcela Leiferová  dokáže, že pieseň „Slová“, s ktorou zvíťazila v roku 1970. Už 18. októbra v Incheba EXPO ARÉNE vystúpi aj Katarína Hasprová, Olympic, Peter Nagy, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Elán, Peter Lipa, Ján Lehotský, Pavol Hammel, či sestry Elefteriadu. Súčasťou podujatia bude autogramiáda umelcov deň pred koncertom 17. októbra v hoteli Carlton.

Koncert storočia „Mám rozprávkový dom – LÝRA 50“ bude unikátny! Vystúpi na ňom vyše 70 účinkujúcich, všetko slávni českí a slovenskí  speváci. Nebude chýbať ani  operný spevák svetového formátu Miroslav Dvorský! S Helenou Vondráčkovou zaspievajú duet „To se nikdo nedoví“. Obľúbená česká speváčka v roku 1968 vo dvojici s Waldemarom Matuškom získala s touto piesňou Striebornú Bratislavskú lýru.

„Sme naozaj radi, že sa nám podarilo získať pre tento unikátny projekt aj Miroslava Dvorského. Som presvedčený, že duet s Helenou Vondráčkovou bude ohromný zážitok,“ vraví Dušan Drobný z organizátorskej agentúry Topfest.

Na podujatí zaznejú najslávnejšie hity z Bratislavskej lýry. Medzi nimi aj „Vyznanie“ v podaní Mirky Partlovej, ale tiež „Slová“ Marcely Leiferovej. S touto piesňou získala Zlatú Lýru v roku 1970.

„Ja som sa na Bratislavskej lýre zúčastnila viackrát aj predtým, ale nevyhrala som. V roku 1970, bolo to v piatok 13-ho, som napokon zvíťazila. Považujem za skvelé, že sa organizátori rozhodli pripomenúť túto úžasnú autorskú súťaž a považujem za česť a až svoju povinnosť, že na koncerte zaspievam. Ako jedna z mála interpretov vystúpim s piesňou „Slová“, s ktorou som pred 41 rokmi vyhrala,“ vraví Marcela Leiferová.

„Bratislavskej lýre som vďačná na štart kariéry. Dnes sú rôzne SuperStar, ale lýra bola čosi lepšie. Víťazstvom v nej som si vyslúžila účasť na Eurovízii. Boli to krásne časy,“ dodáva Katarína Hasprová, ktorá sa v roku 1997 stala absolútnou víťazkou Bratislavskej lýry s piesňou „Jedno zbohom“.

Z piesní, ktoré po prvý raz zazneli na Bratislavskej lýre sú megahity, ktoré dodnes oslovujú seniorov aj mladých. Dokonca aj tie, ktoré si neodniesli žiadnu cenu. Tak ako „Kristínka iba spí“ Petra Nagya.

„Myslím si, že to je dobrý nápad, urobiť takýto spomienkový koncert. Na Bratislavskej lýre sa súťažilo s pôvodnými autorskými pesničkami. Dnes súťažia len speváci a je takmer jedno čo spievajú. Lýra bola nielen o talente speváka, ale aj o talente autorov. Takáto súťaž tu chýba. Samozrejme, tento koncert je len jednorázový návrat, ale možno by sa taká súťaž opäť chytila,“ vyhlásil Peter Nagy.

Na slávnu Bratislavský lýru si zaspomína aj česká legenda Karel Gott. Po ťažkej chorobe sa už dáva do formy a tak na koncerte storočia v Bratislave zaspieva pár svojich najväčších lýrových hitov!

„Karel Gott zvíťazil v prvom ročníku Bratislavskej lýry v roku 1966. Zaspieval pieseň Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej „Mám rozprávkový dom“, podľa ktorej sme spomienkové podujatie na Bratislavskú lýru pomenovali,“ vraví jeden z autorov projektu Jozef Šuhajda.

Prvý ročník autorskej súťaže sa v slovenskej metropole uskutočnil pred polstoročím. Do roku 1990, keď sa konala posledný raz, objavila lýra mnohé talenty, z ktorých sú dnes slávne hviezdy.

„Niekdajší slávny československý festival populárnej piesne si pripomenieme piesňami, ktoré na Bratislavskej lýre zazneli po prvý raz. Spievať ich bude  Helena Vondráčková, Jitka Zelenková, Petr Janda, Jana Kocianová, Marcela Laiferová, Pavol Hammel, Ján Lehotský, Dalibor Janda, Lenka Filipová, Peter Nagy, Martha a Tena Elefteriadu, Peter Lipa, Katka Hasprová, Vašo Patejdl, Miroslav Dvorský a ďalší skvelí českí a slovenskí umelci,“ dodáva spoluautor Ľubo Belák.

Veľkolepý koncert má potenciál osloviť aj mladú generáciu. Vystúpia totiž aj speváci vekovo jej blízki, ale všetci budú spievať výlučne hity z lýry.

„Časť spevákov a kapiel bude spievať svoje hity, ktoré odzneli na lýre – „Malovaný džbánku“, „To se nikdo nedoví“, „Věnování“, „Žít jako kaskadér“ či „Kapely starnú“. Miroslav Dvorský vystúpi v duete spolu s Helenou Vondráčkovou. Mladšia generácia si zaspieva „Atlantídu“, „Lúčenie“, „Espresso Orient“, „Máš chuť majoránky“ a ďalšie. Nebudem prezrádzať všetky prekvapenia, bude ich naozaj dosť. Veľmi zaujímavé budú interpretácie mladých spevákov, na tie sa ja veľmi teším, hlavne ak ich bude sprevádzať kapela Štefana Bugalu. Zaujímavým prekvapením budú vystúpenia Júlie Hečkovej, Berca Balogha, Ľudovít Noska, Svetlany Rymarenko, Martina Hudeca a Dáriusa Kočího,“ teší sa Jozef Šuhajda.

Súčasťou projektu „Mám rozprávkový dom – LÝRA 50“ bude aj autogramiáda umelcov. Fanúšikovia sa s nimi môžu stretnúť deň pred koncertom 17. októbra o 17.00 v hoteli Carlton, kde budú všetci účinkujúci, presne ako kedysi, ubytovaní. Samotný koncert  sa uskutoční 18. októbra 2016 v Incheba EXPO ARÉNE a prináša ho agentúra Topfest. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.

lyra_50_banner_gott3

Zdroj: Propaganda House s.r.o.