Na MFF Karlove Vary sa uskutoční medzinárodná premiéra digitálne reštaurovaného filmu Signum laudis!

Na pôde 53. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary bude mať medzinárodnú premiéru digitálne reštaurovaný celovečerný film Martina Hollého Signum laudis z roku 1980. Okrem tejto významnej udalosti bude slovenská kinematografia zastúpená aj v oboch súťažných sekciách, naše filmy sa premietnu i v nesúťažnom programe. Festival sa začne v piatok 29. júna a potrvá do 7. júla 2018.

Hollého film Signum laudis, ktorý je obžalobou krutosti a nezmyselnosti vojny, sa premietne v sekcii Návraty k prameňom. Hrdinom tragického príbehu tohto psychologického vojnového filmu je fanaticky poslušný kaprál Hoferik, vojak telom i dušou, oddaný rakúskej monarchii, ktorý nakoniec upadne do jej nemilosti. Film sa odohráva v posledných dňoch prvej svetovej vojny na ruskom fronte a zobrazuje historicky neustále sa opakujúci paradox. V hlavnej úlohe vo filme exceluje Vlado Müller, porota 22. ročníka MFF Karlove Vary v roku 1980 udelila filmu Zvláštnu cenu.

Vo svetovej premiére sa na festivale predstaví päť nových slovenských filmov. Do výberu Hlavnej súťaže sa dostali dve snímky so slovenskou koprodukčnou účasťou. Domestik (2018) režiséra Adama Sedláka rozpráva príbeh vrcholového cyklistu, ktorý sa zotavuje zo zranenia pomocou náročného cvičenia a prísnej životosprávy. Jeho obsesiu športovou kariérou ťažko nesie jeho žena, ktorá túži po dieťati. Celovečerný hraný debut režiséra je minimalistickou drámou o postupnom rozpade tela i duše jedného manželstva. Do Hlavnej súťaže je zaradený aj nový film Olma Omerzua, road movie Všetko bude (2018) o dvoch chlapcoch, ktorí ukradli auto a podnikli ním cestu z jedného konca republiky na druhý. V súťažnej sekcii Na východ od Západu sa premietne rodinný film zo súčasnosti Chvilky (2018) režisérky Beaty Parkanovej. Snímka o každodenných situáciách, vzťahoch a emóciách hovorí o láske, bolesti, oddanosti, ale tiež o nádeji, že človek zo svojich zranení dokáže čerpať životnú silu.

Festivalová sekcia Prvé podanie v spolupráci s organizáciou European Film Promotion už štvrtý rok na festivale predstavuje výber desiatich filmov študentov filmovej réžie z desiatich európskych krajín, ktorých tvorba sľubuje veľký potenciál. V kolekcii filmov sa premietne aj slovenská Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch (2017) režiséra Michala Ďuriša. Jeho bakalársky film zobrazuje život štvorčlennej rodiny v polčase rozpadu, kedy sa všetci poznajú tak dlho, že len ťažko je v ich vzťahoch možné oddeliť lásku od  ponorkovej choroby. Pod hlavičkou Zvláštne uvedenie sa bude premietať dokumentárny film Cirkus Rwanda (2018) Michala Vargu. Režisér otvára dvere do zákulisia cirkusového predstavenia, ktoré nacvičili dva súbory. Jeden je z Rwandy, druhý z Česka, jeden živorí a druhý je svetovo uznávaný.

Okrem absolútnych noviniek budú mať diváci možnosť vidieť i ďalšie snímky. Do sekcie reflektujúcej tvorbu posledného roka pod názvom České filmy 2017 – 2018 sú zaradené tituly Tlmočník (2018) Martina Šulíka a Hmyz (2018) Jana Švankmajera. Festival krátkych filmov Praha v samostatnej festivalovej sekcii na MFF Karlove Vary uvádza výber filmov, medzi ktoré sa tentoraz dostal aj slovenský film Atlantída, 2003 (2017) od absolventa bratislavskej VŠMU Michala Blaška. Na špeciálnej projekcii sa premietne v Karlových Varoch film Viditeľný svet (2011) režiséra Petra Krištúfka, ktorý tragicky zahynul v apríli tohto roka. Film si tak pripomenie jeho tvorbu snímkou, ktorá v roku 2011 mala na festivale svetovú premiéru.

V programe Industry určenom pre filmových profesionálov predstaví v časti Works in Progress svoj pripravovaný film Nech je svetlo režisér a producent Marko Škop. Film s plánovanou premiérou v roku 2019 rozpráva príbeh slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorý zistí, že jeho syn v tínedžerskom veku sa doma zaplietol s nebezpečnou partiou, keď ho obvinia zo šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec pri pátraní po tom, čo sa stalo, sa dozvedá aj pravdu o sebe samom. Svoj projekt predstavil Škop v Karlových Varoch už vlani v platforme Pitch & Feedback, ktorú organizovali České filmové centrum, Slovenský filmový ústav a MFF Karlove Vary.

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 53. MFF Karlove Vary 2018 zabezpečuje Národné kinematografické centrum Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a uskutoční sa za bohatej účasti slovenských tvorcov. Pri tejto príležitosti SFÚ vydal aj aktuálny newsletter Slovenské filmy na 53. MFF Karlove Vary.

Newsletter: Slovenské filmy na 53. MFF Karlove Vary v elektronickej podobe:

https://www.aic.sk/files/AIC-2018/noviny_karlove-vary-18_SK_WEB.pdf

Viac informácií o účasti slovenskej kinematografie na 53. MFF Karlove Vary:

https://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/mff-kv//slovenska-kinematografia-na-53.-mff-karlove-vary.html

Viac informácií o 53. MFF Karlove Vary 2018: www.kviff.com

Zdroj: TS