Na MFFK Febiofest aj slovenská premiéra NOVÉHO dokumentu Roberta Kirchhoffa Diera v hlave.

Po tom, čo sa dokumentárny film Diera v hlave režiséra Roberta Kirchhoffa predstavil na festivaloch v českej Jihlave, nemeckom Lipsku a talianskom Terste, si ho konečne budú môcť pozrieť aj slovenskí diváci. Prvýkrát sa im predstaví už v utorok 7. marca na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave. Do kinodistribúcie sa následne dostane od 30. marca.

Robert Kirchhoff svojím najnovším filmom opäť dokazuje že sa nebojí zložitých tém. Takmer trinásť rokov sa venoval skúmaniu holokaustu Rómov a Sinti počas Druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili,  zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami či novinármi, ktorí sú s témou prenasledovania Rómov spojení. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť. „Ide o našu spoločnú históriu,“ hovorí Robert Kirchhoff. „Doteraz sa ju takmer vôbec nepodarilo zmapovať, a tak v nej a rovnako v našej pamäti zostala diera. V nej sa stratila aj skúsenosť rómskej tragédie.“

Kirchhoff nakrúcal spolu so svojím štábom v deviatich krajinách, ale vo výsledku sa vo filme objavujú protagonisti a príbehy zo Slovenska, Čiech, Francúzska, Chorvátska, Srbska, Nemecka a Poľska.  „Keď som sa rozprával s ľuďmi, ktorí mi zverili svoje príbehy, zistil som, že udalosti počas vojny sú stále otvorenou epizódou – slovami Wiliama Faulknera – minulosť nie je mŕtva, pretože nikdy neumiera. Za tých sedemdesiat rokov nosili svoje spomienky v sebe. Mnohí sa báli hovoriť. Nechceli, aby to vedelo ich okolie. Dokonca o tom nerozprávali ani so svojou rodinou,“ hovorí režisér filmu. Jeden z jeho protagonistov, 92-ročný Francúz Raymond Gurême, ktorý bol väznený vo viacerých táboroch, dodáva: „Hovoria o hanbe. Nie je to hanba. Len nechcem, aby deti vedeli o tom, čo sme cez vojnu prežili. To je všetko.“ 

Robert Kirchhoff počas práce na filme študoval archívy, prečítal množstvo kníh a spisov, skúmal fotografie. „A potom som prešiel tými najotrasnejšími miestami genocíd v Európe. Uvedomil som si, že to, čo som videl a počul, je tak silné, že to musí pohnúť s každým človekom tak, ako sa to dotklo mňa,“ hovorí. Sila jednotlivých príbehov je tak nielen v prežitých hrôzach minulosti, ale aj v odkaze pre budúcnosť „Všetko sa opakuje. Bojím sa toho všetkého, ale v inom systéme. Chápeš? Nacisti už nie sú ako kedysi. Teraz prichádzajú iní. Iný druh nacistov. Zamaskovaní,“ tvrdí nemecká Sinti Philomena Franz, ktorá v koncentračnom tábore Birkenau prežila zničenie tzv. Cigánskeho tábora a bola deportovaná do Ravensbrücku a Oranienburgu. 

Dokument Diera v hlave bude mať premiéru 7. marca 2017 v Artkine Za zrkadlom v bratislavskej Petržalke. Producentom filmu je spoločnosť HITCHHIKER Cinema, koproducentmi sú Česká televízia, Rozhlas a televízia Slovenska a atelier.doc. Film vznikol vďaka podpore Audiovizuálneho fondu, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Vyšehradského fondu a Bratislavského samosprávneho kraja. Do slovenských kín ho uvedie Asociácia slovenských filmových klubov.

www.aholeintheheadfilm.com
www.facebook.com/dieravhlave

 

Zdroj: Febiofest