Na Szigete si zahrá Blur, festival predstavuje aj ďalšie mená!

Jednou z hlavných hviezd Sziget festivalu 2013 bude britská alternatívna kapela Blur. Budapeštiansky festival, ktorý sa uskutoční od 5. do 12. augusta odhaľuje ďalšie mená zo svojho bohatého programu.

Jedným z piatich headlinerov festivalu bude legendárna britská kapela Blur. Ikona rockovej hudby, ktorá začiatkom roka obdržala čestné  ocenenie Brit Award za celoživotný prínos v hudbe sa na svoj koncert na jednom z najväčších a najlepších svetových festivaloch veľmi teší: „Budúce leto bude každý náš koncert niečím výnimočným. Nemôžeme sa dočkať, až budeme na pódiu a zahráme všetkým našim skvelých fanúšikom, ktorých sme nejakú dobu nevideli.“

Sziget festival je miestom, kde všetci fanúšikovia môžu otvoriť svoju myseľ a objaviť či znovuobjaviť interpretov, ktorí síce nie sú na plagátoch uvádzaní veľkými písmenami, ale ich koncerty sú skvelým zážitkom. Skúsenosti z uplynulých ročníkov ukázali, že nielen open-air pódiá, ale aj obrovské stany s kapacitou 800 až 1000 návštevníkov, ponúkajú na Szigete skvelý program. Popri už overených menách sa na budapeštianskom festivale objavia aj skvelí nováčikovia.

Najnovšie prírastky v zozname potvrdených interpretov sa spájajú najmä s pódiami A38 a Arena. Medzi vystúpeniami, ktoré nás čakajú v obrovskom Arena stane nájdeme aj Boys Noize, ktorý hrá svieže a energické electro s dotykom techna. Nejedná sa len o medzinárodne známeho nemeckého producenta a šéfa vydavateľstva, ale aj jedného z Top 10 DJs podľa magazínu Rolling Stone.

Nicky Romero je známy najmä svojimi bombastickými trackmi a neobvyklými remixami. Počas svojej krátkej, ale bohatej kariéry, si už zahral na najväčších a najnavštevovanejších elektronických festivaloch po celom svete.

Pozvanie na festival prijala aj elektronická hip-hopová kapela Deichkind. Táto nemecká skupina, ktorá je milovaná pre svoje šialené a divoké vystúpenia zahŕňajúce bláznivé obleky z odpadových vriec, trampolíny, vodku či vankúšové vojny, pripravujú vystúpenie, predvedie návštevníkom Szigetu nezabudnuteľnú šou.

Parov Stelar Band, jedna z najznámejších rakúskych kapiel na Slovensku, zakladatelia elektro swingu a jedna z najobľúbenejších party kapiel sa vracia do Maďarska. Po vystúpení na VOLT Festivale začiatkom júla pricestuje kapela aj do Budapešti, kde ovládne party atmosféru Sziget festivalu, spolu s techno ikonou Oscarom Mulerom, španielskym DJom, ktorý následuje súčasné trendy so zmyslom pre tradíciu ale aj inováciu.

Fanúšikom elektronickej hudby zahrá na A38 pódiu aj Hadouken!. Mladí Angličania predstavia na festivale svoj nový album Every Weekend, ktorého vydanie je plánované na február 2013. Obrovský stan A38 bude hostiť aj belgických rockerov Triggerfinger, známych svojou tradičnou rockovou hudbou s dynamickým a napätým tempom. Ďalší interpret A38 pódia, The Bots, holandská folková kapely predvedie čistý a svieži zvuk bez umelých prísad, ale v za to s úžasnou energiou pochádzajúcou zo skutočného gitarového rocku.

Novo potvrdení interpreti interpreti pribúdajú aj do programu na hlavnom pódiu. Ku jednému z headlinerov festivalu, britskej kapele Blur, pribudli dve veľké mená z Nemecka. Podvečerné vystúpenie na Szigete odohrá megaslávna kapela Die Arzte, ktorej hudba na rozhraní punku a rocku s hravými satirickými textami sľubuje výborný rozbeh skvelej festivalovej noci. Ďalším podvečerným nemeckým interpretom na veľkej scéne bude kapela Seeed, reggae-dancehall formácia, ktorá patrí bez debát medzi najslávnejších reprezentantov vo svojom žánri.

V neposlednom rade organizátori festivalu s potešením oznamujú festivalový debut Azealie Banks, mladej talentovanej umelkyne z Harlemu, ktorá sa predstaví na hlavnom pódiu. Táto americká raperka a speváčka patrí medzi veľké talenty súčasnej hudby. Svedčí o tom aj tretie miesto na na BBC Sound roku 2012, či víťazstvá v Philip Hall Radar Award na NME Awards a New Style Icon na Billboards Awards.

Sziget festival sa koná od 5. do 12. augusta v Budapešti, vzdialenej len pár hodín od Slovenska. Každoročne sa na siedmych pódiách stovky interpretov z celého sveta. Viac informácií o festivale a programe, ako aj praktické rady nájdete na oficiálnom festivalovom webe www.SzigetFestival.sk. Predpredaj vstupeniek na Slovensku bude spustený 24. januára prostredníctvom siete Ticketportal.

Viac hudby od všetkých novoohlásených interpretov – https://youtu.be/9zzu5BVDLFM
Oficial Aftermovie Sziget festival 2012 – https://youtu.be/WGc-rEscomk

Zdroj: Sziget