Na tretí Sensorium festival v Bratislave prišlo 200 návštevníkov z celého sveta!

Tretí ročník festival Sensorium bol uzavretý v sobotu 5. Mája v Bratislave prednáškou Christiana Mia Loclaire z dizajnového štúdia Waltz Binaire a predstavením estónskeho producenta Music For Your Plants vo Fuge.

Christian Mio Loclaire

Festival Sensorium tento rok opäť prepojil ľudí umenia, kultúry, dizajnu, technológií, hudby a tanca z celej Európy ale aj kútov ázie a USA. Rekordných 200 ľudí, prišlo z krajín ako Maďarsko, Ukraina, Južná Kórea, Mexiko, Veľká Británia, Taliansko, Španielsko aj Francúzsko. Festival bol zložený z troch častí: KONFERENCIA & WORKSHOPY, PREDSTAVENIA a INŠTALÁCIE.

Joachim Sauter

Nové perspektívy a technologické inovácie vo vizuálnom umení, architektúre, dizajne, tanci, divadle, virtuálnej realite a galerijných praktikách boli hlavnými témami na Sensoriu 2018. Festival spája profesionálov z rôznych disciplín a tým prispieva k vzniku nových, doposiaľ neexistujúcich väzieb medzi ľuďmi a ideami. Pozývaním medzinárodných, multidiscilinárnych umelcov a dizajnérov do Bratislavy má Sensorium za cieľ podporovať zmysluplnú aplikáciu a experimentálne využívanie technológií v umení, dizajne a performance na Slovensku a v centrálnej Európe.

Pistoriho Palác

KONFERENCIA sa odohrala v nádherných priestoroch Pisztoryho paláca, ktorý vytvoril nezabudbuteľnú atmosféru. Návštevníci si vypočuli 9 inšpirujúcich prednášok a diskusií od 9 – tich zahraničných aj lokálnych umelcov. Konferencia je srdcom festivalu, kde sú hlavnými príležitosťami prednášky a konverzácie s momentálne najvýznamnejšími umelcami vo svete digitálnej tvorby. Jej súčasťou sú aj kinetické, svetelné, dynamické a interaktívne inštalácie. Vďaka spolupráci s holandským festivalom TodaysArt festival Sensorium predstavil originálnu veľkoplošnú inštaláciu Red Horizon holandskej umelkyne Gabey Tjon a Tham.

Kvalita hostí tento rok prekonala očakávania niekoľkých účastníkov: “ Mám rád festival Sensorium pretože vďaka nemu nemusím ísť do New Yorku alebo Londýna a môžem stretnúť najzaujímavejších ľudí z oblasti digitálneho dizajnu, umenia a performance aj tu v Bratislave.” (Andrej Mosat)

Každá z prednášok priniesla nové perspektívy na kreatívnu prax a obrovskú inšpiráciu:

Joachim Sauter | ART+COM

Otec digitálneho dizajnu Joachim Sauter predstavil činnosť svojho štúdia ART+COM ktoré dnes oslavuje 30 rokov praxe. Počas svojej existencie prešlo rôznymi štádiami práce s počítačovými médiami až do dnešného “phygital” dizajnu. Skrze tvorbu svojho štúdia reflektuje súčasné trendy v intermediálnej kreatívnej praxi.

Christian Mio Loclaire | Waltz Binaire

Charizmatický tanečník a programátor Mio Loclaire svojou dynamickou prednáškou vygradoval témy dňa vo svojej záverečnej prednáške. Predstavil estetické skvosty svojej tvorby, kde aplikuje ľudský pohyb v digitálnom dizajne. Túto tvorbu volá binárny valčík – Waltz Binaire.

Jessica In | Bartlett Interactive Architecture Lab

Architektka, dizajnérka a programátorka jessica In bola jednoznačne jedným z highlitov tohtoročnej konferencie. Vo svojej prednáške vypichla, že prax architektúry je často viac prepojená s časom ako s priestorom. Skrze prezentáciu dych vyrážajúcich projektov ukázala ako interaktívna architektúra nie je len o budovách, ktoré sa prispôsobujú svojím obyvateľom, ale aj o navrhovaní priestorov pre performance a o interakčnom dizajne robotov.

Ďalší prednášajúci: Annette Mees, Andrej Boleslavský, Joshua Noble, Jan Nikolai Nelles, Ján Šicko, Alexander Scholz

CHOREOGRAPHIC CODING LAB X Bratislava

Sensorium festival po prvý krát uskutočnil štvor – dňový Choreographic Coding Lab X Bratislava. Počas tohto workshopu sa 20 účastníci z 5-tich krajín vymýšľali a prototypovali nové nástroje pre tanec, choreografiu a performance. Skupinka pozostávala z profesionálnych tanečníkov, choreografov, umelcov a programátorov. Výsledkom workshopu sú úplne nové výrazové prostriedky pre performance, niektoré z nich budú čoskoro k dispozícií Open Source.

LANAK ARTEFAX 

Sensorium otvorila extatická audiovizuálna show z dielne Lanark Aretfax. Ukázalo sa, že Britský umelec právom patrí medzi najzvučnejšie nové mená elektornickej scény. V Bratislavskej A4 predstavil víziu elektroniky budúcnosti v doprovode strhujúcich vizuálov, o ktorých by sa dalo hovoriť aj ako o veľko-výpravnej svetelnej inštalácii. V naších končínách ho bolo veľmi pravdepdobne možné zastíhnuť poslednýkrát, keďže už dnes hráva len festivaly s niekoľkonásobne vyšším rozpočtom.

www.sensorium.is

Zdroj: TS
Fotografie: Lucia Kotrhová – STarts