Nadchádzajúci Ples v opere bude v znamení netradičných spojení.

Hudobný program dobročinného 16. Plesu v opere prinesie výnimočné vystúpenia domácich i zahraničných umelcov. Na jednom pódiu sa stretnú interpreti v netradičných kombináciách tak, ako ich nepoznáme. Naopak, réžia slávnostného úvodného ceremoniálu bude opäť pod taktovkou overenej choreografky Jany Burkiewicz.

Katka Knechtová a Modus²  alebo Jana Kirchner s Petrom Lipom

Organizátori Plesu v opere sa tento rok  v rámci programu rozhodli staviť na netradičné hudobné spojenia. Plesovým hosťom sa tak predstavia špičkoví slovenskí a českí hudobníci v mimoriadnych zoskupeniach. Vôbec po prvýkrát pred publikom vystúpi zostava v zložení Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživia hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus. Pod vynoveným názvom Modus² odohrajú koncert spoločne so speváčkou Katkou Knechtovou. Nasledovať bude vystúpenie zlatej slávice Jany Kirschner, na ktorom bude hosťovať najznámejší domáci jazzman Peter Lipa.

1a

Hostí nadchádzajúceho 16. ročníka Plesu v opere potešia tiež koncerty talentovaných českých hudobníkov, ktorí sa spoločne v tejto zostave ešte nikdy na pódiu nestretli. V slávnostný večer vystúpia Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý a Matěj Ruppert s kapelou. Spoločne zaspievajú pieseň Imagine od Johna Lennona z legendárnych The Beatles.

Počas celého večera bude už tradične hosťom hrať do tanca orchester Boom ! Band a nebude chýbať ani osvedčený temperament Cigánskych diablov, ktorých vystúpenie každoročne prináša na Ples v opere nezameniteľnú atmosféru.

2a

Úvodný ceremoniál 16. ročníka dobročinného Plesu v opere bude rovnako ako minulý rok režírovať renomovaná česká choreografka Jana Burkiewicz. Kým predchádzajúci ročník bol inšpirovaný obdobím baroka, blížiaci sa januárový večer prenesie hostí do atmosféry snívania. „Magický sen trvá len malý okamih a rozplynie sa, no drží sa nám v mysli ešte veľmi dlho. Rovnako tak Ples v opere predstavuje len jednu magickú noc v roku, kde sa plnia sny, a to najmä vďaka pomoci pre tých, ktorí to potrebujú. Inšpirovali sme sa súčasným divadlom a prepojili moderný pohyb, spev, obraz a dokonca filmovú hudbu do jedného unikátneho predstavenia. Hostia zažijú otvárací ceremoniál plný snívania, z ktorého sa možno ešte chvíľu ani nebudú chcieť zobudiť,“ prezradila Jana Burkiewicz.

Naplniť dobročinný rozmer Plesu v opere pomáhajú hostia

Kapacita divadla na šestnásty ročník dobročinného Plesu v opere, ktorý sa bude konať v sobotu 9. januára 2016, je aktuálne naplnená. „Na reakciách od pozvaných osobností vidíme, že dobročinný účel nadchádzajúceho ročníka Plesu v opere oslovil. Viacerí z nich prispievajú aj omnoho vyššou sumou, ako je stanovená hodnota vstupenky pre pár. Nesmierne nás teší, že štedrý finančný príspevok posiela aj mnoho pozvaných osobností, ktorí sa Plesu z rôznych dôvodov nemôžu zúčastniť. Významní predstavitelia spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života dokazujú, že im je pomáhanie blízke,“ prezradila riaditeľka Plesu v opere, Andrea Cocherová a dodala, že charitatívny rozmer podujatia je každým rokom silnejší a jeho systematický rozvoj prináša svoje výsledky. Vďaka výťažku plesových hostí 16. plesu v opere vznikne v budúcom roku štvrté Centrum včasnej intervencie na Slovensku. Centrum v Banskej Bystrici poskytne odbornú pomoc rodinám s deťmi s poruchami vývinu v rámci celého kraja.

5a

O Plese v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie.

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

Zdroj: Dynamic Relations 2000