Nadžánrový trojkoncert: Stian Westerhus, L’Ocelle Mare a MS Mutt v A4.

Koncertný cyklus Fresh Air pokračuje v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry netradičným strunobraním s luxusným medzinárodným obsadením.

Vo štvrtok 16. marca do A4 zavíta osobitý nórsky gitarista a skladateľ Stian Westerhus známy svojím účinkovaním v kapele Jaga Jazzist. Popri ňom sa predstaví francúzsky projekt  L’Ocelle Mare a rakúska experimentátorka MS Mutt.

Stian Westerhus je pre mnohých až kultový nórsky gitarista, skladateľ a sporadicky tiež spevák, ktorý nedávno vydal podmanivý a kritikou oceňovaný pesničkový album. To už však bol známy popri účinkovaní s Jaga Jazzist, Nils Petter Molvaer Group či Puma najmä virtuóznymi inštrumentálnymi sólovými skladbami značne osobitého (a osobného) štýlu. Gitara a looper sa v jeho rukách menia na šelmu, ktorá vie byť divá, energická, ale aj clivá a melancholická.

Westerhus písal tiež diela na objednávku pre Trondheim Jazz Orchestra, Britten Sinfonia a South Netherlands Philarmonic Orchestra. Patrí rozhodne k muzikantom, ktorí sa s ľahkosťou pohybujú nad žánrami a posúvajú hranice v súčasnej hudbe. Aj keď sa nepovažuje za jazzmana, pred niekoľkými rokmi získal cenu BBC za inováciu v jazze. Jedno je teda isté: na bratislavskom koncerte zažijete gitaru tak, ako ste ju ešte predtým nepočuli.

Za ďalším neobvyklým projektom L’Ocelle Mare stojí Francúz Thomas Bonvalet, ktorý je so svojím banjom takmer zrastený, no okrem neho využíva celý ďalší inštrumentár plný metronómov, ladičiek, harmoník a ďalších zvukotvorných objektov. Bonvalet začínal s alternatívnou rockovou kapelou Cheval de fris, po jej rozpade sa začal venovať sólovému hraniu a nahrávaniu, pričom neustále experimentuje so štýlom živého hrania, nástrojmi, zosilňovačami a mikrofónmi: jeho sústredené vystúpenia bývajú veľmi vďačným zážitkom pre otvorených poslucháčo. Do A4 tento L’Ocelle Mare zavíta opäť po viacerých rokoch.

Program štvrtkového trojkoncertu uzavrú gitarové slučky a vrstvené plochy Johanny Forster a.k.a. MS Mutt, stálice viedenskej scény improvizovanej hudby a spoluzakladateľky hudobného vydavateľstva Unrecords.

Koncert sa koná v rámci projektu Fresh Air: súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení, ktorý realizuje A4 – asociácia združení pre súčasnú kultúru a je podporený z grantov EHP a štátneho rozpočtu SR, v celkovej výške 160 430 €.

FB Event: https://www.facebook.com/events/388175691549453/
Predpredaj lístkov: https://a4.interticket.sk/

https://stianwesterhus.com/
https://ocellemare.bandcamp.com/
https://projects.stwst.at/stwst48/ms-mutt/

Zdroj: Katarína Svobodová, PR manažérka