Najlepšie jazzové albumy budú ocenené aj tento rok cenou Esprit.

Už tretí rok vyhlasuje portál Jazz.sk cenu za najlepší jazzový album roka Esprit. O víťazných albumoch rozhodnú fanúšikovia a odborná porota. Slávnostný večer s odovzdávaním cien prebehne 30. apríla 2015, v Medzinárodný deň jazzu.

„Myšlienkou udelenia ocenenia z nášho pohľadu nie je hodnotenie, kategorizovanie, alebo vyvolávanie súťaživosti. Cieľom je podpora jazzového diania a motivácia k ďalšej produkcii hodnotných albumov, ktoré obsahujú neviditeľný jazzový esprit“, hovorí hudobník a realizátor ocenenia Esprit, Boris Čellár.

Hlasovanie za víťazný album bude prebiehať v dvoch rovinách. Od 16.marca bude na stránkach jazz.sk spustené hlasovanie pre priaznivcov a fanúšikov jazzu, ktorí podľa vypracovaných profilov nominovaných albumov a hudobných ukážok vyberú album ocenený Cenou verejnosti Esprit. Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie odborná porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Tento rok do porotcovských kresiel zasadnú: Gabriel Bianchi – jazzový publicista, Prof. Yvetta Kajanová, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK), Peter Motyčka – hudobný redaktor a publicista, Marián Pavlovič – dramaturg (City Sounds), Peter Polanský – marketingový riaditeľ a dramaturg (Wiener Konzerthaus), Vilém Spilka – riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno), Peter Baláž – redaktor hudobného portálu (Jazz.sk), Igor Wasserberger – hudobný redaktor a publicista, Ján Babič – riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival, Viktor Zappner – umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz).

1_albumy_esprit_2014

Slávnostný večer s odovzdávaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla 2015 v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu a bude sprevádzaný živým koncertom troch nominovaných interpretov. Na slávnostný večer si bude možné zakúpiť aj vstupenky a jeho priamy prenos bude odvysielaný na Rádiu Devín.

Počas večera vystúpia:
– Bratislava Hot Serenaders
– Juraj Griglák & Company
– TBA (bude doplnené)

Do súťaže sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu, a boli vydané v roku 2014. Nominovaných je trinásť nahrávok:
Andy Belej & friends – Dreams and ideas
Bratislava Hot Serenaders – Lonely Melody
Erik Rothenstein – Rio Danubio
Fats Jazz Band – 24 Hours a Day
Funny Fellows – Karavána
Hanka Gregušová – Essence
Jazz Pops Up – Hits in Blue
Jazzabell – Jazzabell
Juraj Griglák – Time to Fly
Polajka/ Nikolaj Nikitin Ensemble with Miroslav Vitouš – Tales from My Diary
Sisa Michalidesová – Expresie
Talent Transport – 1
Zuzana Mikulcová – Slová

Slávnostná ceremónia je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day pod záštitou UNESCO. International Jazz Day združuje spoločnosti, školy, umelcov, historikov, akademikmi a jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je zasiahnuť ľudí všetkých vekových kategórií a národností a osláviť tak spoločne slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Hosťujúcim mestom hlavnej oslavy International Jazz Day sa pre tento rok stane Paríž, ktorý je hneď po Amerike mnohými vnímaný ako rodisko jazzu.

Soska ceny Esprit 2014_@Gordana Turuk

Autorkou sošky ocenenia Esprit je sklárska výtvarníčka Gordana Turuk, pričom jej prvý exemplár vlastní legendárny jazzový pianista a skladateľ Herbie Hancock.

Soška predstavuje siluetu kontrabasu, nástroja typického pre jazzové formácie a skladateľ si ju odniesol ako darček po svojom bratislavskom koncerte v roku 2010. Ako pripomienku vystúpenia tohto legendárneho zástupcu jazzu a zároveň spoluzakladateľa International Jazz Day, vytvorila sklárska výtvarníčka Gordana Turuk repliky tejto sošky vo forme ocenenia Esprit pre slovenských jazzových hudobníkov.

Priaznivci jazzu by si rozhodne nemali nechať ujsť šancu zahlasovať a vyjadriť tak podporu tomu najlepšiemu, čo na slovenskej scéne za posledný rok vzniklo a rozhodnúť tak o ocenení, ktoré vyjadruje uznanie tvorcom a interprétom tohto žánru.

Možnosť online hlasovania na jazz.sk bude sprístupnená do 15. apríla a vyhlásenie cien sa uskutoční 30. apríla 2015 v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu o 19:00 hod.

Ocenenie Esprit za rok 2014 je tretím ročníkom podujatia, pričom držiteľom ocenenia za rok 2013 je trubkár Lukáš Oravec a za rok 2012 získal ocenenie gitarista Michal Bugala.

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit – udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma 10 členná odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Cieľom realizátorov ceny Esprit je z odovzdávania ocenení vytvoriť pravidelnú udalosť, ktorá tak raz ročne vytvorí priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojenú s vysoko hodnotným programom aktuálneho držiteľa ceny – koncertom so skladbami z oceneného albumu.

www.jazz.sk
www.jazzday.com
https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/3219/slavnostny-vecer-odovzdavania-cien-esprit

Zdroj: Esprit