NAJOČAKÁVANEJŠÍ SLOVENSKÝ FILM ROKA MIKI MÁ ZA SEBOU SLÁVNOSTNÚ PREMIÉRU

Snímka MIKI, inšpirovaná skutočnými udalosťami zo života slovenského podsvetia ’90. rokov, príde do kín 15. augusta. Jej slávnostná premiéra sa ale uskutočnila už včera, sprevádzala ju vysoká divácka účasť pozvaných hostí a veľký mediálny záujem.

Kontroverzná snímka MIKI vzbudila veľké diskusie ihneď od prvej klapky, ktorá padla pred necelými 2 rokmi. Odvtedy sa veľa ľudí vyjadrovalo, no až včera ju prví diváci konečne videli. Na tento moment čakal najmä hlavný predstaviteľ samotného Mikuláša Černáka, Milan Ondrík, ktorý na konci nakrúcania skonštatoval: “Ja sa s touto postavou, s týmto človekom, vlastne nelúčim, pretože nás ešte čaká veľa krásnych situácií, kde sa budeme stretávať na premiérach, na diskusiách s ľuďmi a budeme o tom komunikovať, môžeme to súdiť alebo chváliť. A nie tak, ako doteraz, keď ľudia chválili a súdili, a pritom neprečítali ani jednu jedinú stránku zo scenára. Povedal by som to tak, že sa teším na konfrontáciu.”

Film MIKI vzbudil veľký záujem. Na novinársku projekciu prišlo včera viac ako 30 médií a pozvaní hostia počas večernej slávnostnej premiéry obsadili plné 4 kinosály. Reakcie divákov boli viac ako pozitívne. Napriek tomu, že téma filmu poukazuje na tienisté stránky nedávnej slovenskej histórie a jeho hrdinovia sú antihrdinami v pravom zmysle slova, diváci odchádzali nadšení. MIKI totiž priniesol nielen výnimočné herecké výkony, ale aj naozaj kvalitnú filmársku prácu zo strany režiséra, kameramana, zvukárov, hudobného skladateľa, produkcie, umeleckej maskérky, kostýmovej výtvarníčky… celej produkcie. A práve toto filmové majstrovstvo vnímali osobnosti, ktoré sa na film prišli pozrieť, viac ako pozitívne.

Slávnostnej premiéry sa zúčastnili okrem režiséra Jakuba Kronera, producentov Zuzany Mistríkovej, Radovana Gereka a Davida Blümela, scenáristu Mira Šifru aj samotní protagonisti, teda Milan Ondrík, Michal Kubovčík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Rebeka Poláková, Martin Nahálka, Marek Fučík a ďalší. V hľadisku sa ale nachádzali aj osobnosti slovenského spoločenského života, ktorí si prišli vychutnať práve filmové umenie tvorcov a protagonistov. Slávnostnú premiéru si nenechali ujsť Patrik Rytmus Vrbovský, Martina Schindlerová, Attila Végh, Peter Bebjak, Ady Hajdu, Maroš Kramár, Martin Nikodým, Zuzana Šebová a ďalší. Tvorcovia považujú záujem nielen médií, ale aj širokej verejnosti o túto tému za veľmi dôležitý. “Naozaj som veľmi rád, že tá doba je preč a že si ju môžeme pripomínať už iba na filmovom plátne. Najhoršie historky, čo som počul, boli tie z južného Slovenska, to sa nedá ani vymyslieť, čo tam oni vyvádzali. Nehovoriac o tom, že s týmto všetkým, čo sa tu vtedy dialo, spolupracovala aj vládna garnitúra tej doby,” povedal jeden z producentov Radovan Gerek a dodal: “Pre mňa osobne je odkazom nášho filmu to, že keď človek stratí morálne zábrany pre získavanie osobného profitu za akúkoľvek cenu, vždy prehrá.”

Film MIKI vznikol v koprodukcii spoločností PubRes (SK – Učiteľka; Mečiar; MEKY, Ema a smrtihlav), Regia Civitas Productions (SK) a Europeana Production (CZ – Vianočný príbeh), a jeho vznik finančne podporil Audiovizuálny fond. Do kín ho prinesie distribučná spoločnosť CinemArt SK 15. augusta 2024.

Krátka synopsa filmu:

Pravdu má ten, kto má moc.
Bez ohľadu na to, ako ju získal…

MIKI je príbeh muža, ktorý sa vráti zo zahraničia naspäť do svojej rodnej dediny, do krajiny, ktorá sa rýchlo mení a v ktorej sa otvárajú nové veľké možnosti aj v oblasti organizovaného zločinu. Miki, pôvodným povolaním šofér autobusu, v sebe postupne objaví a aktivuje schopnosti na to, aby vybudoval jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine.

Hlavní tvorcovia filmu:
scenár: Miro Šifra
réžia: Jakub Kroner
kamera: Mário Ondriš
architekti: Erik Ivančík, Braňo Mihálik
kostýmová výtvarníčka: Sandra Žigová
umelecká maskérka: Andrea Štrbová
strih: Michal Kondrla
hudobný skladateľ: David Kollar
zvukový majster: Stanislav Kollár, Viktor Krivosudský
vizuálne efekty: Tibor Meliš
producenti filmu: Zuzana Mistríková, Radovan Gerek, David Blümel
hrajú: Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Michal Kubovčík, Rebeka Poláková, Anna Javorková, Martin Nahálka, Marek Fučík a ďalší

www.mikifilm.sk

FB: https://www.facebook.com/p/MIKI-film-100091131912352/
IG: https://www.instagram.com/mikifilm.sk/

TS