Neapol ako nekonečná inšpirácia talianskych umelcov – aj o tom bude tohtoročný festival Dolce Vitaj.

Neapol neprestáva umelcov fascinovať. Inšpiruje tak rodákov ako aj umelcov z iných kútov Talianska. Program tohtoročného festivalu DOLCE VITAJ je toho dôkazom. Ponúkne výber súčasného talianskeho umenia vo všetkých žánroch – tri koncerty, filmovú prehliadku Cinevitaj, divadelné predstavenie Emmy Dante, literatúru, výstavu fotografií a ochutnávku talianskej gastronómie. Jedenásty ročník festivalu otvorí 1. júna v Bratislave vernisáž výstavy talianskeho dizajnu vo fotografiách, a potrvá celý jún.

„Festival Dolce Vitaj, ktorý v júni 2018 oslávi už 11 rokov, bude počas celého mesiaca prinášať teplo Talianska, tentokrát najmä temperamentnú a farebnú atmosféru Neapola. Naša krajina sa na Slovensku predstaví prostredníctvom filmu, divadla, dizajnu, hudby, literatúry, gastronómie a mnohých iných charakteristických čŕt talianskej kultúry. Pre priateľov Talianska je pripravená filmová prehliadka oscarového režiséra Paola Sorrentina, divadelné predstavenie Emmy Dante, výstava konfrontujúca fotografie a diela talianskeho dizajnu, koncerty klaviristu a skladateľa Bruna Bavotu a tria Assurd a mnoho iných podujatí,“ povedal k aktuálnemu ročníku festivalu Dolce Vitaj Gabriele Meucci, taliansky veľvyslanec na Slovensku.

V piatok 1. júna 2018 o 16.30 hod. sa v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR na Nám. SNP uskutoční vernisáž výstavy VYNALIEZAVOSŤ A KRÁSA – TALIANSKY DIZAJN VO FOTOGRAFII MIRA ZAGNOLIHO. Jej cieľom je poukázať na výnimočné postavenie a originalitu talianskeho dizajnu prostredníctvom fotografií Mira Zagnoliho, ktorý od sedemdesiatych rokov spolupracoval s dizajnérmi, výrobcami a časopismi a podieľal na tvorbe reklamných kampaní prestížnych značiek ako Alessi, Artemide, Cassina, Cinelli, Danese, Driade, De Rigo Kartell, Kettal, Luceplan, Molteni, Pirelli atď. Výstava potrvá do 19. júna 2018 a vstup je voľný. V rovnaký deň predstaví Francesca Molteni osobne svoj dokumentárny film Amare Giò Ponti/Zaľúbení do Giòa Pontiho, ktorý je venovaný tomuto veľkému milánskemu dizajnérovi. Premietne sa v rámci DAAD na Fakulte architektúry STU na Nám. slobody o 21.00 hod.

Otvárací koncert 11. ročníka talianskeho festivalu bude patriť klaviristovi a hudobnému skladateľovi Brunovi Bavotovi, rodákovi z Neapola, ktorý patrí medzi predstaviteľov experimentálnej scény modern classic. Jeho hudbu popretkávanú akustickými a elektronickými efektami použil aj oscarový režisér Paolo Sorrentino. Koncert sa uskutoční v pondelok 4. júna 2018 o 19.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Vstup je voľný.

Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ. Tohto roku bude venovaná práve hrdému Neaopolčanovi Paolovi Sorrentinovi a ponúkne prierez hranou tvorbou tohto významného režiséra s lektorskými úvodmi filmového historika Juraja Oniščenka. Svoj pohľad na Neapol vo svojich filmoch predostierajú aj Matteo Garrone či Ferzan Ozpetek. Dokument Eleny Ferrante Fever objasňuje, prečo sa Neapolská sága spisovateľky stala takmer svetovým fenoménom. Prehliadku otvorí v utorok 5. júna 2018 o 19.30 hod. v bratislavskom Kine Lumière divadelný a filmový herec Carmine Maringola, ktorý uvedie film režisérky Emmy Dante Ulica v Palerme.

Po prvý raz budú mať milovníci divadla na Slovensku možnosť vidieť autorské divadlo výraznej osobnosti, režisérky a dramatičky Emmy Dante; v Štúdiu SND v stredu 6. júna 2018 o 19.30 hod. Hra Zodratá z kože je voľnou adaptáciou jedného z príbehov neapolského autora zo 17. storočia, Giambattistu Basileho. Emma Dante v nej svojím nezameniteľným štýlom pranieruje túžbu po kráse a večnej mladosti.

Talianskym hosťom tohtoročného festivalu Bratislava Design Week bude neapolský dizajnér Francesco Pace. V roku 2010 odišiel z rodného Neapola, aby mohol pokračovať v štúdiu v Miláne, Berlíne a nakoniec v holandskom Eindhovene. Napriek týmto presunom jeho dizajnérske práce najviac ovplyvnilo jeho rodné mesto. Výstava jeho prác sa bude konať od 7. do 11. júna 2018 v Zoya Gallery a Ventúrskej ulici v Bratislave.

La Venexiana, jeden z najlepších súborov interpretujúcich starú taliansku hudbu, vystúpi v nedeľu 10. júna o 19.00 hod. v kostole Klarisiek. Na koncerte zaznejú skladby autorov ako Monteverdi, Frescobaldi, Grancini a iných.

Literatúru na festivale Dolce Vitaj zastúpi prezentácia knihy prvého slovenského prekladu autorky Donatelly Di Piatrantonio Tá, čo sa vracia. Známa spisovateľka, laureátka ceny Premio Campiello 2017, pricestuje na Slovensko po prvý raz. O románe, ktorý len pred pár dňami vydalo vydavateľstvo Inaque, bude rozprávať 20. júna 2018 o 18.00 hod. v Kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici. Vstup je voľný.

Od 27. júna do 5. augusta 2018 bude v Stredoeurópskom dome fotografie výstava s názvom Praha 1968, ktorá zachytáva jeden z kľúčových momentov dejín Československa a koná sa pri príležitosti 50. výročia Pražskej jari 1968. Výstavu tvorí viac než sto fotografií od Carla Leidiho, Alfonsa Modenesiho (Taliansko), Pavla Stichu (Česká republika) a Sune Jonssona (Švédsko).

Festival Dolce Vitaj uzavrie v piatok 29. júna 2018 o 19.00 hod. koncert neapolského ženského Tria Assurd, inšpiratívneho príkladu world music, ktoré prináša vášnivé rytmy Južného Talianska. Vstup na koncert vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu je voľný.

Ani tohto roku nebudú chýbať ochutnávky skvelej talianskej kuchyne. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a v centre Popradu organizuje Taliansko – Slovenská obchodná komora od 18. do 22. júna Taliansky trh so širokou ponukou charakteristických gastronomických produktov. Okrem toho sa vracia Vinovitaj, podujatie, ktoré ponúka degustáciu talianskych vín za zvýhodnené ceny.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.

Festival sa koná pod záštitou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a primátora hlavného mesta SR Bratislavy.

Zdroj: TS