Nebojte sa osloviť profesionálov, vaša svadba si to zaslúži.

Už desať generácií sú svadobné fotografie jednou z najvzácnejších súčastí symbolického bohatstva a dedičstva každej rodiny. Moderná doba možno zmenila podobu, nie však hodnotu tohto artefaktu. Sotva sa nájde pár, ktorý by netúžil mať zvečnené svoje jedinečné chvíle. Kolekcie svadobných fotografií sú svedectvami o okamihoch naplnených pátosom, dojatím a vzájomnosťou: rekonštruujú príbeh od výmeny prstienkov cez odčepčovanie až po prvé novomanželské svitanie.  

Nielen prominenti, ktorí to robia aj pre komerčnú exkluzivitu a ochranu súkromia, čoraz častejšie dbajú počas svojho veľkého dňa na to, aby ich životné áno po pár sekundách nevysielali do sveta svadobní hostia, akokoľvek vzácni. Stále viac bežných párov žiada pozvaných, aby počas obradu aj hostiny ponechali mobily vo vreckách či kabelkách, nech amatérska tvorba napriek dobrým úmyslom neznižuje vyznenie daných chvíľ.

V dobe, keď sú sociálne médiá sotva odmysliteľnou súčasťou nášho fungovania, v podstate logicky rastie dopyt po profesionálnych svadobných fotografiách, ktoré na zodpovedajúcej úrovni zachytávajú nekaždodenné okamihy a emócie, zatiaľ čo hostia sa plne sústredia na samotný obrad. Upozornilo na to Európske svadobné združenie, ktoré združuje špičkových profesionálnych fotografov z celej Európy. Aktuálne zverejnilo svoj prvý lookbook, ktorý pomôže všetkým svadbychtivým párom zorientovať sa v dobových, súčasných aj nastupujúcich trendoch, prináša však aj praktické tipy na kreatívne zachytenie týchto neopakovateľných chvíľ.

Na rok 2018 predpovedalo združenie tieto hlavné smery vo svadobnej fotografii:

Módny štýl

V duchu inšpirácie špičkovými módnymi časopismi a čoraz väčšieho zamerania na módu v kampaniach dizajnérov a výrobcov svadobných šiat Európske združenie Nikon očakáva, že stále viac dvojíc uprednostní výraznejšiu štylizáciu svojich svadobných fotografií. Keď si nevesta oblieka umelecké svadobné šaty, bude tiež chcieť, aby aj fotografie mali nápaditý „umelecký“ štýl: bude teda zároveň žiadať, aby sa aj snímky odkláňali od tradičnejších prístupov populárnych v minulosti.

Svadobné fotografie potom budú vyzerať ako titulné fotky módneho časopisu: „Táto zábavná a nedbalo elegantná fotka by sa pokojne mohla objaviť na stránkach módneho časopisu. Vidíme zľahka rozmazané pozadie, zároveň je však zachovaný kontext aj prostredie a fotografovaný pár zostal hlavným subjektom snímky,“ objasňuje profesionálny fotograf z Veľkej Británie Ross Harvey.

© Ross Harvey

Snímka v „Módnom štýle” od Rossa Harveyho zhotovená pomocou fotoaparátu D750 a objektívu AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G

Jednoduchosť

Priveľa detailov a nadmerné využívanie rekvizít  je už „out“. Združenie očakáva úplný reset doterajších vyumelkovaných konceptov a predpovedá, že aspoň nonkonformnejší mladomanželia sa zamerajú na návrat k jednoduchosti. Obrátia teda svoju pozornosť na nadčasové fotografie, ktoré zdôrazňujú a vyžarujú strohosť, čistotu a nenútenosť. „Aj jednoduché fotky môžu byť zaujímavé. Tu som sa dostala nad dav a do fotky zakomponovala len nevestu. Vďaka tomu som namiesto preplnenej fotografie prvého tanca získala túto nádherne jednoduchú snímku,“ opisuje Nadia Meli, ktorá fotí svadby po celom svete.

Snímku vytvorila profesionálna svadobná fotografka Nadia Meli pomocou fotoaparátu D850 a objektívu AF-S NIKKOR 24 mm f/1,4G ED.

Len profesionáli

Združenie sa už dnes bežne stretáva s budúcimi manželmi, ktorí doslova žiadajú hostí, aby počas svadobného obradu nefotografovali a najmä nezdieľali snímky či videá. „Predstavte si nasledujúcu scénu… Pár sa po vyslovení svojich svadobných sľubov otočí k hosťom, ale namiesto usmiatych tvárí vidí len stenu fotografujúcich telefónov. Hostia sa tak veľmi snažia zachytiť tento jedinečný okamih, že mimovoľne zabúdajú, že sú tiež  jeho súčasťou,“ upozorňujú odborníci. Nechajte to preto na svadobného fotografa, ktorý dokáže zachytiť každý okamih a vystihnúť jeho prirodzenosť a autentickosť.

Snímku vytvorili profesionálni svadobní fotografi Simona Smrčková a Kamil Saliba pomocou fotoaparátu D850 a objektívu AF-S NIKKOR 20 mm f/1,8G ED.

„Za roky svojho pôsobenia som sa zúčastnila na stovkách svadobných obradov a tak vnímam, ako sa svadobná fotografia neustále vyvíja. Dúfam, že trendy, ktoré sme popísali, inšpirujú nielen páry, ktoré plánujú tento významný životný krok a presvedčia ich na to, že je možné zvečniť svoje neopakovateľné okamihy skutočne kreatívne, ale oslovia aj uznávaných fotografov k tomu, aby sa sústavne snažili hľadať nové štýly snímania,“ konštatuje na záver uznávaná francúzska svadobná fotografka Chloé Lapeyssonnieová.

Súčasťou lookbooku praktické tipy

Okrem popisovania nových trendov a ponúkania praktických tipov sa členovia Európskeho svadobného združenia Nikonu retrospektívne a v záujme kontextu venujú v lookbooku aj konzervatívnym a súčasným prístupom. Pri klasike sú to sekcie napríklad o tzv. zlatej hodine, ale aj komplexných úpravách a redakčnom štýle. Z aktuálnych sa zaoberajú kreatívnym použitím blesku, neformálnej reportáži, kontrastnému svetlu či dramatizujúcemu poňatiu.

Tri odporúčania od profesionálnych fotografov Simony Smrčkovej a Kamila Salibu na klasiku:

  1. Pri tzv. zlatej hodine si nezabudnite vopred overiť, kedy presne slnko zapadá, a prezrieť si okolitý priestor. Na zachytenie tohto svetla s celou scenériou a párom zaliatym romantickou zlatou aurou totiž budete mať len chvíľu.
  2. V ostatných rokoch je populárne fotografie komplexne výrazne upravovať – od vinetácie a efektu naklonenia a posunu až po selektívne vyfarbovanie a falošné svetelné odlesky. Pomocou týchto štýlov úprav možno vytvoriť idylický opar, belšie šaty či žiarivejšie úsmev.
  3. V rámci trendu redakčného štýlu fotograf zachytáva svadbu ako kompletný príbeh, ktorý sa snaží vyrozprávať. Často sníma drobné detaily, ako je napríklad štylizovaná snímka kytice nevesty, jej topánok, pozvánok, svadobnej torty či dokonca jedla.

Zdroj: TS