Nemecká gitarová špina v bratislavskej Fuge.

Prvý aprílový pondelok (4. 4.) bude v bratislavskom klube Fuga patriť nemeckej gitarovej špine. Predstavia sa hneď dve kapely, z Drážďan dorazí Jaguwar, z Lipska zase skupina s tajomným názvom, no známym pozadím – もしもし Supermagic. A aby hudobných zverov nebolo málo, večer otvorí jeden z najzaujímavejších projektov domácej scény súčasnosti 52 Hertz Whale.

O Jaguware sa v kuloároch alternatívnej gitarovej scény hovorí stále viac a viac, aj keď majú na svedomí zatiaľ len jedno EP, ktoré vyšlo na americkom labeli Prospect Records.

Ide o jasnú žánrovú záležitosť, čerpajúcu z odkazu noisovejšieho shoegazeu, prirodzenou asociáciou (a určite aj inšpiráciou) je zvuk My Bloody Valentine. Shoegaze s dávkou fuzzovej špiny a punk-rockovým prístupom ale posúva kapelu do vlastného sveta, ktorého druhou tvárou je omamne sladká psychedélia.

Jaguwar bass

Meno もしもし SUPERMAGIC je síce uletené, ale stoja za ním dobre známe tváre. Lipská kapela Lingua Nada sa preskupila do novej formy bez toho, aby došlo k výrazným zmenám v základnom obsadení. Chytľavé nápady zostali, noiserocková špina sa dostala na maximum, math-rockové kúzlenie a post-hardcoreová komplexnosť zašli do úzadia.

„Ich demo na bandcampe znie,  ako keby Lightning Bolt nahrali skladbu do westernového filmu. Pokiaľ bude mať ich live set rovnaký drive ako Lingua Nada pred rokom, odporúčame vziať si náhradné tričko,“ pozýva aj Matej Kotouček z brnenskej organizácie AVA, ktorá pre tento koncert spojila sily s domácimi promotérmi Real Something.

52HertzWhale

52 Hertz Whale parádne debutovali práve na akcii Real Something na jeseň minulého roku, odvtedy odohrali niekoľko ďalších koncertov a o každom idú skvelé chýry. Ani ich post punk sa nevyhýba špine, no nechýba mu ani post-hardcoreové nasadenie, ale aj melancholické spevy a melódie.

www.facebook.com/avantyry
www.realsomething.com
https://jaguwar.bandcamp.com
https://hallosupermagic.bandcamp.com
https://linguanada.bandcamp.com
https://52hertzwhale.bandcamp.com

FB event: https://www.facebook.com/events/1755938684636903/

Poster

Zdroj: Real Something