New Element: Úspešná skladba Modlitba lásky má novú podobu.

Česká chlapčenská skupina New Element naspievala cover známej slovenskej skladby Modlitba lásky. Slovenskému publiku sa predstavila aj počas silvestrovskej noci vo vysielaní RTVS.

Prvé minúty nového roka 2016 patrili na Jednotke televíznemu záznamu zo septembrového koncertu V slepých uličkách venovanému slovenskému textárovi Kamilovi Peterajovi pri príležitosti jeho 70-tych narodenín. Vzdať hold mu prišla aj skupina New Element, ktorá sa predstavila so skladbou Modlitba lásky. Tú v pôvodnom znení zložil a naspieval Robo Grigorov. Text napísal Kamil Peteraj.

Za novou podobou Modlitby lásky stojí hudobný producent Honza Gajdoš, ktorého korene siahajú aj na Slovensko, a preto slovenskú hudobnú scénu dobre pozná. „Keď sme hľadali vhodný cover pre chlapcov z New Element, ktorým by sa prezentovali slovenským fanúšičkám, Modlitba lásky bola jasným favoritom,“ hovorí.

NE2

Cover skladba vznikla v lete minulého roku. Na začiatku nahrávania to bol síce tvrdý oriešok, najmä preto, že chalani z New Element museli spievať po slovensky. Na výsledku to však nie je poznať. „Bola to pre nás česť, ale zároveň veľká zodpovednosť. Prespievať pesničku Roba Grigorova nie je ľahká vec, ale snáď sa to poslucháčom bude páčiť,“ zhodli sa chlapci na tom, čo pre nich práca na Modlitbe lásky znamenala.

Skladba od New Element je síce trošku iná ako tá, na ktorú sú fanúšikovia Roba Grigorova zvyknutí, no zároveň jej dodáva nový rozmer. „Piesni Modlitba lásky som sa snažil dať iný, súčasný zvukový sound. RnB, podľa môjho skromného názoru, pesničke veľmi pristane a vzhľadom na to, že Robo je nadčasový skladateľ, sa melódia krásne prepojila s moderným aranžmánom,“ vysvetľuje Honza Gajdoš.

Nová Modlitba lásky je doplnená aj o rapovú časť, ktorú napísal a naspieval v materinskom jazyku jeden z členov – Lukáš Cestr. Toto rozhodnutie  súvisí práve so zmenou aranžmá skladby a jej obohatením o súčasný prvok. „Každý z nás má inú farbu hlasu, iný rozsah, takže samozrejme v celej pesničke je viac hlasov a i trošku iný feeling. A netreba zabudnúť na Lukášov rap,“ hovorí Vojtěch Drahokoupil, člen skupiny o tom, v čom je ich Modlitba lásky iná.

New Element spolupracovali na cover skladbe aj s otcom pôvodnej skladby Robom Grigorovom. Oslovili ho približne pred rokom a hoci mladú kapelu nepoznal, bol zvedavý, ako bude skladba v novom prevedení znieť. „Prvú mp3 som počul, keď už bola hudba plus-mínus hotová. Nepohol som ani prstom, takže spolupráca nie je presné slovo. V lete sme sa stretli v hudobnom štúdiu u môjho priateľa Mikiho Gucmana. Trocha som im vtedy pomáhal pri nahrávaní vokálov. Napriek tomu, že iba začínajú, v štúdiu vedia pracovať veľmi profesionálne,“ pochválil chlapcov Grigorov.

Skupina má už so slovenskými fanúšikmi skúsenosti, a zatiaľ, ako sami hovoria, len tie najlepšie. Zaspievanie skladby Modlitba lásky na narodeninách Kamila Peteraja však bolo pred slovenským publikom po prvýkrát. „Ľudia ju od nás vnímali samozrejme inak ako od Roba, – možno kvôli prejavu na javisku – ale reagovali úžasne,“ myslí si Ondřej Havel, ďalší z členov New Element. Cover zaznamenal pozitívne reakcie aj doma v Čechách. „Sme veľmi radi, že ohlasy boli skvelé a naši fanúšikovia si túto pieseň hneď obľúbili. Dokonca ju pravidelne vyžadovali ako prídavok na koncertoch skupiny. Takže chlapci u nás v Česku so slovenčinou bodujú,“ uzatvára producent a manažér skupiny Pavel Bouček.

Základné informácie:  Hudobnú skupinu New Element založil v roku 2013 producent a manažér Pavel Bouček. V súčasnosti skupinu tvoria štyria členovia – Lukáš Cestr, Vojtěch Drahokoupil, Ondřej Havel a Christopher Mumba. Ich hudobným producentom je Honza Gajdoš, ktorý sa podieľal aj na tvorbe ich debutového albumu Znamení, ktorý vyšiel v roku 2014 pod záštitou agentúry PB Media & Projects s.r.o.

NE1

Skladba Modlitba lásky (cover)
Hudba a text:Robo Grigorov, Kamil Peteraj
Spev: New Element
Hudobné nástroje: Honza Gajdoš
Mix: Honza Gajdoš
Minutáž: 3:43 min.

web stránka: www.new-element.sk
FB page: www.facebook.com/newelement.cz
YouTube: www.youtube.com/user/NewElementOfficial

Zdroj: Natália Šepitková