NEXT vo vodách strednej a východnej Európy.

Tohtoročné vydanie festivalu NEXT, ktorý sa bude konať od 25. do 28. novembra prinesie okrem premiéry novej nahrávky Martina Burlasa, industriálnych legiend Nurse With Wound či súčasnej elektorniky Marcusa Schmicklera a Lorenza Senniho aj prehľad toho najprogresívnejšieho čo sa deje vo vodách strednej a východnej Európy.

O tom, že za zaujímavými menami netreba nutne cestovať ďaleko porozprávajú už 25. novembra vo FUGE lokálne zoskúpenie HRB/BOL ale aj projekty z Poľska, Maďarska a Viedne.

Poľský kritik, kurátor, producent a DJ Daniel Brożek aka Czarny Latawiec je príkladom umelca, ktorého dielo charakterizuje kreatívne uvažovanie o zvuku a samotný akt načúvania. Konceptuálne uchopenie hudobného remixu a hypnotický zvuk afrických a židovských rituálnych piesní, vyplnený občasnými hlukovými vpádmi a najrôznejšími prekvapivými erupciami, robia z Brożeka „prežívajúci archív experimentálnych štúdií“.

Benzokai alebo Rin La je umelec, ktorý je doma vo Viedni, ruskej Samare a estónskom Tallinne. Klaustrofobické priestory zapĺňa šumom a deklamovanými textami, noise striedajú zárodky paranoidného hip-hopu. Naživo sa hlas Benzokaia vynára z ešte hlbších vôd dark ambientu.

benzokai

Matúš Kobolka a DJ Bol prepoja na Nexte svoje sónické obsesie vykryštalizované v projekte HRB/BOL. Bolka ako študent Institute of Sonology v Haagu, kutil vlastných softwarových nástrojov, elektroakustický improvizátor a DJ Bol ako chodiaca encyklopédia rakúsko-uhorského kabaretu, socpopu, happy hardcoru a iných podvratných žánrov v line-upe zastúpia dekonštrukčný budíček, šokovú terapiu a post-postmoderný eklekticizmus.

bolka2

Na budapeštianskom UH festivale Új Bála obstál so svojim energickým analógovým setom v konkurencii mien ako Rabih Beaini, We Will Fail či Helena Hauff. Výrazná osobnosť maďarskej experimentálnej scény, s ľahkosťou prekračujúca žánrové škatuľky, uzatvorí úvodný deň NEXTu.

Organizuje Atrakt Art v spolupráci s Easterndaze.net. Permanentky a lístky na jednotlivé dni sú v predaji cez https://2015.nextfestival.skFACEBOOK Event

next_london

Zdroj: Next