Nezmyselné filmy na filmovom seminári 4 živly.

Filmový seminár 4 živly prináša dvakrát do roka do Banskej Štiavnice rôznorodý výber kvalitných filmov, zastrešených jednou témou. Letná verzia nazerá na celoročnú tému zoširoka a čo najväčšieho počtu uhlov pohľadu, zimná verzia sa sústreďuje na jednu z jej dôležitých podtém. Rok 2015 zasvätili organizátori téme ZMYSLY, zimný filmový seminár bude venovaný jej bizarnej podtéme – NEZMYSLOM.

K výberu témy zimných 4 živlov nás inšpirovala viacvýznamovosť slova ZMYSEL – používame zmysel ako telesnú funkciu umožňujúcu nám spoznávať svet, ale aj zmysel ako význam, ktorý tým svet získava. Na zimných 4 živloch chceme ukázať, že ZMYSEL sa môže skrývať aj v NEZMYSLE,“ hovorí Zuzana Očenášová, jedna z organizátoriek podujatia.

4zivly_KinObyvacka

Filmový program seminára ponúkne starostlivo namiešanú dávku filmovej absurdity – rokmi overenú klasiku filmového nonsensu, rôznorodé kinematografické úlety z celého sveta, ale napríklad aj krátkometrážne chuťovky z archívu Slovenského filmového ústavu. Vedľa seba sa tak v programe objaví československá komédia, rozprávajúca odzadu príbeh tragicky ukončenej nevery (Happy end, 1967), jeden z klenotov sovietskej sci-fi tvorby, ktoré 4 živly predstavujú  pravidelne (Hotel U mŕtveho horolezca, 1979), alebo mimoriadne úspešný indický muzikál o hrboľatej ceste k skutočnej láske (Taal, 1999). Chýbať však nebudú ani filmové nezmysly novšieho dáta – francúzska čierna komédia o radikálnej pomste za stratu zamestnania (Louise-Michel, 2008) alebo pohľad do sveta budúcnosti, v ktorom zločin neexistuje a jedinými gaunermi sú zdegenerovaní policajti (Fízli!, 2013).

4_zivly_diskusia

Všetky premietania budú sprevádzané lektorskými úvodmi filmových teoretikov, teoretičiek a organizátorov podujatia, ktoré sa charakterizuje ako filmový „seminár“ práve vďaka svojmu neformálne vzdelávaciemu prístupu. Okrem úvodov ho tvoria napríklad aj diskusie či prezentácie, tentoraz napríklad prezentácia teoretičky Evy Filovej, ktorá ukáže, ako sa z „bezvýznamnej“ československej komédie (Zmluva s diablom, 1967) stane rovnako „bezvýznamný“ taliansky erotický film. Svoju tvorbu príde prezentovať filmárka Veronika Obertová, členka kreatívnej dvojice Ové Pictures, ktoré tvorí spolu s Michaelou Čopíkovou a ktoré má na svedomí aj tohtoročný grafický vizuál podujatia. Návštevníkom a návštevníčkam seminára Veronika predstaví krátkometrážnu tvorbu dua v štiavnickom Kine Akademik, zavíta s ňou však aj do niektorej z tamojších domácností v rámci sprievodnej akcie nazvanej KinObývačka. 4 živly jej prostredníctvom umožňujú Štiavničanom a Štiavničankám užiť si film a diskusiu s jeho tvorcami priamo vo svojej obývačke a so svojimi blízkymi. Stačí sa čo najskôr prihlásiť na adrese zivly@bwo.sk! Pre fanúšikov testovania svojich vedomostí a dôvtipu pripravili organizátori aj tento rok Veľký filmový kvíz, v ktorom môžu nielen zažiariť, ale aj získať akreditáciu na letnú verziu seminára.

4zivly_hostia

4. Zimný filmový seminár 4 živly sa uskutoční v dňoch 20. – 22. februára 2015 v banskoštiavnickom Kine Akademik, na tamojšom Amfiteátri a v priestoroch kaviarne Art Cafe. Akreditáciu na celé podujatie môžete získať online registráciou do 13. februára 2015 za zvýhodnenú cenu 10 €, priamo na mieste bude stáť akreditácia na celý program seminára 15 €. Cena vstupenky na jednotlivé projekcie je 3 €. Viac informácií o programe a vstupnom nájdete na www.4zivly.sk

4. Zimný filmový seminár 4 živly: NEZMYSLY
20. 2. – 22. 2. 2015, Banská Štiavnica

Zdroj: OZ štyri živly