NIGHTWISH: Fínska fenomenálna kapela navštívi Banskú Bystricu.

Práve v čase vydania svojho nového singla Élan (13.2.2015) ohlasujú NIGHTWISH aj najlepšiu správu pre svojich slovenských (a nielen) fanúšikov. Po 12 rokoch aj 1 týždni vystúpia na tom istom mieste, kde odohrali svoj famózny prvý slovenský koncert vo svojej histórii.

Podobne ako vtedy, aj teraz bude amfiteáter plný ich fanúšikov a je jasné že za tie roky to nebude taký istý koncert.

Zostava bude oproti pamätnému roku 2003 obmenená a okrem stabilných členov Tuomasa Holopainena (klávesy), Emppu Vuorinena (gitara) a Marca Hietalu (basgitara, spev) sa predstavia  aj  členovia,  pre ktorých  bude  prostredie  vynoveného  amfíka  neznáme: Tarju a jej nasledovníčku Anette vymenila všetranná a skvelo vyzerajúca a spievajúca FLOOR JANSEN, za  bicie sa posadil  Kai Hahto známy najmä  z kapiel  Wintersun  a Swalow  the Sun a hudobníkom, ktorý hrá v kapele nezvyklo na píšťale, bazuke a aj spieva – je Troy Donockley.

Aparatúra bude mať omnoho väčší výkon a samozrejme aj scéna a pódium bude omnoho väčšia! Keďže Nightwish  sú vedúcou kapelou európskeho ale aj svetového  symfonického metalu, môžeme v kľude hovoriť o megakoncerte.

 

Aj koncertný repertoár NIGHTWISH sa bude skladať z ešte väčšieho množstva hitov a keby skupina zahrala   len  singlové  skladby,  môže   hrať aj  dve  hodiny.   Preto  bude  toto  nedeľné popoludnie v Banskej Bystrici druhým tohtoročným sviatkom hudby pre celé Slovensko a ako vždy privítame aj fanúšikov z iných krajín.

Koncert NIGHWISH sa uskutoční v rámci začínajúceho sa svetového turné k albumu Endless Forms Most Beatifull,  ktorý  vychádza 27.3.  NIGHTWISH si v Európe ako štart vybrali 13 EU festivalov a Slovensko s jediným špeciálnym koncertom. Skupina sa sem jednoducho chce vrátiť… Aj to je dôvod navštíviť tento exkluzívny megakoncert !!!

Prvých 1000 vstupeniek prichádza do predpredaja v cene 29,- ale aby fanúšikovia dostali za svoje peniaze poriadnu porciu skvelej hudby, je dohodnutý veľmi zaujímavý hudobným hosťom a extratrieda aktuálnej európskej hudobnej rockovej  scény.

Niečo viac o Nightwish:
– Nightwish boli vlastne veľkí už v roku 2002. Ale odvtedy začali stúpať ešte raketovejšie. Kariéra tejto kapely je doslova rozprávková.
– Nezastaviteľný európsky fenomén valcuje kontinent viac ako 10 rokov. Neuveriteľná popularita  tejto fínskej zostavy aj napriek 2-násobnej nútenej výmene speváčok drží Nightwish v prvej lige.
– Turné po albume Dark Passion Play musela skupina po 2 rokoch zastaviť kvôli vyčerpaniu. Dokonca odmietli Metallicu, ktorá ich požiadala o to, aby boli predskokanom na ich turné ! A kto si dovolí odmietnuť Metallicu ??? Len niekto, kto je tak populárny, že mu to neuškodí.
– Nasledujúce turné po albume Imaginaerum bolo opäť dlhé a náročné a kapela prešla veľkou zmenou ale napriek tomu stále naberala na popularite a koncerty mali mimoriadnu návštevnosť.
– Od roku 2002 sa každý vypustený singel kapely stáva hitom. Dokonca ešte aj coververzia hitu Garyho Moorea „Over Hills and Far Away“ s neuveriteľne úspešným rovnomenným iba mini-albumom, vykopla Nightwish opäť o niekoľko poschodí vyššie.
– Kde sa vlastne ukrýva taká obrovská úspešnosť tejto formácie ? Asi to bude viac náhod naraz ako momentálne už prevažujúce marketingové ťahy. Kapela sa po pôvodne folkovom smerovaní preorientovala na rockovú, alebo skôr symfonicko metalovú. Skrížila veľmi silné elementy akými boli chytľavé melódie hlavného skladateľa – Tuomasa (klávesy) s obrovskou charizmou sopráno speváčky Tarje Turunen a kombináciu soprána s agresívnym spevom bagitaristu Marca (paralela s „kráska a zviera“) – a na úspech bolo „zavarené“.
– Vypredané koncerty sa od roku 2005 stávajú pre Nightwish skutočnosťou, desiatky milióny pozretí ich klipov a skladieb na kanáli Youtube ich pasujú do pozície megahviezdy. Výmena modly – speváčky Tarje, prekvapivo neuškodí a Nightwish idú neohrozene ďalej.
– Album Dark Passion Play (2007) s piatimi (!!!) singlami Eva, Amaranth, Bye Bye Beautiful, Erämaan viimeinen (v origináli skladba z albumu – Last of the Wilds)  a Islander posielajú kapelu na nekonečné turné… Ďalší album aj preto  vychádza až  o 4 roky neskôr pod  názvom  Imaginaerum. Prekvapením v medzičase sa stával aj hudobný soudtrack Imaginaerum – The Score k fantasy filmu, ktorý vzniká ako ukážka ambícií a možností megahviezdy hudobného neba… Aj toto si tak veľká kapela môže dovoliť. Tak trochu očakávaná výmena druhej speváčky Anette Olzon prebehne šokujúco v priebehu severoamerického turné, ale kapela ju zvládne bez viditeľného zaváhania. Floor Jansen sa stáva najprv koncertným členom kapely Nightwish, ale po pár mesiacoch a skúškou ohňom – náročným turné – ju Nightwish potvrdzuje ako stáleho člena a rozprávka pokračuje ďalej.
– Vyzerá   to  tak,  že  Nightwish  už  z   trónu   nikto  nezhodí.   Nová  speváčka  Floor  Jansen s prehľadom zaspieva partie svojich predchodkýň, má charizmu a sexappeal a fanúšikovia sa už nevedia dočkať nových koncertov a albumu. Singel Élan je naplánovaný na 13.2.2015 a album Endless Forms Most Beautiful vyjde 27.3.
– Začnúc festivalovými vystúpeniami, predstaví formácia nové skladby a výber toho najlepšieho. O veľkom európskom turné sa ešte nehovorí, ale je logické, že bude nasledovať.  Avšak Slovensko bude mať ako jedna z vybraných krajím to šťastie vidieť plnohodnotný koncert už v júni.
– Album Angel Fall First (1997) presadil kapelu len vo Fínsku, ale nie s mimoriadnym úspechom. Oceanborn z roku 1998 bol výstrelom, po ktorom zbystrili svoju pozornosť už státisíce fanúšikov na starom kontinente a v Japonsku. Wishmaster (2000) začal kapelu usadzovať na európsky trón symfonickej hudby a Century Child (2002) utvrdil fanúšikovské rozhodnutie.  Avšak  po roku  2004  a albume  Once  sa zo státisícov  oddaných  fanúšikov  stávajú  milióny a vlastne málokto chápe čo sa to okolo tekto kapelky deje.
– Banskobystrický amfiteáter už v roku 2003 ukázal Nightwish, že aj tu má prekvapivo mnoho tisíc fanúšikov a zaplnená hala Bôrik v roku 2005 potvrdila, že najlepší fanúšikovia kapely žijú na Slovensku a ako kapela povedala sama, „ešte aj v južnej Amerike“. Avšak merania hluku fanúšikov na celom svetovom turné podľa technikov kapely a aj členov samotných potvrdili, že najhlučnejšie je Slovensko !!! Od roku 2005 Nightwish odohrali na Slovensku jediný festival a teraz, v roku 2015 sa presne po 12 rokoch a jednom týždni triumfálne vrátia do Banskej Bystrice, aby naplnili amfiteáter sojimi oddanými fanúšikmi a predviedli megashow, na aké sú ich priaznivci na celom svete zvyknutí. Je sa na čo tešiť. Keby kapela odohrala len single, musela by hrať najmenej 2 hodiny a bol by to výber toho najlepšieho ? Ani nie, pretože v zásobe je ďalšia várka skladieb, ktoré sú rovnako skvelé, aj keď sa na singel nedostali. Preto v Banskej Bystrici musí byť každý fanúšik Nightwish povinne. Uvidíme sa na amfíku 14. júna. Stred Slovenska exkluzívne po ACCEPT a UNISONIC predstaví ďalšiu hviezdu hudobného neba.

Kapelu tvoria:
Floor Jansen – spev
Tuomas Holopainen – klávesy
Marco Hietala – basová gitara, spev
Emppu Vuorinen –gitara
Troy Donockley – píšťala, bazuka, flauta
Jukka Nevalainen – bicie, na turné Kai Hahto

www.nightwish.com
www.nuclearblast.de/en/label/music/band/news/details/3761879.70948.nightwish-ndash-single-und-videoclip-zu-039-eacute-lan-039.html?sc_src=email_125074
www.facebook.com/nightwish

NIGHTWISH
14.6. 2015 Banská Bystrica – Amfiteáter
PREDPREDAJ VSTUPENIEK V SIETI TICKETPORTAL od 20.2.2015 od 10:00

Nightwish plagat A2 ZM

Zdroj: EPG