Nikolaj Nikitin, EXXPPNNSS ensemble a Martin Gerboc predstavujú album Slovak sounds.

Hudba, výtvarné umenie a poézia v originálnom celku. Album Slovak sounds je intenzívnym experimentom výnimočnej zostavy slovenských hudobníkov.

CD je obsadením rozdelené do dvoch častí, ktoré však vytvárajú jeden celok. Obe časti spájajú výtvarne a textové námety výtvarníka Martina Gerboca. Album Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds vychádza vo vydavateľstve Real Music House.

Nahrávku otvára sláčikové kvarteto skladateľa, saxofonistu Nikolaja Nikitina. Kvarteto je interpretovaný fenomenálnym Muchovým kvartetom a hlasmi Róberta Pospiša, Nikolaja Nikitina a Martina Gerboca, ktorému je kvarteto zároveň venované. Druhá časť albumu Slovak sound stojí na unikátnej hudobnej zostave EXXPPNNSS ensemble. Experiment ktorý je cestou k novým možnostiam, zvukom a nadväzuje na niekoľkomesačnú prípravu v štúdiu. Základom tejto časti CD sú voľné tematické improvizácie. Jadrom zostavy experimentu (EXX) boli na začiatku Robert Pospiš (PP) a Nikolaj Nikitin (NN). Postupne sa pridali Martin Sillay (S) a Juraj Šušaník (S). Hosťami na CD sú klarinetista Branislav Dugovič a hráč na kornete Róbert Kolař. Výtvarné a textové námety Martina Gerboca, ktoré tvorili akýsi základ hudobnej atmosféry, spolu opäť súvisia. Texty vpisuje priamo do svojich diel, a tak sa môže stať, že texty ktoré počujete na CD, môžete vidieť aj v galériách na jeho obrazoch. Martin Gerboc siahol po básnikoch akými sú Ch. Baudelaire , Allen Gisberg Jozef Holan, Jozef Gerboc, ale použil aj vatikánsky exorcistický text, či vlastné básne. Obal, ktorý navrhol, pozostáva z výberu vlastnej výtvarnej tvorby. „Po tímovom albume Tales from My Diary ma očarili ma možnosti hudobného i zvukového experimentu. Prvým “experiment“, je opustenie formátu sólového projektu, ako tomu bolo pri albumoch kde som líder. Slovak sounds vnímam ako niečo anonymné. Anonymné vo vzťahu k poslucháčom, ale aj k zúčastneným umelcom. Možno preto sa v štúdiu každý tak odviazal, či už interpretačne, alebo improvizačne. Druhým experimentom je spôsob tvorby v čase a využitie farieb akustických nástrojov v kombinácii s analógovými syntetizátormi. Tretím experimentom je svet poézie a výtvarného umenia, ktorý pripravil Martin Gerboc.

Štvrtý experiment je zvuková postprodukcia Róberta Pospiša a Martina Sillaya,“ dodáva k výnimočnému hudobnému albumu Nikolaj Nikitin.

Experimentovanie sa zďaleka neskončilo nahratím hudby. Dielo jedinečným zvukovým charakterom dotvoril experimentálny a originálny prístup postprodukcie. O ten sa postarala dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay. Nahrávka Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds zároveň vychádza v ich vydavateľstve Real Music House. „Celý album vystihuje názov posledného tracku “now!“ (teraz!). Vybočením z vlastného hudobného pohodlia sme sa vydali na cesty k ďalším projektom. Cez najprirodzenejšie stavy bytia, cez pocity, ktoré nie vždy dávame najavo. Hudba v sprievode poézie a výtvarných námetov plynie ako dnešok,“ uzatvára Nikitin. Vydanie nahrávky podporili Bratislavský samosprávny kraj a SOZA.

Celý album Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds si môžete vypočuť na odkaze: https://nikolajnikitin.bandcamp.com

Obsadenie CD Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds:

EXXPNNSS ensemble:
Robert Pospiš – spev, syntetizér
Nikolaj Nikitin – saxofón, theremin, syntetizér
Branislav Dugovič – basový klarinet, klarinet
Robert Kolář  – kornet
Martin Sillay – gitara
Juraj Šušaník – bicie

Muchovo kvarteto:
Juraj Tomka –  I.husle
Jozef Ostrolúcky – II.husle
Veronika Prokešová – viola
Pavol Mucha – violončelo

Bližšie informácie o albume nájdete na odkaze: https://www.realmusichousestore.com/index.php?route=product/product&product_id=80

a1110787645_16

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE