NINU uvedú osobne tvorcovia a herci na špeciálnom premiérovom turné po regiónoch.

Nový film oceňovaného režiséra Juraja Lehotského NINA, ktorý si len pred pár dňami odbyl americkú premiéru na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte, odštartuje svoju púť k slovenským divákom už 21. septembra 2017. Tvorcovia a herci filmu sa už v premiérový deň vyberú osobne za divákmi na špeciálne turné – počas troch dní zavítajú s NINOU do piatich slovenských miest.

Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov, v hlavných úlohách s Robertom Rothom, Petrou Fornayovou a Bibianou Novákovou, predstavia tvorcovia postupne v Poprade, Košiciach, Martine, v Novom Meste nad Váhom a v Trenčíne. Pre divákov, ktorí si však chcú film pozrieť ešte skôr, je pripravená slovenská festivalová premiéra snímky NINA na práve prebiehajúcom Medzinárodnom filmovom festival Cinematik už 17. septembra 2017.

Film NINA prináša do slovenských kín spoločnosť Film Europe Media Company.

Na premiérové turné sa vyberie delegácia v zložení: režisér a scenárista Juraj Lehotský, scenárista Marek Leščák, hlavná predstaviteľka filmu Bibiana Nováková, strihač Radoslav Dubravský, producent Albert Malinovský a Jozef Tinka z Rady pre práva dieťaťa Slovenskej republiky. Turné odštartuje 21. septembra v Kine Tatran Poprad, kam zavítajú tvorcovia a herci film osobne uviesť, následne sa presunú do Kina Úsmev v Košiciach, kde zas budú s divákmi diskutovať po projekcii. Nasledujúci deň, 22. septembra, bude mať publikum možnosť opýtať sa tvorcov a hercov svoje otázky po premietaní v Kine Scéna v Martine a 23. septembra zavíta delegácia do Kina Považan v Novom meste nad Váhom a turné zakončí v ten istý deň v Kine Metro Trenčín.

„Film rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil režisér a scenárista snímky Juraj Lehotský, ktorý v tieto dni osobne uvádza film pred medzinárodným publikom na festivale v Toronte.

Film NINA prináša príbeh 12-ročného dievčaťa, ktorého rodičia sa rozvádzajú a hoci obaja tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ich hádky a sebeckosť ju dovedú k radikálnemu kroku.
„Považujeme za dôležité otvoriť túto tému, a dúfame, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému “stratenému“ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ dodal Juraj Lehotský.  

„Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je to dobré len pre nich, ale aj, čo je dobré pre dieťa,“ myslí si 13-ročná Bibiana Nováková, ktorú pred dvoma rokmi našiel režisér na kastingu a zveril jej komplikovanú úlohu hlavnej hrdinky Niny. Za svoj výkon momentálne žne pochvaly v recenziách zahraničných médií. Prestížny americký filmový portál IndieWire po svetovej premiére snímky na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch napísal, že “ak na tohtoročnej festivalovej scéne hľadáte niečo naozaj prelomové, neprehliadnite hviezdu filmu NINA, Bibianu Novákovú”.

Veľký filmový debut v roli matky Niny odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová a v hlavnej postave otca sa na plátne predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť.

„Nie som ani prvý ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A samozrejme poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú v zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť,“ hovorí Robert Roth, ktorý považuje film za dôležitý preto, že autenticky, jednoducho a „nehrane“ ukazuje príčiny i dôsledky stratu komunikácie.

„Našou snahou bolo ukázať dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe svojim snom a má oboch rodičov rado. Chce všetko chápať, ale paradoxne napriek jeho ústretovosti mu rodičia v rámci toho, že konajú v „jeho dobre“, zoberú to, na čom mu najviac záleží. Výsledok je, že dieťa im nastaví zrkadlo,“ uzavrel scenárista Marek Leščák.

Svetovú premiéru absolvovala snímka na pôde 52. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch,  severoamerická premiéra sa uskutočnila 10. septembra 2017 na jednom zo štyroch najväčších festivalov sveta –  na 42. ročníku MFF v Toronte a tesne pred vstupom do slovenskej distribúcie, 17. septembra, sa dočká aj slovenskej festivalovej premiéry na 12. ročníku blížiaceho sa MFF Cinematik v Piešťanoch. Do kín po celom prichádza NINA od 21. septembra 201.

ŠPECIÁLNE PREMIÉRY za osobnej účasti tvorcov a hercov

21: septembra 2017
18:00 Kino Tatran POPRAD
19:00 Kino Úsmev KOŠICE

22. septembra 2017
17:30 Kino Scéna MARTIN

23. septembra 2017
18:00 Kino Považan NOVÉ MESTO NAD VÁHOM
19:00 Kino Metro TRENČÍN

Zdroj: TS