Nitra dnes ožíva divadelným festivalom

Už 33. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa dnes začína sprievodným programom v Nitre. Zároveň sa dnes večer operou Macbeth Giuseppa Verdiho uzavrie trojdňový festivalový prológ v Národnom divadle Košice, ktoré od stredy postupne predstavuje všetky tri svoje súbory a ich najnovšie inscenácie – pred Macbethom to bol Pán Puntila a jeho sluha Matti z činohry a Každý deň odvahu – Zvláštna radosť žiť III, ktorú predstavil balet ND Košice. Otvorenie hlavného programu v Nitre je naplánované na zajtra večer v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.

Podtitul festivalu odzrkadľuje nové okolnosti jeho existencie, vyjadruje však aj potrebu pozrieť sa inými očami na seba samých, na ľudí okolo nás, na dianie v našej krajine i za jej hranicami. Nabáda prehodnotiť niektoré dejinné udalosti i naše názory na aktuálne témy spoločenského a politického života. Núti nás riešiť otázky ochrany životného prostredia aj marginalizovaných skupín. Skúša naše postoje k vojne prebiehajúcej neďaleko nás i k jej obetiam, ktoré už dva roky žijú s nami. Znamená nabrať odvahu a pozrieť sa z inej strany na identitu vrátane sexuálnej, na rodinu, na spoločnosť. Všímať si rôzne druhy nespravodlivosti, diskriminácie, násilia a agresivity okolo nás,opisuje ideový rámec festivalu jeho riaditeľka Darina Kárová.

„Presun Divadelnej Nitry na neskorú jar je pre festival výraznou zmenou a pevne verím, že festival túto zmenu nakoniec premení na svoje pozitívum. Nový formát a dúfajme, že aj lepšie počasie, prirodzene, vytiahne viac ľudí do ulíc Nitry a na pripravené podujatia, vďaka čomu mesto opäť ožije scénickým umením,“ teší sa na tradičné kultúrne podujatie primátor Nitry Marek Hattas.

Otváracím predstavením Divadelnej Nitry 2024 bude v sobotu 8. júna inscenácia legendárneho pražského Divadla Na zábradlí Verejní nepriatelia režiséra Jana Mikuláška, ktorá vychádza z korešpondencie dvoch prominentných postáv súčasnej francúzskej kultúry – filozofa a aktivistu Bernarda-Henriho Lévyho a spisovateľa Michela Houellebecqa. Tvorbu Divadla Na zábradlí sprostredkováva festival slovenskému publiku už od svojho založenia a inscenácie tejto pražskej scény patria v Nitre medzi najžiadanejšie. Dôkazom pretrvávajúcej kvality je aj päť nominácií Divadla Na zábradlí v Cenách divadelnej kritiky za rok 2023 vrátane kategórií divadlo roka a mužský herecký výkon roka pre Miloslava Königa za rolu Michela Houellebecqa v hre Verejní nepriatelia.

V nedeľu 9. júna sa po prvý raz na Divadelnej Nitre predstaví bratislavské Divadlo Ludus, a to s inscenáciou románu Édouarda Louisa História istého násilia v úprave Martina Kubrana a režisérky Barbory Chovancovej. Francúzsky autor patrí k predstaviteľom žánru označovaného ako autofikcia, literárnej konštrukcie reality, ktorou sa autor vyrovnáva s osobnou i so spoločenskou skúsenosťou. Divadlo Ludus sa venuje mladému publiku a je pre mladých často prvou, iniciačnou skúsenosťou s divadlom; je aj prvou profesionálnou scénou na Slovensku, ktorá siahla po diele Édouarda Louisa. Len nedávno získalo divadlo za túto inscenáciu Grand Prix na festivale Nová dráma/New Drama 2024. Spôsob rozprávania príbehu sa dokonale zrkadlí v jeho význame, keď sa výpoveď obete znásilnenia strieda s výsluchom a traumu z násilného činu znásobuje necitlivý prístup polície. „Dielo je autentickým a pritom analytickým záznamom vlastného stretnutia s násilím. Ako sa ten, čo prežil surové znásilnenie a pokus o vraždu, odmieta identifikovať s definitívnou nálepkou ,obeť násiliaʻ. Sám zažíva a súčasne opisuje posttraumatický stres, druhotnú viktimizáciu a cestu von z pasce prostredníctvom literárneho prerozprávania vlastnej skúsenosti,“ opisujú kvality románovej predlohy tvorcovia Barbora Chovancová a Martin Kubran.

V druhej polovici predstaví festival spoluprácu režisérov Šimona Spišáka a Jakuba Vašíčka na koprodukčnej inscenácii Bratislavského bábkového divadla a Divadla Drak z Hradca Králové s názvom Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko.

Zástupcom poľského divadla bude varšavský Nowy Teatr s inscenáciou Fóbia, ktorej predstavenie sa odohrá v utorok 11. júna na javisku Činohry Slovenského národného divadla. Pre nitrianskych divákov zaisťuje festival autobusové spojenie na predstavenie a späť.

Maďarsko reprezentuje na festivale produkcia Domu pre súčasné umenie Trafó z Budapešti. Inscenáciu Spievajúca mládež, označovanú ako zborové divadlo, ktorá sa vlani predstavila na prestížnom festivale Wiener Festwochen, bude v utorok 11. júna hostiť kultúrne centrum a otvorená zóna pre umenie, kreativitu a spoluprácu Tabačka Kulturfabrik v Košiciach.

Záverečným predstavením festivalu bude účinkovanie Slovenského národného divadla so slovenským debutom českej režisérky Daniely Špinar Sme v pohode od amerického dramatika a komika Paula Rudnicka na scéne Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Téma tohto ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra nový pohľad/new view inšpirovala organizátorov aj pri zostavovaní sprievodného programu festivalu. Práve v ňom dostávajú spoluorganizátori a partneri festivalu najväčší priestor na prezentáciu svojich aktivít. Sprievodný program MF Divadelná Nitra odráža skutočnosť, že Nitra je divadelné a kultúrne mesto a región. Navyše sa tohtoročný festival po prvý raz odohráva v inom termíne. Nový termín na konci jari umožňuje realizovať mnohé nové formáty programu, inšpiruje k hľadaniu nových priestorov a sľubuje návštevníkom nové zážitky.

Bohatý sprievodný program v uliciach Nitry, v rôznych organizáciách a prevádzkach alebo v nitrianskej Synagóge sa začína už dnes tradičným podujatím Kníhkupecká. Kníhkupectvo a antikvariát Pod Vŕškom manželov Madly a Igora Rjabininovcov oživí Kupeckú ulicu prednesom z diel súčasných autorov a ponúkne aj autorský večer spisovateľa Ballu a koncert skupiny Longital. Okrem širokej ponuky kníh za jedno euro bude ulica dejiskom maratónu prednesov žiakov Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského. Pripravili si diela Daniela Majlinga, Ivana Štrpku, maďarskej autorky Virág Erdősovej, izraelského prozaika a dramatika Etgara Kereta a ďalších.

Pred bodom.K7 na Štefánikovej triede, ktorý je tento rok centrom festivalu, už vyrástol objekt Black Box obklopený interaktívnym prostredím, v ktorom sa pod vedením Eleny Károvej vidiaci dozvedia viac o každodennom živote i umeleckých ambíciách nevidiacich, a to každé popoludnie počas celého víkendu.

V Uránii na ulici Pri synagóge je na dnešný večer pripravený koncert folkového pesničkára Havrillu s kapelou. Po ňom môžu záujemcovia o históriu Nitry absolvovať nočnú komentovanú prechádzku nazvanú Oskar Singer – od Vily K po Robotnícky kultúrny dom, ktorú pripravili nadšenci a znalci histórie z o. z. Nitrianske kultúrne dedičstvo Juraj Novák a Richard E. Pročka.

V sobotu 8. júna sa na Slovensku konajú aj Voľby do Európskeho parlamentu.

A v sobotu prinesie festivalovú atmosféru svojim poslucháčom Rádio Devín, hlavný mediálny partner festivalu. Intendantka a moderátorka Zuzana Belková ponúkne od 14. hodiny rozhovory so zástupcami festivalu riaditeľkou Darinou Károvou a kurátorom slovenskej časti Mirom Zwiefelhoferom. Za hosťujúce súbory vystúpia režisérka inscenácie História istého násilia Divadla Ludus Barbora Chovancová, konceptuálny umelec a spoluautor inscenácie Fóbia z Varšavy Karol Radziszewski a spoluautorka inscenácie Spievajúca mládež z Budapešti Judit Böröcz. O účasti na festivale príde do rádia povedať pár slov spoluautorka adaptácie Verejných nepriateľov Dora Štědroňová z Divadla Na zábradlí, ktoré bude práve v tom čase pripravovať otváracie predstavenie na scéne Starého divadla, a Galina Tkačivska zo združenia COMIN ktoré sa venuje pomoci odídencom z Ukrajiny a ich integrácii v nitrianskom regióne. „Spoluprácu s aktuálnym ročníkom festivalu Divadelná Nitra vnímame ako naplnenie jedného z dôležitých cieľov nášho rádia: byť autentickým odrazom umenia a sprostredkovať živú atmosféru rôznorodých podôb kultúrnej scény,” hovorí intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

Tretí rok po sebe upriami festival pozornosť na dôsledky ruskej vojny na Ukrajine. V dvoch blokoch, nazvaných Noc pre Ukrajinu a Deň pre Ukrajinu, predstaví v sobotu 8. júna večer v nitrianskej synagóge koncert folklórnej skupiny Makiv Cvit (Kvet maku) a v nedeľu 9. júna najnovší diel dokumentárneho filmu Viery Dubačovej Tí, ktorí zostali, vypočuje si osudy tých obyvateľov Nitry, ktorí ušli pred vojnou z Ukrajiny na Slovensko, a uvedie najaktuálnejšiu ukrajinskú dramatickú tvorbu v podobe inscenovaného čítania Ukrajinské denníky pod vedením dramaturgičky Slavky Civáňovej a v interpretácii hercov Divadla Andreja Bagara. Súčasťou programu bude aj premietanie autentických fotografií a prezentácia najmladšej generácie umelcov z Nitry, žiakov Základnej umeleckej školy Jozefa Rosinského.

V nedeľu 9. júna neskoro večer bude nitrianska synagóga dejiskom veľkej verejnej debaty Hovory MH s Michalom Havranom a Michalom Hvoreckým. „Budeme diskutovať o aktuálnej situácii v politike a kultúre na Slovensku. Ja sa budem pýtať jeho a on mňa. Ako nestratiť nádej? Prečo tu naďalej zostávame? Čo môže urobiť každý z nás, aby sa veci pohli k lepšiemu? Tešíme sa na diskusiu, festival a výborné nitrianske publikum,“ hovorí spisovateľ Michal Hvorecký. 

Súčasťou víkendového programu bude aj bazár oblečenia a výmena rastlín v predajni Sekáč je láska, detské predstavenia v prevádzke Kaváreň na korze, detská zóna TICadlovo v Turistickom informačnom centre, ale aj atraktívne podujatia v Stredovekej Taverne. Milovníkov hudby poteší koncert SKDK Band z Topoľčian v Music a Cafe v OC Centro, minikoncerty v Uránii a Tančiareň SVET v OC Promenada. ID klub ponúkne terapiu i diskusiu.

Záštitu nad Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra 2024 prevzali prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík a primátor mesta Nitra Marek Hattas.

TS