Noc múzeí a galérií.

Podobne ako múzeá v Paríži a v ďalších mestách Európy, tak aj Slovenské národné múzeum-Múzeum Červený Kameň otvára svoje brány v netradičnom čase. V sobotu 18. mája 2013 od 18.00 do 22.00 hod. môžu už po šiestykrát návštevníci „ponocovať“ na veľkom hrade v Malých Karpatoch v rámci podujatia Noc múzeí a galérií.

V tento večer budú jednoznačne hlavnú úlohu zohrávať zbierkové predmety. Hlavné také, ktoré sú „ukryté“ v depozitároch. O ich spôsobe evidencie, ochrane a ošetrení porozprávajú odborní pracovníci múzea. Návštevníci sa takisto od kurátorov a knihovníčky dozvedia nielen o historickom knižničnom fonde, ale i o tom, aký je rozdiel medzi starým a novým porcelánom, aké série portrétov sú v zbierkach SNM-Múzea Červený Kameň, akú úlohu v dejinách zohrávali zbrane, čo v minulosti znamenala korešpondencia a ako sa na pohľadnice a listy vypisovali adresy. Jedinečnou príležitosťou v tento večer si bude možné, prostredníctvom kalamáru, atramentu a pera, napísať pohľadnicu ešte tradičným spôsobom.

Ďalším lákadlom bude hradné podzemie, prístupné bez sprievodcu. Tým sa návštevníkom naskytne výnimočná možnosť prejsť si najväčšie pivnice v strednej Európe podľa vlastnej vôle. V orientácii v priestore a identifikácii jednotlivých prvkov hradných pivníc im pomôže pracovný list Nepriateľ pred bránami.

Počas večera budú otvorené tri výstavy. Naše prírastky 1981 – 2011 poukážu na jednu z hlavných odborných činností múzea – akvizičnú činnosť, t. j. spôsob akým múzeum nadobúda zbierkové predmety. Do bežne neprístupného sveta urodzených dám bude možné nahliadnuť prostredníctvom malej výstavy Utajený dámsky svet. A výstava Označené erbom rodu poukáže na rodový znak Pálfiovcov a predstaví široké spektrum možností jeho použitia.

Okrem toho, počas celej soboty bude prebiehať v areáli hradu Rotenstein / Historický festival. Napriek tomu, že toto podujatie nie je súčasťou Noci múzeí a galérií, pre návštevníka môže byť rovnako atraktívne.

Zdroj: SNM