Nocadeň sú na novom albume lepší ako kedykoľvek predtým!

Po dlhých siedmich rokoch potešila skupina Nocadeň svojich fanúšikov vydaním nového albumu s tajomným názvom Pozemskí astronauti. Namiesto pevných termínov si hudobníci dopriali čas a s novým materiálom sa doslova maznali. Čerstvé nápady tak mali dostatok času dozrievať pri práci v štúdiu aj počas kapelových skúšok.

„Počas tých rokov od zatiaľ posledného albumu sa toho udialo naozaj veľa. Náš bubeník je dvojnásobný otec, moja dcérka je už veľká slečna, snáď sme trochu zmúdreli a hudobne dozreli,“ hovorí líder formácie Rasťo Kopina.

Čerstvá novinka nesie esencie tvorby Nocadeň, ktoré ocenia nielen skalní fanúšikovia, ale ako hudobníci veria, osmelia nových poslucháčov objavovať aj ich staršie nahrávky. „Na novom albume sme sa nesnažili experimentovať za každú cenu, len sme chceli jednotlivé nápady dotiahnuť do konca a bez kompromisov. Vedeli sme, že máme kvalitný materiál a nechceli sme sa uspokojiť s tým, že ho len nahráme,“ spomína na zrod albumu bubeník Peter Gufrovič.

Nocadeň 2015

Pozemskí astronauti vznikali až sedem rokov. „Album sa v porovnaní s ostatnými líši hlavne v tom, že jeho nahrávanie trvalo nepomerne dlhšie. Skoro každá pesnička dostala omnoho viac času na svoj vývoj. Skúšali sme rôzne tempá, menili rytmiku, aranžmány, takže sa stalo, že niektoré skladby majú aj tri, štyri verzie,“ prezradil gitarista kapely Róbert Kopina.

Na albume fanúšikovia nájdu kolekciu deviatich originálnych skladieb. Texty jednotlivých piesní pochádzajú z pera speváka Rasťa Kopinu. „Tentokrát bol ešte pred všetkým vymyslený názov albumu, takže téma bola daná a pridávali sa už len príbehy. Tento album je o nás, o ľuďoch, o tom, ako putujeme vesmírom, o našich zážitkoch, o našom precitnutí a poznaní.“

Hostia a exkluzívny krst

Na novom hudobnom počine spolupracovali Nocadeň s producentom Vladom „Randym“ Gnepom. O výsledný zvuk sa postaral dvojnásobný držiteľ amerických cien Grammy Vlado Meller. Medzi hosťami, ktorí sa podieľali na vzniku šiestej štúdiovky sú gitarista skupiny The Ills Martin „Isobutane“ Krajčír, Pavol Jakab z kapely Deal, Jakub Tvrdík zo zoskupenia Billy Barman, Martin Husovský z Komajoty, spevák a gitarista Peter Debnár, klavirista Matúš Pavlík z Peter Bič Project, sláčikové kvarteto pod vedením Norberta Bodnára, speváčka Romana Radvanská a saxofonista Radovan Česnek.

Pozemských astronautov pokrstia hudobníci hneď dvakrát. 23. mája v Bratislave na DM party v KC Dunaj a v Košiciach 30. mája v ateliéri Woont. Košický krst bude zaujímavý v tom, že tam kapela odohrá komplet celý nový album a vznikne z toho aj obrazovo-zvukový záznam. Ešte predtým však skupina predstaví album v intímnom prevedení 12.5. v kníhkupectve Martinus v Bratislave na Obchodnej ulici.

Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo (spev) a Robo Kopinovci (gitara) v roku 1997. V kapele účinkujú aj basgitarista Boris Mihálik a bubeník Peter Gufrovič. Nocadeň má s najnovším albumom na konte šesť štúdioviek a jednu výberovku. Debutový eponymný album vydali v marci 2000. Neskôr nasledovali štúdiové nahrávky Slová už nevravia nič (2001), Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a Ikony (2008). Výberovka Retrospektíva vyšla v roku 2006.

Nocaden-Pozemski astronauti-obal

Zdroj: Nocadeň