Nórska gitarová hudba rozhýbe A4.

Bratislavský A4 – priestor súčasnej kultúry pripravuje v rámci cyklu Fresh Air na štvrtok 20. apríla dvojkoncert súčasných gitarových projektov z Nórska: osobito namiešané inšpirácie krautrockom, postrockom, jazzom aj improvizovanou hudbou.

Sálu A4 rozhýbe alternatívne rockové kvarteto z Osla Moon Relay so svojou rytmickou inštrumentálnou hudbou, ktorá evokuje halucinácie, tanec a myšlienkové úlety do sveta fantázie. Ich hlavnou inšpiráciou je psychedelická hudba 60-tych rokov, krautrock, techno, no wave, surf rock, ale aj free jazz a elektro-akustická hudba. Svojím novým albumom Full Stop Etc. sa snažili odlíšiť od klasickej rockovej kapely. Výsledkom je takmer tanečná hudba, ktorá znie povedome a predsa je v niečom nová.

Trojica Monkey Plot už v A4 pred nejakým časom hrala a tentokrát prichádza vo svojej elektrifikovanejšej podobe. Mladí hudobníci sú označovaní za revitalizátorov nórskej improvizačnej hudby. Ich „hudba pre malé priestory“ vždy znela intímne, nekomplikovane a mala istú nevtieravú chytľavosť. V poslednej dobe sa však od improvizácie vydali cestou kompaktnejších a takmer pesničkových celkov, ktoré však stále znejú dosť netradične – predstavte si nápaditý nórsky postrock.

Koncert sa koná v rámci projektu Fresh Air: Súčasné trendy v hudbe, kine, divadle a mediálnom umení podporeného z grantov EHP a štátneho rozpočtu SR, v celkovej výške 160 430 €.

Moon Relay video
Monkey Plot video
Monkey Plot / stream the album
FACEBOOK EVENT

Zdroj: A4