Nouvelle Prague 2015 Showcase Festival

Nouvelle Prague je prvý medzinárodný showcase festival v Českej republike spojený s odbornou hudobnou konferenciou zameranou na aktuálne témy živej hudobnej produkcie. Dvojdňový hudobný indoor festival je určený ako pre odbornú tak aj širokú verejnosť.

Cieľom Nouvelle Prague je vytvoriť unikátnu platformu pre prepojenie aktivít hudobníkov s profesionálmi hudobného priemyslu, podporiť networking, zdieľanie skúseností medzi profesionálmi z celého sveta i predstavenie nových talentov z domova i zo zámoria. Nemenej dôležitou rolou tejto akcie je tiež každoročné ocenenie výnimočných počinov v oblasti živej hudobnej produkcie v Českej republike Cenami Nouvelle Prague.

nouvelle-prague-2015-festival

Nouvelle Prague si za svoju krátku existenciu dokázal vybudovať vynikajúcu reputáciu aj v zahraničí. V hlasovaní viac ako 3000 delegátov najväčšieho britského showcasového festivalu The Great Escape zvíťazil a odniesol si ocenenie „Best New Showcase festival 2014“, nasledujúci rok potom získal prvenstvo v kategórii „Best Delegates Bar 2015“.

Vystupujúce kapely:

Wild Tides (CZ)

Wild Tides zo Žižkova sú notoricky známi svojimi živelnými vystúpeniami plnými krátkych ale hutných punkových hymien nečakane preskakujúcich medzi rock’n’rollovým zvukom v reverbu utopených päťdesiatok a šesťdesiatok, Bo Diddley beaty, 70s glam rockom a 80s post punkom, až po ozveny deväťdesiatkového post hardcore.

Wild Tides (CZ)

Ghost of You (CZ)

Psychedelický pop s koreňmi v minimalizme zaznamenali na debutovej platni Glacier And The City, ktorá vznikla pod dohľadom renomovaného producenta Ondřeja Ježka. V tomto roku si zahrali na prestížnom maďarskom Sziget , MFF v Karlových Varoch či v rumunskom Banátu. Ich nová doska je krátka a smutná.

Ghost of You (CZ)

The Prettiots (USA)

Zoznámte sa s The Prettiots – a s ich úžasnú ukulele kôstkou ‚It Girls‘. Tri muzikantky spája niečo veľmi podobného šarmu Cher Horowitz v Clueless a štýlu a prefíkanosti Winona Ryder v Heathers. Sú tu so svojímm trblietavým indie artpopom, ktorý nájdete na ich novom EP, ktoré vychádza v januári.

The Prettiots (USA)2

Beasts (UK)

Tieto beštie sú tri. Joe Mallory-Skinner, Jaco Norman a Tom Wood sú power trio v najlepšom zmysle slova, hluční, nekompromisný, temní a ešte trochu viac hlasní. Hlučné pasáže sa striedajú s tichými rífmi, ktoré sú tvrdé ako železo.

Beasts (UK)

Northeast Party House (AUS)

Dali se dohromady v Melbourne v Austrálii v roce 2010 (bodovali tehdy se skladbou ‘Dusk’ s debutového alba Any Given Weekend) a krátce poté se podařilo Northeast Party House vytvořit si téměř kultovní status díky svým elektrizujícím koncertům a písničkám, které kombinují taneční muziku s popovými motivy a rockovým ostřím. Těchhle pět dvacetiletých kluků rozjelo na pódiu mejdany na festivalech Falls a St Kilda i jako předskokani Jungle Giants, Midnight Juggernauts a Ball Park Music. “Všechno se vždycky točilo kolem koncertů. Je to prostě jiný kafe než deska. A lidi jsou pak trochu zmatený,“ říká Sean Kenihan. Any Given Weekend je óda na všechny mejdany – dobré, špatné i ošklivé. Hosty na tomhle mejdanu jsou láska, chtíč, kamarádství, sposta zářivých světel a lepkavé zdi.

Northeast Party House (AUS)

The Amazons (UK)

The Amazons sú ostrý melodický rockový kvartet z anglického Readingu. Matt, Joe, Elliot a Chris – si z grunge a punku vzali agresiu a dodali melódie a harmónie.

The Amazons (UK)

Kadebostany (CH)

Noví kolonizátori popového impéria menom Kadebostany vyleteli do oslnivej žiary reflektorov svoju neodolateľnou zmesou pop music a prekvapivých vplyvov – vytvorili jedinečný a chytľavý hudobný vesmír. Ich úžasná image a skvelé koncerty ten silný zážitok ešte umocňujú. Do sveta pop music veje svieži vánok.

Kadebostany (CH)

Sundays on Clarendon Road (CZ)

Sundays on Clarendon Road je indiefolkové duo z Vršovic a Barrandova. Jonáš Zbořil spieva, Jan Tůma hrá na gitaru, laptop dokresľuje atmosféru. Beaty, synthy, loopy, sem tam aj Vangelis alebo Underworld.

Sundays On Clarendon Road (CZ)

James Harries (UK)

Britský spevák a skladateľ James Harries je známy a uznávaný trubadúr, ktorý je aj autorom filmovej hudby (napr. Lidice). Jeho posledný album („Voice Memos“) bol nahrávaný výhradne na jeho mobilný telefón, keď bol na turné v Európe. Fanúšikovia a hudobné kritici Jamesa často prirovnávajú k Damienovi Riceovi a Jeffovi Buckleymu.Vôbec prvýkrát sa tento rodák z Manchestru úplne odovzdal do rúk producenta, talentovaného Paula Bella z Írska, a podľa svojich slov „skočil z útesu do neznáma.“

James Harries (UK)

Beau (USA)

Beau v angličtine i francúzštine vyjadruje vonkajšiu krásu a všetko to, čo sa skrýva pod povrchom. Táto dvojica stelesňuje istotu aj krehkosť dvadsaťročných žien. Začať hrať v kapele bolo pre nich životne dôležité, bola to nutnosť. Dosiahnu všetkého za každú cenu, to je isté …

Beau (USA)

Studmuffin (IND)

Studmuffin je blues / funk / rock’n’rollová kapela z Indie. Založil ju v roku 2012 skladateľ a spevák Vihang Bhonsle s ďalšími hudobníkmi – Kaustubh Jambhorkar – sólová gitara, Omkar Potdar – basová gitara, Sandip Jadhav – bicie & konečne Arjun Srivatsan – klávesy, ten tiež produkoval prvý singel kapely.

Studmuffin (IND)

Zvuk kapely je prirodzenou kombináciou vplyvov, ktoré priniesol každý z členov -The Beatles, Foo Fighters, Yaan, The Doors, Snark Puppy, Slash atď.

Meat Wave (USA)

Delusion Moon je doska, ktorá vás dostane na jedno vypočutie. Sústredí sa na lunárne cykly a koncepciu šialenosti spôsobenú Mesiacom a Meat Wave sa na nej vciťuje do kože iných ľudí a do šialenstva nášho moderného sveta. Je to rozmanitá a pekne jedovatá doska – prefíkaná satira, ktorá sa snaží priniesť jas do toho všetkého bláznenia, vtiahnuť do seba všetkých poslucháčov a spojiť ich tak, ako to dokáže len táto kapela.

Meat Wave (USA)

Lenka Dusilová & Baromantika (CZ)

Lenka Dusilová, šesťnásobná držiteľka výročných hudobných cien Anděl, nie je zvyknutá stagnovať a opakovať sa. Stal sa z nej mimoriadny úkaz českej hudobnej scény; z pozície rockovej a popovej hviezdy putuje k osobnému vyjadreniu, ktoré slobodne prijíma impulzy z najrôznejších štýlov a mimohudobných zážitkov.

Lenka Dusilová & Baromantika (CZ)

Mydy Rabycad (CZ)

Pred tromi rokmi sa traja kamaráti muzikanti vo veku okolo sedemnásť rokov, ktorých bavil život a muzika, rozhodli vybudovať si vlastný svet plný farebných tónov, tanečných rytmov a radosti z hudby. A tak klávesový a elektronický mág Nero scartch, suverénne swingujuci saxofonista a spevák Mikuláš Pejcha a znamenitý a spoľahlivý basista Jan Drábek založili kapelu. Každý nový vesmír potrebuje anjelov, preto vzápätí prizvali rusovlasú divu Žofiu Dařbujánovú, ktorej podmanivý hlas a čarovný zjav spoluuviedol kozmos zvaný Mydy Rabycad do pohybu. Zvuk, poznačený jazzovým Backgroundom muzikantov aj ich prirodzenou náklonnosťou k súčasnej elektronike, sa šťastne stretol s elektroswingovou vlnou.

Mydy Rabycad (CZ)

Panelisti

Barry Dickins

Ako spolumajiteľ agentúry International Talent Booking je Barry bezpochyby jednou zo živých legiend svetového hudobného priemyslu. Počas svojej viac ako 50-tich ročnej kariéry pracoval s Jimi Hendrixom, The Who, Otis Redding, The Kinks alebo Fleetwood Mac a je dodnes na samotnom vrchole hry ako dlhoročný agent Boba Dylana, Neila Younga, Paula Simona, Toma Pettyho, Jamiroquai alebo ZZ Top. Na roster jeho agentúry ITB je 200 umelcov od Adele cez Mumford & Sons, Aerosmith, Black Sabbath až po North Mississippi Allstars. Rodina Barryho Dickinse patria k aristokracii britského hudobného priemyslu: jeho otec Percy založil časopis New Musical Express a vymyslel princíp britskej hitparády, jeho brat Rob stál dlhé roky na čele Warner Music UK a jeho deti Jonathan a Lucy sú tiež aktívne na poli manažmentu a bookingu.

Serge Grimaux

Pôvodom z kanadského Montrealu, Serge prešiel za svoju viac ako 40-sať ročnú kariéru v hudobnom biznise mnohými rolami a nazbieral množstvo skúseností – usporadúval koncerty od Michaela Jacksona cez U2 až po The Rolling Stones, od Pink Floyd cez skupiny Metallica, Rammstein , Coldplay, Nirvana, Pearl Jam až po legendárneho Milesa Davisa. V roku 1992 založil v Prahe Ticketpro: prvú počítačovú ticketingovú sieť v strednej a východnej Európe.

Geoff Meal

Geoff Meal je výkonným riaditeľom jednej z najväčších svetových hudobných agentúr The Agency Group. K The Agency Group prišiel v roku 1992 po jednom roku strávenom ako booker v dnes už neexistujúcej Cloud Music Agency. Geoff zastupuje veľmi rozsiahly roster rôznorodých umelcov, medzi ktoré patrí napríklad Muse, Paramore, Billy Talent alebo Sum 41. Okrem toho je zodpovedný za celkový rozvoj londýnskeho tímu agentov The Agency Group.

Robert Porkert

Po páde komunizmu bol Robert jedným z prvých skutočných promotérov u nás. V roku 1993 založil agentúru Interconcerts, s ktorou priviezol také hviezdy, ako napríklad Rolling Stones, Red Hot Chilli Peppers, Coldplay, Metalliku, Madonnu alebo Stinga. V roku 2004 sa agentúra Interconcerts stala súčasťou značky Live Nation a spoločnosť bola premenovaná na Live Nation Czech Republic.

Ivan Milivojev

Ivan je jedným zo zakladateľov EXIT festivalu, ktorý funguje od roku 2000. Už od založenia zastáva v Exit Ivan funkciu programového riaditeľa a je členom predstavenstva, rozvíja koncepciu festivalu a stará sa o bezpečnosť a zdravie exitu. Ivan má pätnásť rokov festivalových skúseností s projektami ako Robbie Williams, RHCP, Franz Ferdinand, Madonna, The Chemical Brothers, Manu Chao, Gentleman, ZAZ, Cheikh Lo, The Prodigy, Warrior ‚s Dance Festival, Sea Dance Festival, Revolution festival a mnohými ďalšími, čo je určite dôkazom jeho profesionality a kvality. Od roku 2011 je Ivan Milivojev členom predstavenstva YOUrope.

Girts Majors

Začínal v litovskej Rige ako promotér doslova z ničoho. Dnes organizuje širokú škálu hudobných podujatí od klubov až po štadióny. Prevádzkuje prestížnu venue Palladium Riga s kapacitou 1600 miest. Je zakladateľom a promotérom najväčšieho hudobného festivalu v Pobaltí – Positivus Festivalu. Girts je bezpochyby jednou z najvýraznejších osobností hudobného priemyslu ktoré vzišli z prostredia bývalej „východnej“ Európy.

Dany Hassenstein

Vždy sa zaujímal o organizáciu rôznych akcií, čo ho v roku 2008 priviedlo až k Paléo Festivalu v Nyone, dlhé roky vypredanému najväčšiemu open air festivalu vo Švajčiarsku. Na konte má spoluprácu s prvou ligou hudobného biznisu: Depeche Mode, Neil Young, The Strokes, Jack Johnson, The Who, Sting, Björk, Nick Cave, Blur, Phoenix, Arctic Monkeys, P! Nk, Robert Plant, Ben Harper, Massive attack, The Cure, Manu Chao, REM, Franz Ferdinand, Moby, Placebo, The Prodigy alebo Tracy Chapman – to všetko sú mená, ktoré robia z Paléo Festivalu v Nyone jeden z najvýznamnejších európskych festivalov.

a ďaľší: David De Wever, Parag Bhandari, Bernhard Chapligin, Anthony Jouet, Emily Scoggins, Dionysis Tsonopoulos, Roman Strejček, Michal Kaščák, Julian Tremaud, Marek Nieslanik, Joe Schiavon, Philipp Jacob-Pahl, František Krajčírka, Vojtěch Otvoril, Jiří Suchánek, Michal Šamánek, Luděk Motyčka, Stanislav Baláž

Ceny Nouvelle Prague 2015

Cenami chce Nouvelle Prague vyzdvihnúť významné počiny alebo osobnosti, ktoré v uplynulom roku preukázali výrazný prínos pre rozvoj a obohatenie hudobne podnikateľskej komunity. Na výbere ocenených sa podieľa iba samotní príslušníci hudobnej scény, úplne zámerne sa nejedná o hon za hlasy verejnosti, ale o profesijný anketu profesionálov.

1) Venue roka
2) Počin roka
3) Osobnosť roka

Hlasovanie o Ceny Nouvelle Prague je umožnené všetkým majiteľom delegátskych pasov Nouvelle Prague v danom roku s výnimkou zamestnancov usporiadateľa, ktorí sa podieľajú na organizácii podujatia. Po registrácii na konferencii má každý delegát možnosť nominovať kohokoľvek na Ceny Nouvelle Prague.

Mapka:

venue-level0-cz

venue-level1-cz

 

Viac info: nouvelleprague.com

nouvelle-prague-2015-festival

Napísal: Michal Dzubina