Nové umelecké meno Stana Petrova je Stano Petrov

Kombinuj – spájaj. K tomu odkazuje Combain – názov nového albumu hudobníka Stana Petrova, ktorý ho spolu so sprievodnou kapelou Rocketband, pokrstí 29. 6 v Klube pod lampou – začiatok od 19:30. Krstným hosťom sa stane multiinštrumentalista Laco Lučenič.

Spevák, gitarista Stanislav Petrov je známy ako zakladajúci člen bratislavskej kapely Le Payaco. Po odchode zo skupiny s tvorbou pokračoval ako Pán Stanislav & Raketa. Pod svojim civilným menom teraz vydáva sólový album Combain, ktorý pokrstí 29. júna v bratislavskom Klube pod lampou.

Nahrávka vychádza pod názvom Combain, v čom je dvojznačnosť slov kombinuj – spájaj. A práve nové skladby postavené prevažne na gitarovom základe sa vyznačujú prepájaním rôznych žánrov od rocku, popu až po funkovú rytmiku. Rovnako v textovej rovine aj spájaním rôznych životných situácií. Chytľavé melódie obsahujú viaceré témy ako vzostup kapiel, medziľudské vzťahy, skrátka „rýmy čo ponachádzal po cestách“, ako spieva Stano Petrov v skladbe Lucky Pocket.

Pri každom svojom albume sa snažím, aby bol pestrý – aby každá pesnička mala svoj vlastný svet a svoju jedinečnú atmosféru. Niektoré kapely hrajú stále rovnaký štýl – ako napríklad AC/DC alebo Ramones. Ja sa to snažím robiť skôr ako Beatles alebo David Bowie – z každej piesne vytvoriť iný obraz, iný svet. Preto som hľadal rôzne farby zvukov aj na syntetizátore, snažil som sa vytvárať atmosféru pomocou perkusií a hľadal som vždy tú správnu spevácku polohu. Kombinoval som zvuky, kým mala pesnička tú správnu náladu,“ odpovedá Stano Petrov na otázku, aké hudobné elementy chcel skombinovať v jeho autorskom projekte.

S tým súvisí aj otázka, či plánoval týmto albumom odklon od toho, čo robil v kapele Pán Stanislav & Raketa: „Pri novom albume som sa snažil o lepší, bohatší zvuk a tak trochu som mal na zreteli aj to, aby spĺňal aj parametre rádiového vysielania. Tiež chcem, aby sa vedelo, že nie som fixovaný iba na rockovú hudbu. Baví ma tvoriť aj v štýle funky, kľudne aj latino – nemám v tomto žiadne hranice. Chcel som, aby to bolo hravé. Keď na to tak pozerám, prvý album bol viac alternatívnejší, teraz sú tie pesničky viac prístupné širšiemu publiku.“

Stano Petrov je autorom všetkých textov, pričom inšpiráciu k piesni „Vezmi ma so sebou“ mu bola báseň Krása zo zbierky Kvety zla od francúzskeho básnika Charlesa Baudelaira. Osobitým textom aj zo života nechýba nadhľad a humor. Celkovú energiu ešte podčiarkujú strhujúce koncerty, v ktorých kombinuje novú a starú tvorbu ako z predošlého albumu Amplión z projektu Pán Stanislav & Raketa.

Krst albumu sa uskutoční 29.6 o 19:30 v Klube pod Lampou. Krstným otcom bude nestor slovenskej populárnej hudby Laco Lučenič. Stano Petrov vysvetľuje toto pozvanie týmito slovami: „Laca Lučeniča uznávam ako hudobníka najmä preto, že ako producent zrealizoval zásadnú tvorbu Mekyho Žbirku. Okrem toho je to perfektný hráč na basgitaru a gitaru, štýlový performer a mimoriadne rozhľadený audiofil, s ktorým zdieľam spoločný obdiv k hudbe 60 tych rokov, ku kapelám ako The Kinks alebo Rolling Stones. S Lacom sme sa kedysi dávno stretli v jednej relácii v rádiu a keď som mu teraz poslal svoj nový album na vypočutie a cez SMS sa ho spýtal, či by prijal úlohu krstného otca, odpísal iba: „Jasné, pokrstíme..“

Na javisku bude Stana Petrova sprevádzať Rocketband v zostave: Matúš Kľúčik (gitara), Andrej Jeriga (basgitara), Patrik Simeonov (bicie nástroje).

Vstupenky na koncert: https://goout.net/sk/stano-petrov-and-rocketband-krst-albumu%2Blaco-lucenic/szfdyex/
Udalosť na FB: https://www.facebook.com/events/978979803808886  

Album je dostupný na streamovacích službách:
https://open.spotify.com/album/1TBlGoiT0kctlwQzrQZmmU
https://music.apple.com/us/album/combain/1749386013
https://www.deezer.com/sk/album/595222222

Informácie:
Stanislav Petrov Band – Combain
Hosťujúci hudobníci:
Matúš Kľúčik (gitara)
Jano Antal (basgitara)
Karol Havlovič (bicie nástroje)
Zvukoví majstri: Matej Turcer, Ján Machút, Boris Sodoma

TS