Novodobé výchovné koncerty s Banášovou, Jakabom, Kemkom, či Miezgom pre veľký úspech pokračujú aj tento rok!

Aj vážna hudba a literatúra dokáže zaujať mladých! Ukázal to unikátny kultúrno-vzdelávací projekt „Shakespeare-Prokofiev/ROMEO A JÚLIA“, ktorý pre veľký úspech pokračuje aj v tomto roku. Doteraz ho videlo vyše 6 tisíc študentov a ďalšie tisícky ho uvidia v marci a máji. Reakcie mladých ľudí boli nad očakávanie pozitívne. Slávnu Shakespearovu drámu v spojení s hudbou z rovnomennej Prokofievovej suity stredoškoláci prijali s nadšeným burácavým potleskom! Autori Anton Popovič a Adrian Rajter sú potešení odozvou. V jarnej časti čaro vážnej hudby a činoherného slova priblížia ďalším mladým ľuďom  Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab, Sáva Popovič, Martin Hronský, Marián Prevendarčík a študenti bratislavského konzervatória. Moderovať bude opäť Adela Banášová a Peter „Šarkan“ Novák.

Aj „vysoká“ kultúra je mládeži blízka, ak je podaná zrozumiteľným jazykom! Ukázal to jedinečný projekt Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je vlastne novým konceptom niekdajších  výchovných koncertov. Cyklus „Shakespeare-Prokofiev/ROMEO A JÚLIA“ minulý rok študentov natoľko zaujal, že pokračuje aj tento rok.

„Už ho videlo 6 tisíc stredoškolákov z Bratislavského kraja a teraz sa k nimi pridajú ďalšie tisíce. Reakcie študentov ma veľmi prekvapili. Ukázalo sa, že medzi hviezdy predstavenia študenti zaradili aj symfonický orchester. Teší ma to,“ vraví jeden z autorov projektu Adrian Rajter.

7

Sériu jarných koncertov organizátori otvoria v utorok 1. marca v koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Autormi projektu sú  skladateľ a dirigent Anton Popovič a muzikológ a dramaturg Adrian Rajter.

V súčasnosti, keď sa mladí stále menej dostávajú do priameho kontaktu s našim vzácnym kultúrno – civilizačným dedičstvom, je osobitne dôležité, aby sa ich obzor rozširoval aj o horizonty „nestarnúcej klasiky”. Od pádu komunizmu sa u nás už 26 rokov kladie dôraz na riešenie politických a ekonomických problémov, zatiaľ čo kultúra a vzdelávanie je tragicky v úzadí. Nie je to pre spoločnosť zdravé,“ dodal Anton Popovič

3

Študentom  na predstaveniach  prednesú  Shakespearovo dielo   známi herci ako Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab, Sáva Popovič, Martin Hronský, či Marián Prevendarčík a im vekovo blízki študenti bratislavského konzervatória. Hrané pasáže dopĺňa úžasná Prokofievova hudba v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča. Predstavením budú sprevádzať moderátori Adela Banášová, Peter „Šarkan“ Novák a Adrian Rajter.

„Na rozdiel od rozvinutých štátov Európskej únie na Slovensku dlhodobo absentuje systematická výchova mládeže k „vysokému umeniu. Ukázalo sa, že stačí vytvoriť príležitosť k stretnutiam mladých s činohrou a živou symfonickou hudbou a zaujme ich to. Týmto projektom chceme nadviazať na tradíciu vyspelých krajín a pripraviť študentom výnimočnú produkciu, ktorá môže umocniť ich záujem o tento druh umenia, patriaci k najvýznamnejším výdobytkom európskej kultúry,“ povedal Anton Popovič.

6

„Keď nás oslovil pán Popovič s týmto projektom, hneď nás to nadchlo. Uvedomili sme si, že kultúra môže mať aj edukatívny charakter. Tento projekt to do bodky spĺňa. Tešíme sa zo záujmu a z ohlasu študentov aj v tejto jarnej sezóne,“ uzavrel riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu Bratislavského samosprávneho kraja Roman Csabay.

Projekt pod záštitou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Centrom pre filantropiu. Partnermi sú Divadlo ASTORKA Korzo´90, Konzervatórium Bratislava, SND,  SOZA a EDULAB. Najbližšie predstavenia budú v Slovenskom rozhlase 1. marca, 2. marca a 3. mája.  Viac informácií nájdete na: https://www.regionbsk.sk/docDetail.aspx?docid=10060403&docType=ART&nid=33

Zdroj: PROPAGANDA HOUSE
Foto: AVE Agency