Nový album i celoslovenské turné. Speváčka Janais predstavuje svoje ILÚZIE.

Nikdy sa neštylizovala do alternatívnej podoby. Tvorí srdcom, výlučne skladby chytľavé pre ňu, jej kapelu a fanúšikov. „Voláme to zľahčene pop, no mne sa páčia obdobné melódie aj vo folkovejších či folklórnejších aranžmánoch. Hoci sa pieseň nestane hitom, predsa len môže byť chytľavá. Pokiaľ je hodnotná i textom, je to ono,“ usmieva sa speváčka Janais, ktorá už o pár dní vystúpi s najnovším repertoárom piesní z nového albumu ILÚZIE v rámci slovenského turné.

Počas série minuloročných vianočných koncertov Janais médiám prezradila, že práce na jej štvrtom albume ILÚZIE sú v plnom prúde a o pár mesiacov sa môžeme tešiť na jeho slávnostný krst i pripravované turné. Tak sa aj stalo a už koncom októbra sa umelkyňa spolu s kapelou predstaví v Prešove, Banskej Bystrici a Bratislave. Na blížiacich sa koncertoch zaspieva najnovšie skladby, ale tiež osvedčené hity a duet Blízko s Petrom Bažíkom.

Album vznikal tri roky

ILÚZIE ukazujú Janais v popovej polohe, ktorá je jej srdcu najbližšia. Janais netají, že z nového albumu má veľkú radosť. Ako prezradila, od vydania albumu EUFÓRIA uplynulo 5 rokov, Vianočná Janais vyšla koncom roka 2015, čo sú takmer tri roky: „Som rada, že sa nám konečne podarilo nový album pekne uceliť. Nájdete na ňom viacero piesní, ktoré už v éteri slovenských rádií rotovali ako single – Blízko, Hlavolam, Nad hladinou či moja najnovšia pieseň v angličtine Shoulder. Za zmienku stojí i pár úplných noviniek a najznámejší slovenský šansón Čerešne, ktorý do francúzskeho jazyka preložil pán Ivan Sakala,“ prezrádza na margo piesní z nového albumu ILÚZIE obľúbená interpretka. Touto cestou by som rada poďakovala všetkým, ktorí na albume spolupracovali, menovite: Peter Kothaj – gitary, Martin Šenc a Daniel Špiner – klávesy, Michal Šelep a Pavol Hvišč – basy, Stano Kociov – bicie a samozrejme Vlado „Randy“ Gnepa – aranžmány, zvuk a mix.“

Výber miest nie je náhodný

Čo sa výberu miest koncertov týka, väčšina kapiel krstí nové albumy v hlavnom meste a ani Janais nebola až doposiaľ výnimkou. Tentokrát sa rozhodla pre menšiu zmenu: „Turné k môjmu novému albumu ILÚZIE je klubové, intímnejšie v porovnaní s každoročným, vianočným. Zvyknem sa rozhodovať pocitovo a chcela som spojiť koncert so symbolickým krstom vo viacerých slovenských mestách. Prísť k fanúšikom na stredné aj východné Slovensko. Prešov som zvolila z dôvodu, že pochádzam z jeho okolia. Z Banskej Bystrice je zas môj manžel, manažér a gitarista v jednom. V Bratislave žijeme, takže výber daných miest bol jednoznačný,“ dodáva sympatická stálica slovenskej hudobnej scény. A na čo sa môžu fanúšikovia tešiť? Nechcem veľa prezrádzať, no zatiaľ aspoň niečo – v Bratislave pokrstí môj album kamarátka a herečka Lujza Garajová Schrameková. Hosťom bude i skvelý Peter Bažík, s ktorým si spoločne zaspievame duet Blízko.“

Predstaví sa v týchto mestách

Koniec roka bude, zdá sa, v kapele speváčky Janais mimoriadne rušný. Okrem avizovaných koncertov k slovenskému turné organizuje pre fanúšikov taktiež viacero vianočných vystúpení pod názvom Vianočná Janais 2018.  Kompletný zoznam vystúpení nájdete tu:

25.10. Prešov – Wave, 19:00
26.10. Banská Bystrica – Klub HaD, 19:00
27.10. Bratislava – V-klub, 19:00

Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal

Vianočná Janais 2018:
8.12. Olomouc
9.12. Košice, Kulturpark
12.12. Nitra, Synagóga
13.12. Bratislava, Slovenský rozhlas
14.12. Považská Bystrica, Vianočné trhy                                                            
20.12. Vranov nad Topľou, Estrádna sála                                                                  

Zdroj: Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production
Foto: archív Janais (album cover)