Nový album Nocadeň? Držiteľ Grammy aj spevákova dcéra!

Košická formácia Nocadeň vydá svoj siedmy štúdiový album Pozemskí astronauti 24.apríla. Zvukovo pôjde podľa členov skupiny o svieži a moderný album. Pracovali na ňom aj s dvojnásobným držiteľom Grammy Vladom Mellerom, ktorý sa postaral o výsledný zvuk nahrávky.

Celých sedem rokov museli fanúšikovia jednej z najvýraznejších slovenských kapiel Nocadeň čakať na novú kolekciu piesní. Zatiaľ štyri single Keď skončí táto noc, Bdiem či spím, Možno a najčerstvejšia V nás dovolili poslucháčom nahliadnuť do tajov pripravovanej novinky, ktorí ocenili každú jednu z nich. V štúdiu pracovali už tradične s Vladom „Randym“ Gnepom. Finálny zvuk zverili zvukovému majstrovi Vladovi Mellerovi, ktorý pracoval vo svojom štúdiu s takými velikánmi ako Red Hot Chili Peppers, Metallica, Linkin Park, Duran Duran, Muse, Kanye West a ďalšími.

Nocadeň 2015

To, že si skupina dala na pripravovanom albume Pozemskí astronauti záležať, potvrdzujú aj slová bubeníka Petra Gufroviča. „Fanúšikom ponúkame určite to najlepšie z nás. Snažili sme sa, aby to bol album moderný a zároveň, aby tam bolo aj niečo z klasickej gitarovej muziky. Pri nahrávaní sme dosť experimentovali, ale tak ako vždy, aj teraz ide najmä o silné texty a melódie.”

Začínajú Havranom

Novinka bude pozostávať celkovo z deviatich skladieb. Štyri z nich, ktoré fanúšikovia už dôverne poznajú, predstavila kapela zakaždým s tým, že to najlepšie ešte len príde. „Z nových pesničiek mám skutočne veľkú radosť. Na predchádzajúcom albume som spieval väčšinou v stredných a nízkych polohách, avšak na tomto novom sú skladby napísané trochu inak. Predstavím tam celý svoj spevácky register,“ prezrádza spevák Rasťo Kopina. Album otvára pesnička Havran, po ktorej nasledujú už známe Možno, V nás, Keď skončí táto noc. V druhej polovici albumu odznejú Ešte, Bdiem či spím, Skúsme, Bež a na záver Papierové kone.

Obal s dcérou

Grafická stránka albumov je pre Nocadeň rovnako dôležitá ako samotná hudba. Obaly ich nahrávok preto korešpondujú s významom piesní a ich estetikou. Na tom aktuálnom je zobrazená spevákova dcéra Nina.

Nocaden-Pozemski astronauti-obal

Zdroj: Edo Kopček
Foto: Jaro „Jaris“ Vaľko
Obal albumu: Ján Varchola