Nový film Davida Cronenberga na festivale Cinematik!

Medzinárodnému filmovému festivalu Cinematik sa na poslednú chvíľu, len dva týždne pred svojím začiatkom, podarilo do programu zaradiť dve novinky od dvoch legendárnych režisérov: v Cannes ocenené Mapy ku hviezdam Davida Cronenberga a Žiarlivosť Philippa Garrela. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra v Piešťanoch.

Film Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars) patril medzi najlepšie prijaté a najviac diskutované na tohtoročnom festivale v Cannes. Nakoniec bol aj ocenený, keď predstaviteľka hlavnej hrdinky Julianne Moore získala cenu pre najlepšiu herečku. Moore stvárňuje herečku, ktorá sa snaží získať rolu v remaku filmu, ktorý pred mnohými rokmi preslávil jej matku. Verí, že jej to pomôže vysporiadať sa s minulosťou a s matkou, ktorá ju týrala.

Cronenberg opäť ponúka divoký príbeh, tentokrát z prostredia Los Angeles a Hollywoodu. S čiernym humorom zobrazuje hollywoodsku rodinu, ktorej členovia sa ženú za slávou, idú si navzájom po krku a snažia sa zahnať nemilosrdných duchov vlastnej minulosti. Výsledkom je príbeh o dravej potrebe slávy a uznania v 21. storočí. Okrem Julianne Moore sa vo filme predstaví Mia Wasikowska, Robert Pattinson, alebo John Cusack.

Maps to the Stars

Keďže Mapy ku hviezdam sa nemohli hrať na žiadnom festivale do skončenia festivalu v Toronte, Cinematik ho bude premietať doslova prvý deň, keď je to možné – 15. septembra ako svoj úplne posledný film.

Philippe Garrel patrí medzi najvýraznejšie osobnosti generácie režisérov, ktorí nastúpili po francúzskej novej vlne. Svojimi neskorými filmami sa opäť vrátil do pozornosti festivalov a kritikov – aj vďaka spolupráci so svojim synom, hereckou hviezdou Louisom Garrelom. Aj u nás je známy najmä ich prvý spoločný film, autobiograficky ladení Pravidelní milenci (Les amants réguliers) o udalostiach z mája 1968.

Ich zatiaľ posledný spoločný film Žiarlivosť (La jalousie) vychádza taktiež z režisérových spomienok, tentokrát však na jeho otca, tiež známeho herca Maurica, ktorého stvárňuje práve Louis. Ide o jednoduchý príbeh o láske a nevere: asi tridsaťročný, životom pretĺkajúci sa herec opustí svoju rodinu a skúsi hľadať šťastie s novou ženou. Snaží sa pritom udržať si vzťah so svojou malou dcérou, no nie je to jednoduché. Film Žiarlivosť je uvádzaný v spolupráci s Francúzskym inštitútom.

cinematik

Zdroj: Cinematik