Nový film slovenskej režisérky bude súťažiť na festivale v Toronte.

Vďaka krátkometrážnemu filmu mladej režisérky Martiny Buchelovej si môže slovenská kinematografia pripísať na svoje konto ďalší medzinárodný úspech. Jej študentskú snímku Magic Moments zaradil do svojej súťažnej sekcie Medzinárodný filmový festival Toronto, ktorý začne v najväčšom kanadskom meste 7. septembra 2017. V jeho súťaži krátkometrážnych filmov bude Slovensko zastúpené celkom prvýkrát, spomedzi celovečerných filmov sa tam pred dvomi rokmi podarilo zažiariť snímke Eva Nová, ktorá získala Cenu filmovej kritiky FIPRESCI.

Prečo človek chodí na sídlisku po tráve? Aby stúpil do psieho hovna a mal šťastie. Martina Buchelová rozpráva príbeh dvoch sestier, ktoré majú šťastie, lebo majú jedna druhú. Sleduje deň v živote dievčat, ktorých rodičia čelia problémom so zabezpečením domácnosti, preto sa sestry prakticky vychovávajú samé. Na staršiu Dominiku začína situácia doliehať, no vďaka putu s malou sestrou Hanou si uvedomí, že to, na čom jej záleží najviac, už má.

„To, že film oslovil dramaturgov festivalu v Toronte je úplne skvelé. Robili sme ho hlavne tak, aby sme s ním boli spokojní my, tvorcovia. To, či bude zodpovedať festivalovému vkusu, nebolo také dôležité. Preto ma naozaj veľmi teší, že film zaujal taký, aký je. Je to pre nás pekné zadosťučinenie a hlavná vďaka za to patrí všetkým, ktorí na ňom pracovali a prispeli k jeho vytvoreniu,“ hovorí autorka, v súčasnosti študentka Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, v ktorej produkcii film vznikol. „Sú isté veci v živote, ktoré sú podľa mňa naozaj dôležité a o tých by som chcela v mojich filmoch hovoriť. Tými sú pre mňa určite láska, nádej a sloboda. A tiež hravosť, aby bola sranda!“

Častou témou Buchelovej filmov je nádej. Zameriava sa na portréty ľudí, ktorí sa v boji s každodennými problémami pokúšajú zachovať si ľudskosť. Jej predchádzajúce diela zarezonovali na viacerých medzinárodných festivaloch, v roku 2015 ju dokonca Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary zaradil vo svojom programe Future Frames medzi desiatku mladých filmových tvorcov, ktorých sa oplatí sledovať.

Torontský festival patrí medzi najväčšie filmové podujatia sveta a každoročne ho navštevuje takmer pol milióna divákov. Film Magic Moments bude v sekcii Short Cuts súťažiť ako jeden z 35 krátkometrážnych titulov z celého sveta, víťaza spomedzi nich vyberie trojčlenná porota. 42. ročník festivalu sa bude konať v dňoch 7. – 17. septembra 2017.

Oficiálny zoznam filmov sekcie Short Cuts na webstránke festivalu: www.tiff.net/tiff/films.html?series=Short-Cuts

Magic Moments
Krajina pôvodu: Slovenská republika
Rok výroby: 2016
Minutáž: 20 min.
Producent: Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení
Réžia: Martina Buchelová
Scenár: Martina Buchelová, Marína Mĺkva
Kamera: Radka Šišuláková
Zvuk: Ivan Ďurkech
Strih: Dušan Varmeďa
Produkcia: Erika Paulinská, Monika Lošťáková
Hudba: Herzog Herzog
Hrajú: Michaela Kostková, Mia Sofia Arpášová, Ján Pavúr, Zvonko Lakčević, Sára Miklášová, Erika Havasi, Michal Režný

Martina Buchelová

Narodila sa v Rimavskej Sobote a štúdium filmovej a televíznej réžie na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení začala po absolvovaní bakalárskeho stupňa štúdia kulturológie na Univerzite Komenského. V súčasnosti je študentkou piateho ročníka na magisterskom stupni štúdia, rok strávila študijným pobytom na pražskej FAMU. Je autorkou viacerých krátkometrážnych hraných i dokumentárnych filmov, jej snímku Zelená vlna s úspechom uviedlo viacero slovenských i zahraničných filmových festivalov (Art Film Fest Trenčianske Teplice/Trenčín, Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary, Canberra Short Film Festival, Festival českých a slovenských filmov v Austrálii a ďalšie). V súťažnej sekcii Short Cuts tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu v Toronte bude mať tento rok svetovú premiéru jej najnovší film Magic Moments.

Výber z filmov Martiny Buchelovej: vimeo.com/user6669789

Zdroj: Peter Gašparík