NOVÝ FILM ŠVANKMAJERA: PO SVETOVEJ PREMIÉRE V ROTTERDAME OTVORÍ MFFK FEBIOFEST 2018!

Legendárny umelec, ktorý svojou celoživotnou tvorbou ovplyvnil Tima Burtona či Davida Lyncha, jeden z najstarších stále tvoriacich filmárov sveta, ikona surrealizmu, 83-ročný český režisér a animátor Jan Švankmajer prichádza s novým, a podľa vlastných slov, aj so svojím posledným filmom. Po siedmich rokoch práce uvedie HMYZ vo svetovej premiére na prestížnom festivale v Rotterdame už 27. januára 2018, v sekcii Deep Focus: Signature, ktorá uvádza výhradne diela remonovaných tvorcov.

A po svetovej premiére svojou animovano-hranou čiernou komédiou v exkluzívnej slovenskej premiére osobne otvorí jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 15. do 21. marca 2018. HMYZ následne vstúpi do slovenských kín.

„Sme veľmi potešení, že to bude práve nový film Jana Švankmajera, čo za jeho osobnej účasti otvorí MFFK Febiofest. Predošlé snímky tohto výnimočného režiséra totiž ukázali, že má veľmi silné publikum práve medzi náročnými divákmi filmových klubov na Slovensku. Veríme, že práve Febiofest pomôže HMYZU otvoriť dvere do všetkých kín, kde už netrpezlivo čakajú na nové Švankmajerovo dielo,” povedala Ľubica Orechovská zo slovenskej spoločnosti PubRes, ktorá ako koproducent spolu s českým producentom ATHANOR vyrobili film. K jeho vzniku prispelo 300-tisíc dolármi prostredníctvom crowdfundingovej kampane vyše 2700 Švankmajerových fanúšikov z celého sveta.

Krčma v malom meste. Je zavreté, stoličky sú prevrátené na stoloch. Na vešiaku visia hmyzie šaty: sukienky z krepového papieru, kartónové motýlie krídelka, pestro pomaľované aj čierne lesklé panciere chrobákov. Divadelní ochotníci skúšajú hru bratov Čapkovcov Zo života hmyzu. Režisér – Cvrček zrazu ubije pána Václava, milenca svojej ženy. Pán Kopřiva, hrajúci Parazita za zožerie slečnu Jitku – Larvičku. A pánovi Borovičkovi sa podarí prevtelenie do chrobáka tak presvedčivo, že nadobro opustí svoju ľudskú podobu. Hmyz sa chová ako ľudia a ľudia ako hmyz. A životy obecných divadelníkov sa začínajú prelínať s osudmi ich divadelných postáv.

V hlavných hereckých úlohách a objavia Jan Budař, Jiří Lábus a Kamila Magálová.

Bratia Čapkovci napísali divadelnú hru Zo života hmyzu v roku 1924. V tej dobe ešte svet nechyroval ani o fašizme, ani o stalinizme. „Hra teda nemala byť politickou satirou. Je to mizantropická hra. A jej duch je aktuálny stále. O to sa postaral koristnícky charakter novodobej civilizácie. V našom filme však táto hra tvorí len pozadie vlastného príbehu. Ale môj scenár túto mizantropiu prehlbuje, tak, ako sa prehlbuje podobnosť človeka s hmyzom a podobnosť tejto civilizácie s mraveniskom,“ povedal Jan Švankmajer. „Nejde nám však o „politický“ film, ale o film imaginatívny, ktorý ponúka množstvo možných interpretácií. Imaginácia je totiž pre nás stále onou „kráľovnou ľudských schopností“,“ dodal filmový tvorca a výtvarník, ktorý je pojmom nielen v krajinách bývalého Československa, ale na celom svete.

HMYZ vznikol s podporou Státního fondu kinematografie, Audiovizuálneho fondu Slovenskej republiky, MEDIA – Kreatívna Európa a EURIMAGES.

Viac info o filme:  www.pubres.sk/hmyz/

Námet a scenár: Jan Švankmajer
Réžia: Jan Švankmajer
Kamera: Jan Růžička, Adam Oľha
Výtvarníci: Jan Švankmajer, Václav Švankmajer
Kostýmy: Veronika Hrubá
Masky: Tereza Prachařová
Strih: Jan Daňhel
Zvuk: Ivo Špalj
Producent (ATHANOR, CZ): Jaromír Kallista
Koproducentky (PubRes, SK): Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská

Účinkujú: Kamila  MAGÁLOVÁ, Ivana  UHLÍŘOVÁ, Jan  BUDAŘ, Jaromír  DULAVA, Jiří  LÁBUS,
Norbert  LICHÝ a ďaľší

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

www.febiofest.sk
www.facebook.com/Febiofest.sk/
https://www.instagram.com/febiofest_sk/

Zdroj: Febiofest