Nový román Silvie Bystričanovej „Tri dni do raja“ nás zavedie do divadelného prostredia!

Spisovateľka Silvia Bystričanová vydala novú knihu s názvom „Tri dni do raja“. Čitateľom približuje prostredie divadla, ktoré je autorke blízke aj vďaka priateľstvu s herečkami Szidi Tobias a Luciou Siposovou. Názov knihy symbolizuje cestu, kde sa cieľom stáva pokojná myseľ a láskyplnosť.

Intímny portrét hlavnej hrdinky na pozadí ľúbostného príbehu odkrýva pocity žien dvoch generácii a chce čitateľov presvedčiť o existencii skutočného priateľstva. Silvia Bystričanová je žena so silným príbehom, ktorá prežila klinickú smrť. Jej texty sú aj preto mimoriadne pôsobivé, a taký je aj jej v poradí piaty román „Tri dni do raja“. 

Láska, priateľstvo, umenie, aj vyrovnávanie sa s neľahkými životnými situáciami. Nový román Silvie Bystričanovej opäť ponúka príbeh, ktorý čitateľa donúti zamyslieť sa. Prostredie divadla je pre čitateľa atraktívne, avšak autorka si ho nezvolila prvoplánovo, ale vybrala si ho ako mikrosvet ľudí s komplikovanou osobnosťou.

„Je to román inšpirovaný ľuďmi s krehkou dušou a s krásnym vnímaním sveta, ktorí sú pre mňa bezodnou inšpiráciou. Niektoré moje kamarátky sú mi blízke tak, akoby sme sa poznali odjakživa. Rozprávame sa spolu o živote, o umení, o divadle, v ktorom trávia veľa času. Inšpirujú ma svojou schopnosťou donekonečna skúšať seba samého v rôznych podobách. Inšpirujú ma pracovitosťou, ale aj vzácnou komplikovanosťou, ktorú sa snažím pochopiť,“ vyznala sa Silvia Bystričanová.

Hlavnou hrdinkou románu je herečka Valentína, ktorej zasiahnu do života tri výnimočné ženy – slepá sestra Eny, starnúca divadelná diva Dalma a tajuplná herečka Honora. Zbližujú sa a vzďaľujú, aby sa naučili to najdôležitejšie – mať rád. Podobne ako predošlé autorkine knihy aj táto je o bezvýhradnej láske k človeku.

„Kniha „Tri dni do raja“ vznikla aj z úcty k priateľstvu, ktoré je často viac ako rodinné väzby. Po prečítaní knihy možno čitateľky zistia, že sesterstvo nie je len slovo a priateľstvo si treba zaslúžiť. Možno aj niečím takým vzácnym, ako je odpúšťanie,vysvetľuje Silvia Bystričanová.

Obľúbená autorka, ktorej knihy čitatelia často označujú za motivačnú beletriu,  má silný životný príbeh. Prežila klinickú smrť a aj tento zážitok jej pomohol zmeniť život. Pôvodným povolaním učiteľka sa tak začala venovať tomu, po čom vždy túžila. „Vždy som chcela písať, no na pár rokov sa myšlienka na písanie vytratila vplyvom získaných stereotypov  a rodinných tradícii. Hraničná situácia, akou je dotyk smrti, mi ju však pripomenula a pomohla nájsť samu seba. Získala som možnosť prečítať si vlastný scenár. Moja cesta k písaniu je dobrým námetom na knihu, ktorú nikdy nenapíšem. Niektoré príbehy sa musia stať, aby sme im uverili a niektoré sú tak neuveriteľné, že o nich nemožno písať,“ uzavrela Silvia Bystričanová.

Silvia Bystričanová žije a tvorí v Detve. Debutovala románom „Každý deň má niekto narodeniny“. „Tri dni do raja“ je v poradí jej piatym románom. Všetky vyšli vo Vydavateľstve SLOVART.

Zdroj: TS