O víťazovi ocenenia ESPRIT za rok 2014 je už rozhodnuté.

Odborná porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu na Slovensku už vybrala víťaza za najlepší jazzový album roka.

Slávnostný večer s odovzdaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla 2015 v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu o 19:00 hod a bude sprevádzaný živým trojkoncertom nominovaných interpretov.

Slávnostná ceremónia je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day pod záštitou UNESCO. Spolu s ďalšími krajinami sveta tak 30. apríla v medzinárodný deň jazzu vzdá hold tomuto žánru aj Slovensko.

1_albumy_esprit_2014

Počas večera v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu vystúpia:

BRATISLAVA HOT SERENADERS – Patrí medzi svetovú špičku v autentickom podaní jazzovej hudby 20. a 30. rokov. Ich interpretácie skladieb medzivojnového obdobia prinášajú atmosféru optimizmu a hravosti.

JURAJ GRIGLÁK & COMPANY – Skladby z nového albumu, ktoré zaznejú aj na koncerte, podvedome čerpajú z rôznych žánrových polôh ako klasická hudba, jazz, funk, či folklór a sú nakoniec pretavené do jedinečného a originálneho fusion. 

ERIK ROTHENSTEIN BAND – Baritón saxofonista Erik Rothenstein prináša v najnovšom koncertnom programe spojenie hudby latina a jazzu. Ponúka tak dva rozdielne zvukové prístupy spojené v zaujímavý a živý celok. 

Za svoj obľúbený album môže hlasovať aj verejnosť a to do 15. apríla 2015 prostredníctvom webstránky jazz.sk, kde sú uverejnené všetky profily dvanástich nominovaných.

Cenu verejnosti každoročne predstavuje originálna karikatúra víťaza od ilustrátora Michala Kečkeša, ktorý sa venuje digitálnej maľbe.

Dvanásť z jeho karikatúr známych jazzmanov bude vystavených aj v priestoroch Slovenského rozhlasu a budú si ju tak môcť prezrieť aj návštevníci slávnostného večera cien ESPRIT.

Soska ceny Esprit 2014_@Gordana Turuk

Na udeľovanie cien spolu s trojkoncertom si je možné v predpredaji zakúpiť vstupenky za 10 eur, cena na mieste v prípade voľných kapacít bude 12 eur. Koncerty kapiel budú naživo prenášané na rádiu Devín a sprevádzať večerom bude jeden z jeho moderátorov – Ján Sklenár.

Priaznivci jazzu by si nemali nechať ujsť tento večer, ktorý vyjadruje uznanie tvorcom a interprétom tohto žánru na Slovensku. Program predstaví to najlepšie čo na slovenskej scéne za posledný rok vzniklo a zároveň dáva možnosť na stretnutie s komunitou hudobníkov a zhodnotenie predchádzajúceho roka.

Vyhlásenie cien sa uskutoční 30. apríla 2015 v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu o 19:00 hod.

Hlavným partnerom podujatia je spoločnosť Porsche Inter Auto Slovakia, ďalšími partnermi Hudobné centrum, SOZA, Hudobný fond, Euboia a Rádio Devín.

Zdroj: Jazz.sk