O zrode extrémizmu aj o dobách komunizmu rozpovedia na Divadelnej Nitre slovenské inscenácie.

O osude manželky neoblomného marxistu a o hlbokom komunizme, o žene, ktorá tyranizovala susedov a o rodiacom sa extrémizme, o pôžitkárskych tridsiatnikoch a  súčasnom európskom konzume, ale aj o malomeštiackej identite a o Slovensku porozprávajú divákom 25. jubilejného ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 23. septembra do 28. septembra 2016, tvorcovia slovenských inscenácií.

V hlavnom programe je ich päť a vybrala ich teatrologička Dáša Čiripová, ktorú si Divadelná Nitra tento rok zvolila za kurátorku slovenského programu. Počas roka si pozrela 50 diel a pri výbere rešpektovala provokatívnu tému jubilejného aktuálneho ročníka festivalu: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

Do festivalového hlavného programu sa dostali inscenácie VTEDY V BRATISLAVE zo Slovenského komorného divadla Martin, JAMA DERAVÁ Divadla Astorka Korzo´90, OPERNBALL Petry Fornayovej, SOLO LAMENTOSO Slávy Daubnerovej a z dielne domovského Divadla Andreja Bagara v Nitre sa predstaví HAMLET JE MŔTVY – FAUST JE HLADNÝ.

„Výber nebol jednoduchý. Mojím hlavným kritériom sa stala spoločenská výpoveď a humánny odkaz pre jedinca žijúceho v súčasnosti. Mnohé inscenácie spĺňali síce estetické kritériá, ale v zámere v mnohom zaostávali za formálne menej dokonalými titulmi, ktoré majú snahu reflektovať a kriticky upozorňovať na javy v súčasnej spoločnosti. Opäť som sa stretla so skutočnosťou, ktorá sa v slovenskom divadle už historicky opakuje, že nezávislé divadlá, ktoré často bojujú o svoju existenciu, sa nevyhýbajú aktuálnej reflexii doby a ľudí v nej žijúcich,“ vysvetlila Dáša Čiripová.

JAMA DERAVA

Slovenské komorné divadlo z Martina prinesie na nitriansku festivalovú scénu dramatizáciu autobiografického románu VTEDY V BRATISLAVE, ktorý sa v čase svojho vydania na Slovensku, v roku 2007, stal Knihou roka. Osud židovskej intelektuálky a niekdajšej marxistky Žo Langerovej, ktorej život bol nezmazateľne ovplyvnený hlbokým komunizmom 50. rokov, jedinečne stvárňuje Jana Oľhová. Nesentimentálne spomienky na spolužitie so slovenským ľavicovým intelektuálom Oskarom Langerom, ktorý sa stal jedným z kľúčových svedkov vo vykonštruovanom procese so Slánským a za to dostal 22 rokov väzenia, sa v réžii Patrika Lančariča stávajú apelom pre súčasnú sfanatizovanú spoločnosť a varujú pred hroziacim nebezpečenstvom akýchkoľvek ideológií. „Dodnes ma fascinuje jej zvláštna ženská sila. Autorka bola dvakrát na pokraji absolútneho psychického zrútenia, na hranici života a smrti. V nepriazni osudu a v ponížení si však dokázala udržať ľudskosť, hrdosť a vieru v lepší zajtrajšok, nádej,“ popísal Patrik Lančarič. Autorom dramatizácie je Peter Pavlac, ktorý román preniesol na javisko ako spoveď Žo Langerovej pred svojou dcérou prostredníctvom ich rozhovoru. Toto dielo voľne nadväzuje na Pavlacovu predošlú dramatizáciu pre inscenáciu Martinčanov SEDEM DNÍ DO POHREBU, ktorá zožala na Divadelnej Nitre 2012 mimoriadny úspech a stala sa inscenáciou roka.

Divadlo Astorka Korzo ´90 príde do Nitry s autorským dielom Michala Vajdičku JAMA DERAVÁ. Pod jeho vedením sa Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Zuzana Konečná, Rebeka Poláková, Boris Farkaš, Ady Hajdu, Marián Labuda ml., Marián Miezga, Juraj Kemka, Róbert Jakab a Lukáš Latinák budú na scéne pýtať okrem iného: Slovensko… aká je tá naša krajina? Aký je typický Slovák a aká je typická Slovenka? Je u nás bezpečne? Ako to vyzerá na našich úradoch? Vieme sa dovolať spravodlivosti? A teda, ako sa nám žije na Slovensku?“ Inscenácia vychádza z reálnych štatistík, prieskumov verejnej mienky, sčítania ľudu a novinových článkov. „Vďaka stavu našej ekonomiky, politickej kultúry, morálky, smerovania našej spoločnosti, podávame prostredníctvom skečov sarkastický obraz o Slovensku,“ vysvetlil Michal Vajdička. A sled krátkych sekvencií o našom národe je smiešny, veselý, smutný, trpký.

Z repertoárových divadiel sa na Divadelnej Nitre predstaví už tradične domovské Divadlo Andreja Bagara v Nitre s inscenáciou HAMLET JE MŔTVY – FAUST JE HLADNÝ v réžii Svetozára Sprušanského a Braňa Holička. Dva texty súčasného svetoznámeho rakúskeho autora Ewalda Palmetshofera v réžii dvoch odlišných režisérskych osobností kriticky zachytávajú existenciu súčasných tridsiatnikov. Postupné odkrývanie pokrivených vzťahov a uzavretosti členov jednej rodiny v bludnom kruhu vystrieda skupina priateľov a odhaľovanie ich súkromia plného povrchnosti, zapredávania sa diablovi pre pôžitok a rozkoš. Inscenácia hosťovala na divadelných festivaloch na Slovensku a má viaceré pozvania do zahraničia.

Z nezávislej slovenskej scény budú na Divadelnej Nitre 2016 hosťovať aj dve výnimočné tvorkyne a performerky s ich novými inscenáciami.

Sláva Daubnerová, ktorá je jedinečnou osobnosťou v slovenskom divadle – autorkou, režisérkou, herečkou, performerkou, experimentátorkou a svojimi dielami posúva zaužívané konvencie, prinesie SOLO LAMENTOSO. Inšpirovala sa skutočným príbehom ženy, ktorá proti susedom bojovala hlasným púšťaním jednej a tej istej árie Placida Dominga celých 14 rokov. „Spievajúci dom“, ktorý vzbudil záujem médií, turistov a rozhorčenosť Štúrovčanov, použila Sláva Daubnerová vo svojom sólovom predstavení, aby divákovi položila otázky o hraniciach ľudskosti, fungovania človeka – outsidera a o možnom zrode extrémizmu.

Petra Fornayová, jedna z popredných predstaviteliek súčasného tanca na Slovensku, sa festivalovému publiku predstaví s inscenáciou OPERNBALL. Hlavnou inšpiráciou sa stal slávny bál Viedenskej štátnej opery, ktorý performerka použila ako metaforu uzavretého systému, spoločnosti, ktorá vyznáva istú zvláštnu hierarchiu a zvláštne hodnoty. Cez prepojenie video-artu, tanca i poézie sa na javisku bude pýtať, čo znamená žiť, pracovať, tvoriť mimo systému alebo naopak v systéme, ktorý daná spoločnosť ponúka. Kladie tak otázku o zmysle umenia a nepriamo sa dotýka i zmyslu ľudskej existencie a jej podstaty.

Na Divadelnej Nitre 2016 sa predstaví ešte jedna slovenská inscenácia, a to v rámci Festivalu Plus. Divácky obľúbené, pôvodom nitrianske, Teatro Tatro opäť rozloží svoje cirkusové šapitó na námestí pred Divadlom Andreja Bagara. Tentoraz pozve divákov do jedinečného magického sveta inscenácie Ondreja Spišáka CIRKUS CHARMS, ktorá mala premiéru len nedávno, v polovici júla 2016. Teatro Tatro patrí k fenoménom v slovenskom divadle – keď hralo na Divadelnej Nitre naposledy, v roku 2014 inscenáciu MAJSTER A MARGARÉTA, jeho tri predstavenia boli vypredané ako prvé z programu. Teraz divákom naservíruje veľkolepý rodinný cirkus pre malých aj veľkých: v nezabudnuteľnej atmosfére cirkusového šapitó uvidíme balerínu na lane, parterových akrobatov, jazdu na koni, veselých klaunov i hadiu ženu – a to všetko v duchu surreálnej a absurdnej poetiky veľkého ruského básnika Daniila Charmsa.

Vstupenky na všetky predstavenia hlavného programu si možno kúpiť už od 1. augusta online prostredníctvom internetového portálu www.predpredaj.sk v sekcii Divadlo na odkaze: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/7503/divadelna-nitra-2016. Pokladnica bude otvorená od 2. septembra každý pracovný deň od 14.00 do 17.00 v Divadle Andreja Bagara v Nitre (hlavný vstup z námestia).

Hlavný festivalový program spolu ponúkne 11 inscenácií, z toho šesť zahraničných diel uznávaných tvorcov z Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švédska/Iraku a Ukrajiny.

Kompletný program Divadelnej Nitry 2016 nájdete tu: https://www.nitrafest.sk/domov/program-2016/hlavny-program-2016/
Všetky informácie o vstupenkách nájdete na www.nitrafest.sk.
Všetky aktuálne informácie nájdete na: www.nitrafest.skwww.facebook.com/divadelna.nitra

Zdroj: Asociácia Divadelná Nitra