Očakávaný nový album Andyho Beleja je na svete. Na turné ide s triom mladého Petra Lipu!

Prešovský spevák a skladateľ Andy Belej vyráža s novinkou Dreams & Ideas na turné. Sprevádzať ho budú výborní muzikanti. Peter Lipa Jr. Trio predstaví spoločne so spevákom jeho najnovší počin naživo na trinástich koncertoch.

Andy Belej je mimo územia východného Slovenska menej známy medzi verejnosťou, každopádne jeho nový album potešil muzikantskú obec, ktorá ho dôverne pozná. Novinku Dreams & Ideas prináša po dvoch rokoch od debutovej platne Lonely a na živých koncertoch doplní repertoár aj staršími piesňami.

Andy Belej

„Druhý album je oproti tomu prvému odlišný vo viacerých aspektoch.  Je akustický, obohatený o sláčikové kvarteto a viac osobný. Podarilo sa nám v štúdiu nahrať album s pesničkami, ktoré oscilujú medzi jazzom až jemným, nevtieravým popom. Je to pestrá nahrávka, ktorú sme naozaj nahrali na jeden pokus,“ spomína na chvíle v štúdiu Andy Belej. Svoje piesne nahral s Danom Špinerom (klavír – Katka Koščová, Andrej Šeban), Rasťom Uhríkom (kontrabas –  Vertigo, Katka Koščová), Danom Šoltisom (bicie – Vertigo), Ferom Benešom (perkusie), Jánom Chalupom (bicie), Pavlom Jeňom (trúbka). Vokály naspievala huslistka Zuzana Oráčová a sláčikové aranžmány pre neho napísal Adrián Harvan.

Na turné však vyráža s úplne inou partiou muzikantov. „Keďže sú to všetko plne vyťažení muzikanti, nedokázali sme zladiť naše termíny. Na turné idem s triom Petra Lipu ml. v obsadení Peter Lipa Jr. klavír, Michal Šimko basová gitara a Michal Fedor bicie.“
Samotný repertoár nacvičila kapela na skúškach v Bratislave za dva dni. „Bolo to namáhavé, ale podarilo sa nám vyskladať vyvážený program z nových aj starších vecí a už sa tešíme na živé hranie.“ 

Andy Belej je spevák, skladateľ a klavirista. V roku 2012 vydal vo vydavateľstve Hevhetia svoj debutový album Lonely a v  týchto dňoch vychádza jeho druhý album Dreams & Ideas. Predstaví a pokrstí ho na prešovskom koncerte v Road Cafe pri Harley-Davidson Prešov, na ktorom sa k Andymu a Peter Lipa Jr. Trio pridajú aj hostia Pavol Jeňo na trúbke a huslistka Zuzana Oráčová.

Termíny koncertov Dreams & Ideas:
12.12. Banská Štiavnica – Archanjel Caffe Bar
13.12. Považská Bystrica – Klub Umelci B2
14.12. Bratislava – Rustique
17.12. Tatranská Lomnica – Switch Club
18.12. Košice – Caffe & Bar Smelly Cat
19.12. Michalovce – Caffe Barrique
20.12. Prešov – Road Cafe, Harley-Davidson Prešov

harley_big

Zdroj: Edo Kopček, PR manažér turné