Ocenený film Masaryk príde do slovenských kín už dnes!

Film Masaryk vstupuje 23. marca do slovenských kín. Ide o premiéru filmu v už tretej krajine. Slovensko prichádza na rad po februárovej svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale a po marcovej premiére filmu v českých kinách, kde za necelý mesiac snímku vzhliadlo viac ako sto tisíc divákov. 

TS: MASARYK
Foto: Patrik Ratajský

Snímka ocenená rekordnými dvanástimi oceneniami Český lev vstúpi od zajtra do širokej celoslovenskej kinodistribúcie. Delegácia tvorcov na čele s režisérom Juliusom Ševčíkom, hercom Karlom Rodenom a producentom Rudolfom Biermannom pricestovala minulý týždeň do Bratislavy, aby film osobne predstavila zástupcom slovenských médií a filmovým kritikom.

Ako prezradil režisér Julius Ševčík na bratislavskej tlačovej konferencii„Prvý nápad natočiť príbeh o Janovi Masarykovi prišiel zhruba pred piatimi rokmi.“ Hoci sa scenár postupom času vyvíjal, od začiatku bolo jasné, že snímka sa bude venovať životu Jana Masaryka s dôrazom na obdobie pred vypuknutím druhej svetovej vojny, kedy sa musel známy česko-slovenský diplomat vyrovnať s najnáročnejšou krízou svojej politickej kariéry.

Na tlačovej konferencii zhodnotil nakrúcanie historickej drámy i hlavný protagonista Karel Roden: „Bola to veľmi pekná práca, všetci boli veľmi príjemní. Nebolo to úplne jednoduché, ale scenár bol krásny, mal som možnosť hrať v angličtine, to bolo tiež príjemné, tá postava bola veľmi pekne napísaná.“ 

Film sa odohráva paralelne v niekoľkých časových i tematických rovinách. Masaryk sa po Mníchove ukrýva v ústraní psychiatrickej liečebne v New Jersey, kde sa snaží vyrovnať so svojím politickým zlyhaním. V ukážke vidno  špeciálne návleky na vane, ktoré mali pacientovi zabrániť, aby si ublížil. Plachty na vane sa museli nechávať špeciálne šiť. 

Masarykovým terapeutom je dr. Stein. „V tej dobe bol nemecký lekár politicky nevyspytateľný,“ opisuje komplikovaný vzťah Masaryka a lekára herec Hanns Zischler. „Dr. Stein sa nijako nesnaží byť zdieľny ohľadne svojej osobnej situácie. Jeho plachosť a ochrana seba samého má za následok zaujímavý vzťah medzi nimi.“ V priebehu filmu sa  tento vzťah mení a vyvíja. „Myslím, že jeden zo zaujímavých momentov v scenári je práve ich osobný vzťah, ktorý sa prejaví v správny čas, keď už nie sú iba pacient a doktor. V niektorých ohľadoch sa skutočne zblížia, i keď bez toho, aby sa stali priateľmi. Môžu sa ale jeden na druhého spoľahnúť.  Takže nastáva také tiché porozumenie v životnej situácii týchto pánov. A ak dokážete porozumieť niekomu, kto je v ťažkej politickej a psychickej situácii, dokážete porozumieť takmer všetkému. To sa môže hodiť,“ hovorí herec Hanns Zischler, ktorý bol za rolu dr. Steina nominovaný na Českého leva. Nemecký herec a spisovateľ, ktorý má skúsenosti i s hollywoodskými produkciami a točil napríklad i so Stevenom Spielbergom, pozná veľmi dobre Prahu, ktorú navštevoval od 70. rokov a tiež českú históriu, takže osobnosti masarykovského rodu mu boli dôverne známe.

Česko-slovenský film Masaryk vznikol v produkcii spoločnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentom filmu je Česká televize, RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podporili: Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Distribútorom filmu  Masaryk v ČR je spoločnosť Bioscop, na Slovensku spoločnosť Garfield Film.

Zdroj: Adriána Čahojová / Garfield Film