OCEŇOVANÁ DRÁMA MOONLIGHT MIERI DO SLOVENSKÝCH KÍN!

Viac ako 160 cien z celého sveta vrátané Zlatého glóbusu a až 8 oscarových nominácií. Hit z amerických kín, dráma MOONLIGHT Barryho Jenkinsa, oslnila kritikov po celom svete. Od štvrtka 23. februára si ho vďaka Asociácii slovenských filmových klubov budú môcť v programe kín nájsť aj slovenskí diváci.

Nadčasový príbeh o dospievaní a hľadaní samého seba. Zasadený do drsných kulís okrajových štvrtí Miami, snímka MOONLIGHT rozpráva o Chironovi, mladom chlapcovi, ktorý bojuje o svoje miesto v prostredí, v ktorom často rozhoduje právo silnejšieho, zatiaľ čo jeho vnútorný svet sa plní láskou, bolesťou aj túžbou. Film režiséra Barryho Jenkinsa zachytáva univerzálnu tému priateľstva a sexuálnej identity v troch rôznych životných etapách od detstva až po dospelosť. Je zároveň portrétom mladého človeka, súčasných amerických predmestí aj nepostrehnuteľných síl, ktoré formujú ľudské životy.

Nekonvenčný spôsob rozprávania, vynaliezavá vizuálna zložka a mimoriadne herecké výkony vyniesli snímke Zlatý glóbus za najlepší film (drámu). Neobišli ho ani nominácie na cennú zlatú sošku. Oscara môže získať až v ôsmich kategóriách – najlepší film, najlepší herec vo vedľajšej úlohe, najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, najlepšia réžia, najlepšia kamera, najlepší strih, najlepšia originálna hudba a najlepší adaptovaný scenár. Ktoré z nominácií premení sa dozvieme v noci z nedele na pondelok. Film bol do kín zaradený od štvrtka 23. februára, aby mali diváci možnosť pozrieť si ho na veľkom plátne ešte pred slávnostným odovzdávaním.

Scenár filmu vznikol podľa divadelnej hry Tarella Alvina McCraneyho In Moonlight Black Boys Look Blue. Režisér Barry Jenkins sám vyrastal v neslávnej štvrti Liberty City v Miami, a práve to bolo pri tejto hre pre neho kľúčovým. Sám sa teda pustil aj do scenáru filmu „ Tarell nazýva Miami ´nádherná nočná mora´ a ja myslím, že sa nám ten zlý sen podarilo zachytiť v nádherných farbách,” dodáva Jenkins. Okrem toho, rovnako ako Tarell, aj jeho detstvo je bolo poznačené tým, že matka bola drogovo závislá. Aj z týchto skúseností čerpal pri tvorbe filmu. „ Vo filme nie je jediná scéna s Chironovou matkou, ktorá by nebolo z môjho alebo Tarellovho života.”

Denník The New York Times označil MOONLIGHT za „najlepší film minulého roka”  a noviny Los Angeles Time napísali : „Moonlight je magický film, na ktorý sme čakali roky.” Od štvrtka si ho budú môcť na veľkom plátne našich kín pozrieť aj slovenský diváci.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov