Od cigánskych beatov až po „špagety“ Balkán alebo 120 % world music na Sziget festivale.

Kompletný program OTP Bank World Music Party Stage počíta aj s kapelou z Česka. Na druhom najväčšom otvorenom pódiu zahrá kapela Čankišou z Brna. Minuloročné oslavy 20. ročníka Sziget Festivalu so 120 % world music zaznamenali taký úspech a pozitívny feedback, že organizátori festivalu sa rozhodli nadviazať na úspešný program.

Nielen veľké mená world music, ale aj najvýznamnejší predstavitelia tohto žánru zo strednej a východnej Európy sa dostanú fanúšikov do varu svojím balkánskym a ska šialenstvom.

https://youtu.be/xPq7rCF0jMw

Medzi najznámejších headlinerov OTP World Music Party Stage patrí americké Calexico. Je to aj vďaka jedinečnému štýlu, ktorý je zmesou alterocku a mexického mariachi. Kapela aktuálne koncertuje so svojím novým albumom Algiers. S čerstvým hudobným materiálom pricestuje do Budapešti aj Rachid Taha, ktorý nie je slovenskému publiku veľmi známy. V Budapešti predstaví svoju novinku Zoom, na ktorej sa spolupodieľali aj Brian Eno a Mick Johnes. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra si svojím balkánskym punk´n´rollom získali už množstvo priaznivcom po celom svete. Nebude tam tomu inak ani počas tohtoročného vystúpenia na Szigete.

Na svoje úspešné vystúpenie v roku 2010 nadviaže brnenský Čankišou. Kapela, ktorá predstavuje špičku českej world music si získala fanúšikov po celom svete aj vďaka svojím koncertom prekypujúcim energiou a divokými rytmami, v ktorých miešajú rôzne etnicky vplyvy, exotické nástroje a rockové korene.

Latinské rytmu sú tým, čo by fanúšik dobrej hudby a návštevník festivalu určite nemal prepásť. Nielen skvelú šou, ale aj príležitosť zatancovať si s rumba kráľmi ponúkne vystúpenie súboru La Pegatina. A pre tým, ktorí radi objavujú unikátnu world music súčasnosti odporúčame Moana and the Tribe, kapelu ktorá na festival pricestuje z Nového Zélandu. Medzi každoročne najočakávanejších interpretov festivalu patria africké kapely, tento rok na festival zavíta Mokoomba zo Zimbabwe, ktorých pan-africká hudba obsahuje všetko potrebné a nevyhnutné, čo robím africkú hudbu neoddolateľnou.

Balkánske rytmy budú mať na festivale silné zastúpenie. Okrem Emila Kusturicu sa predstaví aj Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, zaujímavá fúzia albánskeho brassbandu a britských veteránov elektronickej ethno hudby. Hudobne pestré zoskupenie vytvorila aj partia Tako Lako, kapela prichádzajúca z Copenhagenu zložená zo srbských a dánskych hudobníkov, ktorá hrá rómsku rytmy, miestami až psychadelické, doplnené všetkým čo charakterizuje balkánsku hudbu. Ponuku nezvyčajných hudobných spoluprác dopĺňa aj Shutka Roma Rap, macedonský brassband spolupracujúci so skupinou mladých Rómov z macedónskej Skopje vyznávajúcich hip hop a rap. Minuloročný megaúspech Figli Di Madre Ignota, presvedčil organizátorov, že kapela by nemala chýbať na Szigete ani tento rok. Typický predstavitelia „spaghetti Balkan“ žánru ponúkajú to najlepšie zo ska a rocku. Na tieto hudobné štýly nadväzujú aj Dubioza Kolektiv, jedna z najobľúbenejších kapiel Szigetu, ktorá je obľúbená aj pre hudobné spojenie dubu, ska, rocku a balkánskych odkazov pretransformovaných do výbušnej hudobnej nádielky.

Počas uplynulých ročníkov festivalu zaznamenalo množstvo kapiel zo strednej a východnej Európy úspech aj na world music pódiu. Aj preto sa tieto kapely stali nevyhnutnou súčasťou line-upu OTP Bank World Music Party pódia. Voľbou číslo jedna sa stal ukrajinský súbor DakhaBrakha, ktorého hudobný základ vo folklórnej hudbe sa prelína s elektronikou a hudobnými nástrojmi z celého sveta. Dvoch zástupcov na Szigete bude mať aj susedné Poľsko. R.U.T.A. zahrá fascinujúci a nekompromisný mix folku a punku, ktorého rebelské korene siahajú až do stredoveku a majú neobyčajnú silu a energiu. Druhým poľským zástupcom bude kapela Warsaw Village Band, ktorá aj vďaka svojmu ostatnému albumu Norď dosahuje úspech po celom svete.

Aj Maďarsko sa môže pýšiť množstvom skvelých kapiel venujúcich sa world music. Na Sziget festivale 2013 sa ich predstaví hneď niekoľko. Svetoznáma kapela Söndörgő, ktorú tvoria zástupcovia juhoslovanskej menšiny v Maďarsku, sa venujú tamburašskej hudbe, jednému z významných štýlov balkánskeho folklóru. Chýbať nebudú ani rytmický Besh o droM and guest, ktorí patria určite do zoznamu koncertov, ktoré treba vidieť. Medzinárodnú spoluprácu prezentuje za Maďarsko rómsky súbor Parno Graszt a francúzsky Latcho Drom. Maďarsko sa na mapu ska hudby dostalo aj vďaka Pannonia Allstars Ska Orchestra, ktorého koncert bude určite energickou a zábavnou šou. Posledným reprezentantom Maďarska na OTP Bank World Music Party Stage bude Csík Band and friends, kapela, ktorá prebúdza lásku k maďarskej folklórnej hudbe v každom, kto navštívi jej koncert.

Dvadsať jedna mien OTP Bank World Music Stage je odhalených. Stále však zostáva množstvo skvelých interpretov a kapiel Sziget festivalu 2013 s ktorými vás zoznámime nasledujúce týždne.

https://youtu.be/uqZdaVNOHj0

 

Sziget festival 2013 sa uskutoční 5. až 12. augusta 2013 v Budapešti. Bližšie informácie o festivale a interpretoch nájdete na www.szigetfestival.sk. Predpredaj vstupeniek na festival v rámci Slovenskej republiky prebieha prostredníctvom siete Ticketportal.

Zdroj: Sziget