Odpočítavanie 100 dní do Česko-Slovenského Plesu sa začalo.

Prestížnym vrcholom domácej plesovej sezóny bude v roku 2016 už 3. ročník Česko-Slovenského Plesu, ktorý sa uskutoční v noci predchádzajúcej sviatku sv. Valentína 13. februára o 18:00.

Najvýznamnejší spoločný ples oboch krajín sa uskutoční už tradične symbolicky v historickej budove pražského Obecného domu, kde bol pred 97 rokmi oficiálne vyhlásený vznik Československej republiky.

small_foto01

Pod ochrannými krídlami hláv oboch štátov

Česko-Slovenský Ples sa v súčasnosti hrdí vizitkou jednej z najpopulárnejších a najelegantnejších kultúrnych akcií plesovej sezóny. Nadväzuje na predchádzajúcu dlhoročnú tradíciu Slovenských plesov v Prahe, organizovaných vyše 40 rokov. Punc exkluzivity podujatiu dodáva okrem iného i fakt, že sa každoročne koná pod záštitou prezidentov oboch krajín, Slovenskej republiky i Českej republiky. „Sme hrdí, že Česko-Slovenský Ples je jediným podujatím plesovej sezóny, ktorému sa v minulosti dostalo pocty v podobe takej exkluzívnej záštity zo strany oboch krajín. Angažovanosť hláv Českej republiky i Slovenskej republiky dokonale odráža nielen nadštandardnú úroveň vzťahov oboch krajín a národov, ale zároveň i vysokú úroveň, s ktorou sa podujatie snažíme rok čo rok organizovať,” hovorí riaditeľ plesu Radovan Čaplovič.

marie-rottrova1

Nová tvár česko-slovenskej vzájomnosti

Ako organizátor dodáva, novinkou blížiaceho sa tretieho ročníka, ktorý sa uskutoční 13. februára 2016, je aj ďalší rozmer historickej idey česko-slovenskej vzájomnosti a unikátne postponovanie tejto myšlienky do súčasnosti. „Idea česko-slovenskej vzájomnosti bude odteraz pravidelne zosobnená prezentáciou a propagáciou jednotlivých krajských a partnerských miest a regiónov v rámci programu plesu. Každý rok predstavíme vybraný región z Českej republiky a zároveň vybraný región zo Slovenskej republiky. Na aké konkrétne regióny a mestá sa môžu tešiť návštevníci najbližšieho ročníka 2016, zatiaľ neprezradíme. No iste sa to dozvedia už čoskoro,“ dopĺňa Radovan Čaplovič.

small_miroslav-zbirka

Ve dvou se to lépe tančí – najmä ak Vám k tomu spievajú Meky Žbirka a Marie Rottrová

Rovnako ako po minulé roky, medzi návštevníkmi Česko-Slovenského Plesu nebudú chýbať najvýznamnejšie osobnosti kultúrneho, politického, diplomatického, podnikateľského a spoločenského života oboch krajín. Významných hostí v duchu tradičného sloganu plesu „Ve dvou se to lépe tančí“ opäť roztancujú svojimi hitmi najväčšie legendy českej a slovenskej kultúrnej scény. Tentokrát budú návštevníkom plesu spievať do tanca hviezdy Miro Žbirka s kapelou a Marie Rottrová. V priebehu slávnostného galavečera vystúpia tiež českí a slovenskí sólisti v hudobnom sprievode Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Milovníci ľudovej hudby si prídu na svoje počas vystúpení folklórnych súborov a cimbalovej hudby z Moravy a zo Slovenska –folklórny súbor Limbora a cimbalová muzika a folklórny súbor Čarnica z Košíc. Mená ďalších účinkujucich organizátori zverejnia už čoskoro.

Hostí bude večerom sprevádzať šarmantná slovensko-česká dvojica v zložení Gabriela Partyšová a Michal Hudák. 

foto02

Kulinársky zážitok par excellence

Za kultúrnym aspektom prestížneho a slávnostného podujatia samozrejme nezaostáva ani jeho kulinárska stránka. V súlade so sloganom „To najlepšie z Česka a Slovenska“ sa v plesových sieňach a sálach Obecného domu bude servírovať menu z dielne „Francouzské restaurace Art Nouveau”, pozostávajúce z exkluzívnych chodov, inšpirované gastronomickými tradíciami oboch republík.

small_foto12

História a súčasnosť Česko-Slovenského plesu

Organizátorom Česko-Slovenského plesu je spoločnosť ART OF WORD s.r.o., pôsobiaca predovšetkým v oblasti kultúrno-spoločenských aktivít. Pravidelne úspešne organizuje pod záštitou predsedov vlád ČR a SR „Tradičnú plavbu loďou po Vltave – Česko-Slovenský Parník, pri príležitosti Česko-Slovenských dní v ČR“ za účasti vrcholných predstaviteľov ČR a SR. V minulosti spoluorganizovala niekoľko ročníkov Slovenského plesu v Prahe (2002 – 2008) a v uplynulých rokoch tiež Česko-Slovenský Ples 2014 a Česko-Slovenský Ples 2015. Dlhodobo sa spolupodieľa na medzinárodnom festivale Česko-Slovenské dny v Plzni (2008 – 2014). Česko-Slovenský ples prináša v spolupráci so Slovensko-Českou spoločnosťou Praha, Česko-Slovenskou spoločnosťou Bratislava, Obecným domom, a.s. v Prahe a agentúrou SLAVICA, s.r.o.

Miestom konania Česko-Slovenského Plesu sú každoročne priestory pražského Obecného domu, ktorý patrí k najkrajším, najobdivovanejším a najreprezentatívnejším secesným budovám Prahy. Pre ples Čechov a Slovákov má tiež symbolický význam. 6. januára 1918 v ňom bola podpísaná Trojkráľová deklarácia a 28. októbra 1918 vyhlásená Československá republika.

Viac informácií: https://www.ceskoslovenskyples.cz/historie.html

Vstupenky si možno zakúpiť:
www.ceskoslovenskyples.cz
https://www.ceskoslovenskyples.cz/vstupenky.html

Od 12. 11. 2015 tiež v predaji na adrese:
budova Slovenského inštitútu v Prahe

Jilská 450/16, 110 00 Praha 1, Česká republika
vybavuje: Ingrid Hohošová
predaj vstupeniek v hotovosti a vyzdvihnutie vstupeniek:
po predchádzajúcej telefonickej alebo mailovej dohode
Tel.:+420 605 538 790 (po – pia: 14:30 – 16:30)
E-mail: info@ceskoslovenskyples.cz

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Libor Makrlík © 2015