Online tvorivý workshop Lektvar sa opäť otvára pre mladé talenty

Online filmový workshop LEKTVAR opäť otvoril svoje brány pre talenty z celého Slovenska. Mladí ľudia vo veku od 15 do 25 rokov so záujmom o filmovú tvorbu sa môžu prihlásiť prostredníctvom formulára do 24. októbra 2024. Aktuálny ročník bude prebiehať online od 4. novembra 2024 do 2. februára 2025.

Vybraní mladí tvorcovia budú mať možnosť nahliadnuť do sveta filmu prostredníctvom desiatich masterclassov s profesionálnymi filmármi a filmárkami z rôznych oblastí tvorby, od scenáristiky a réžie, cez kameru, zvuk, strih až po vizuálne efekty. Medzi lektormi tohto ročníka budú rozmanité mená slovenskej filmovej scény.

Barbora Námerová, absolventka FAMU a scenáristka filmov ako Špina a Svetlonoc, bude zdieľať svoje skúsenosti zo scenáristickej tvorby. Gregor Valentovič, režisér krátkych filmov Skúška a Kid, ktorý práve dokončuje svoj queer celovečerný film 27, povedie masterclass zameraný na hranú réžiu. Anna Mach Rumanová, producentka, ktorá spolupracuje s Petrom Kerekesom a vedie vlastnú produkčnú spoločnosť, poskytne účastníctvu pohľad do filmovej produkcie.

Ďalší budú Denisa Buranová, uznávaná kameramanka, ktorej film „Tonko, Slávka a kúzelné svetlo“ získal ocenenie na festivale Annecy, a Lena Kušnieriková, dokumentaristka známa svojimi filmami o rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie a skupinách anonymných alkoholikov. Herečka Dana Droppová, známa z filmu Slúžka, povedie seminár zameraný na herectvo, a zvukovú tvorbu bude aj tento ročník viesť Tobiáš Potočný.

Michaela Mihályová, spoluautorka filmu SH_T HAPPENS, účastníctvu priblíži svet animácie, Timea Michalčíková sprostredkuje svoje skúsenosti z práce na vizuálnych efektoch slovenských aj medzinárodných filmov. Teoretický program uzavrie Roman Kelemen, nezávislý filmár a lektor na VŠMU, ktorý bude viesť masterclass zameraný na strih.

Workshop nebude len o teórii – účastníctvo bude mať možnosť vytvoriť vlastný krátky film pod vedením skúsených lektoriek Debory Pastirčákovej a Štefánie Lovasovej. Workshop vyvrcholí slávnostnou prezentáciou diel pred ostatnými účastníkmi, lektormi a širšou verejnosťou.

Záujem o workshop potvrdzuje, že mladí ľudia hľadajú možnosti, ako sa hlbšie ponoriť do kreatívneho prostredia na Slovensku a nadviazať kontakt s profesionálmi v oblasti filmu. Účastníci predchádzajúcich ročníkov pokračujú v štúdiu na umeleckých školách a aktívne tvoria.

Projekt LEKTVAR finančne podporil Audiovizuálny fond a organizačne ho zabezpečuje Desant Film Hub, multifunkčný priestor zameraný na podporu filmovej tvorby a filmárov.

TS